Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,62% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,07%

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,62% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,07%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.794,50
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (15/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,62% στις 20.037,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.404,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 1.927,28 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στις 4.499,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.794,50, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,32% και τις 10.814,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 2.868,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 10.964,89 μονάδες.
«Τα φωτεινά σημεία στις αγορές και την οικονομία δεν πρέπει να αναπαράγουν τον εφησυχασμό για το γεγονός ότι έχουν βγει από το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Mizuho Bank, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και αν οι οικονομίες ετοιμάζονται να αναδυθούν από τους διάφορους βαθμούς lockdown, η αποκατάσταση της ομαλότητας είναι ένας πολύ μακρύτερος δρόμος».
Χθες (14/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» με τον τρόπου που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καθώς οι μνήμες από τον εμπορικό πόλεμο είναι ακόμη νωπές.
Παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε πως διατηρεί «μία πολύ καλή σχέση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν επιθυμών να μιλήσω μαζί του».
«Έχουμε όλες τις εσωτερικές προκλήσεις με το κλείσιμο της οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Nationwide, Mark Hackett, τονίζοντας ότι «το να εισέλθουμε σε μία σύγκρουση με την Κίνα προσθέτει μία επιπλέον διάσταση αβεβαιότητας».
Σημειώνεται ότι οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +1,15% στις 2.852,50 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,62% στις 23.625,34 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανέστρεψε την πτώση που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας στο +0,91% και τις 8.943,72 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -0,9% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,8%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,4%.
Οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -6,6%.
Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -5,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά -13,1%.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε ανάκαμψη τον Απρίλιο του 2020, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +3,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης +1,1% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +1,5%.
Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν πτώση της τάξεως του -7,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -15,8% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγών στη Νότια Κορέα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -5,1% έναντι μείωσης -5,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -14,1% έναντι ετήσιας πτώσης -7,9% τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS