Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosneft: Ζημίες 2,12 δισ. δολ. το α΄ 3μηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Στα 24 δισ. δολ. τα έσοδα

Rosneft: Ζημίες 2,12 δισ. δολ. το α΄ 3μηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Στα 24 δισ. δολ. τα έσοδα
Τα έσοδα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -16,4% στα 24 δισ. δολ.
Ζημίες ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη ζήτηση πετρελαίου όσο και στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας κατέγραψε ζημίες για πρώτη φορά μετά το 2012, και συγκεκριμένα στα 2,12 δισ. δολ. έναντι κερδών 1,78 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Εκτός από τη «βουτιά» που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, η εταιρεία ανέφερε ότι οι απώλειες από την υποτίμηση του ρουβλιού διαμορφώθηκαν στα 2,41 δισ. δολ. γεγονός που είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στα τριμηνιαία της αποτελέσματα.
Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -44% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 4,2 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα της ρωσικής εταιρείας, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -16,4% σε ετήσια βάση, στα 24 δισ. δολ. έναντι 28,3 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το ίδιο διάστημα υποχώρησε κατά -2,2% σε ετήσια βάση, στα 4,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα πλαίσια της συμφωνίας του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία άνευ προηγούμενου πτώση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που διόγκωσε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς και οδήγησε την τιμή του αμερικανικού αργού κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι για πρώτο φορά στην ιστορία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχετικό πρόβλημα, ο OPEC+ προχώρησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, όγκος που αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης, ενώ η Rosneft ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις επενδύσεις της κατά 2,7 δισ. δολ. (-21%) το 2020.
«Αυτό το έτος ίσως να γίνει ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, η ζήτηση αργού πετρελαίου παρουσιάσε μία άνευ προηγουμένου πτώση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση στις τιμές ενέργειας».
Ωστόσο, ο CEO της Rosneft διευκρίνισε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία «είναι σε καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης