Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Η χαλάρωση των μέτρων έφερε νέα κρούσματα - Αναζωπύρωση και στην Ασία

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Η χαλάρωση των μέτρων έφερε νέα κρούσματα - Αναζωπύρωση και στην Ασία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζήτημα δεν είναι το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλά πόσο καλά προετοιμασμένοι θα είναι πολίτες και κυβερνήσεις
Έντονη είναι η ανησυχία για δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε Ασία και Ευρώπη μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικά για την Ευρώπη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Γερμανίας, όπου μετά σταδιακή άρση του lockdown, ο επιδημιολογικός δείκτης R0 έφτασε στο 1,13 από 0,63 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διαδικασία άρσης των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, η Δανία υπό το φόβο ενός δεύτερο κύματος προχωρά σε αύξηση των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι στη Δανία μετά το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία δεν ήταν πάντως αρκετή για να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία του ιού στην χώρα.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση -από όπου άρχισε η πανδημία- καθώς χώρες παρατηρούν «αναζωπυρώσεις» κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για νέο κύμα της νόσου.

Κομβικός ο ρόλος της… προετοιμασίας

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να ονειρεύονται τις θερινές τους διακοπές, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ζήτημα δεν είναι το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, αλλά εάν πολίτες και κυβερνήσεις θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το πρώτο κύμα.
Με το κορωνοϊό να έχει διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη, «θα ήταν αφελές να σκεφτόμαστε ότι θα εξαφανιζόταν», δήλωσε η Erika Vlieghe, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας αλλά και σύμβουλος της βελγικής κυβέρνησης.
Η ίδια ανάφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες αναζωπυρώσεις σε πολλές ασιατικές χώρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, τόσο η Vlieghe όσο και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χαλάρωση των lockdowns και η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει το επόμενο κύμα.
Οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν στρατηγικές διαγνωστικών τεστ ενδέχεται επίσης να παραβλέπουν τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους, που συχνά ζουν σε περιορισμένες ή ανθυγιεινές συνθήκες - κάτι που επίσης αποτελεί κίνδυνο για την αναζωπύρωση.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό παραμένουν αναπάντητα, εντείνει το πρόβλημα.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το εάν όσοι ασθένησαν και ανάρρωσαν αναπτύσσουν κάποιο είδος ανοσίας και αν ναι πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί ή το ένα η έκθεση σε άλλους κορωνοϊούς όπως η εποχική γρίπη δημιουργεί κάποιο είδος ανοσίας κατά του νέου κορωνοϊού.
Υπάρχουν ελπίδες ότι ο ζεστός καιρός θα αποδυναμώσει τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι δεδομένο.
«Νέες θεραπευτικές ουσίες, εμβόλια ή άλλες παρεμβάσεις, όπως η επιθετική ιχνηλάτηση και η καραντίνα... θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη για αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης ώστε η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο» αναφέρεται σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Απριλίου.
Διαφορετικά, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, ενδεχομένως να πρέπει να επιβάλλεται -ανά τακτά χρονικά διαστήματα- κοινωνική απόσταση έως το 2022.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ECDC, Andrea Ammon, προειδοποιεί μιλώντας στο Politico ότι η άρση του lockdown είναι επικίνδυνη για την αναζωπύρωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ίδια μέτρο περιόρισε τα καταγεγραμμένα κρούσματα σχεδόν κατά το ήμισυ στην Ευρώπη από τις 9 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.
Εάν αυτά τα μέτρα αρθούν γρήγορα, χωρίς αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ, ιχνηλάτηση, φυσική απόσταση και πλύσιμο χερών «τότε θα δούμε το επόμενο κύμα πολύ σύντομα».

Αναζωπύρωση στην Ασία

Πολλές χώρες στην Ασία, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν παρουσιάσει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν ξανά μέτρα που περιορίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση.

Κίνα

Η σταδιακά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα έχει ήδη αρχίσει, ενώ το lockdown της Ουχάν έληξε στις 8 Απριλίου έπειτα από 11 εβδομάδες.
Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου μήνα, η Κίνα ανέφερε με συνέπεια μικρό αριθμό καθημερινών νέων κρουσμάτων, με περισσότερα να είναι «εισαγόμενα».
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρχαν νέες τοπικές εστίες μόλυνσης σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Ουχάν και της Σουλάν.
Αξιωματούχοι αύξησαν το επίπεδο κινδύνου της Σουλάν σε υψηλό από το μέτριο και επανέφεραν ορισμένα μέτρα lockdown αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος δημόσιων χώρων, όπως αθλητικών εγκαταστάσεων και βιβλιοθηκών, και διακοπή ορισμένων υπηρεσιών τρένων εντός και εκτός της πόλης.


Νότια Κορέα

Σε αντίθεση με την Κίνα, η Νότια Κορέα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων χωρίς να επιβάλλει πλήρες lockdown.
Αντ' αυτού, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανταποκρίθηκε στο ξέσπασμα αυξάνοντας γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ, κάνοντας επιθετική ιχνηλάτηση και εντοπίζοντας και απομονώνοντας πιθανά κρούσματα.
Η χώρα εισήγαγε επίσης ορισμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία περιορίζουν τις συγκεντρώσεις και κλείνουν σχολεία και χώρους εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η χώρα ανέφερε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα της στα κρούσματα σε ένα μήνα -σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ- με πολλά από αυτά τα κρούσματα να συνδέονται με πολλά νυχτερινά κέντρα και μπαρ στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βίωσε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού πριν από το τελευταίο άλμα σε περιπτώσεις στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Το βόρειο νησί του Χοκάιντο ήταν το πρώτο στην Ιαπωνία που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς είχε τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό τότε.

Τα μέτρα φάνηκαν να λειτουργούν και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το Χοκάιντο βγήκε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την πτώση του αριθμού των νέων υποθέσεων.
Ωστόσο, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα στις 12 Απριλίου, η περιοχή ξαναμπήκε σε έκτακτη ανάγκη, λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων.
 https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-05-12%20at%207.10.57%20AM.png?itok=csPPrGZc
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης