Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΒΑ παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά το ξέπλυμα

tags :
Η ΕΒΑ παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά το ξέπλυμα
Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος παρουσιάζει η ΕΒΑ
Διαφωνίες προκύπτουν μεταξύ των εθνικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίον η φορολογική νομοθεσία πρέπει να αντιμετωπίζει το arbitrage στη διανομή των μερισμάτων.
Οι διαφοροποιήσεις όπως αναφέρουν οι αρχές δημιουργούν πρόκριμα για πράξεις που ενδέχεται να συσχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.
Οι διαφορετικές πολιτικές στη διανομή κερδών δημιουργεί έδαφος για μη εναίους ελέγχους.
Ερευνα της Ευρωπαϊκή Αρχής Τραπεζών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διευκόλυνση ή ο χειρισμός εσόδων από φορολογικά εγκλήματα υπονομεύει την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ και, ως εκ τούτου,  διαμορφώνονται κάποιοι νέοι στόχοι τόσο από την πλευρά τωντραπεζών όσο και από εκείνη τωντων εθνικών αρχών για αλλαγέ στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο ·
Η δράση του σχεδίου της ΕΒΑ αφορά στη διετία  2020/21 για την ενίσχυση του μελλοντικού πλαισίου των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά σε ότι αφορά το arbitrage των μερισμάτων. Εξετάτσηκαν ενέργειες προληπτικής εποπτείας και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και καταπολέμησης της χρηματοδότησης των εποπτικών αρχών τ κατά την αντιμετώπιση τέτοιων συστημάτων.
Η προκύπτουσα έκθεση παρουσιάζει τις προσδοκίες της ΕΑΤ για τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εθνικές αρχές βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου. 
Η έκθεση  θέτει τους στόχους της ΕΑΤ βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τις τράπεζες  να λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των κινδύνων που σχετίζονται από υποθέσεις arbitrage μερισμάτων εξετάζοντας την επάρκεια των εσωτερικών ελέγχων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ρυθμίσεων εσωτερικής διακυβέρνησης, των συστημάτων και των ελέγχων τους κατά - νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT).
Οι στόχοι  καλύπτουν επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών αρχών και των αρχών AML κατά τη διενέργεια επισκοπήσεων των εσωτερικών ελέγχων και της διακυβέρνησης των ιδρυμάτων Οι αρχές της AML επιδιώκουν στοχευμένες επιθεωρήσεις · και προληπτικά εποπτικά σώματα που συζητούν τέτοια προγράμματα.
Για την ενίσχυση του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου, η ΕΑΤ επίσης δημοσίευσε  ένα σχέδιο δράσης , το οποίο αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στην οδηγία της ΕΕ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRDV) και το ξέπλυμα που εστάλη στον κανονισμό της ΕΑΤ, και οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2020 και το 2021. Η ΕΑΤ θα ενισχύσει τις προληπτικές κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του διοικητικού οργάνου και των κατόχων βασικών λειτουργιών και τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP) ), και θα παρακολουθεί επίσης πώς τα συμβούλια για την πρόληψη όλων αυτών θα λειτουργούν.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης