Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καθοριστικό για την επιστροφή στην κανονικότητα το β' στάδιο άρσης των περιορισμών - Κανένας νέος θάνατος - Στους 151 παραμένουν οι νεκροί

tags :
Καθοριστικό για την επιστροφή στην κανονικότητα το β' στάδιο άρσης των περιορισμών - Κανένας νέος θάνατος - Στους 151 παραμένουν οι νεκροί
Μητσοτάκης: Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό
(upd7) Στη δεύτερη φάση του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας εισήκθε από σήμερα 11/5 η Ελλάδα καθώς επαναλειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου – περισσότερες από 66.000 επιχειρήσεις –, επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ενώ επιτρέπεται και η υπό όρους μετακίνηση στα νησιά.
Αναμφίβολα από τις 11 Μαρτίου, όταν και άρχισαν να τίθενται σε ισχύ το ένα μετά το άλλο τα περιοριστικά μέτρα, η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή καθώς ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας – κυρίως του λιανεμπορίου - θα αποκατασταθεί και η καθημερινότητα θα αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς που θα παραπέμπουν σε εποχές προ κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις θέσεις εργασίας τους επιστρέφουν σχεδόν 156.000 εργαζόμενοι, γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό» και στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες με τη σειρά τους πυκνώνουν τα δρομολόγια τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό επιβατών, τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Πρεμιέρα πάντως και για τα σχολεία, με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές τάξεις ενώ από σήμερα 11/5 θα μπορούν να γίνονται μετακινήσεις από και προς τα νησιά για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις.
Το δεύτερο αυτό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα εκτιμάται ότι θα είναι και το πιο καθοριστικό, καθώς θα δείξει σε κυβέρνηση και επιστήμονες το πώς διαμορφώνεται η πορεία της νόσου και εάν είναι εφικτό και δυνατό να προχωρήσει και ο υπόλοιπος σχεδιασμός για την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν καταγραφεί, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό


Κανένας νέος θάνατος για δεύτερο 24ωρο

Εν τω μεταξύ σήμερα (11/5/2020) ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2726, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες εκ των οποίων 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 96.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο.
Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 151.
Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί  99363 κλινικά δείγματα.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό

Τη θέση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
Ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε στον Υμηττό με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον φφυπουργό αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.
«Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος στάθηκε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο.
Βέβαια το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει: Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών.
Και θα ήθελα και εδώ από τον Υμηττό να επαναλάβω την έκκλησή μου:
Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη.
Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης.
Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Πέτσας: Είμαστε σε πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας

Τη θέση ότι «είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.
Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι το άνοιγμα αυτό θα πρέπει να γίνεται «πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται».
«Από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου.
Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τους κανόνες λειτουργίας, οι τάξεις χωρίζονται στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα και φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι επιστρέφει στην εργασία του το 70% των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει υποδείξει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
«Η προσέλευσή τους γίνεται σταδιακά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε όμως και στο ότι «επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν».
«Οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων» είπε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας πως στο δεύτερο αυτό βήμα προς τη νέα κανονικότητα, «πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει, όπως έγινε μέχρι σήμερα, η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «απαιτείται απ' όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού», επισημαίνοντας ότι «όσοι τους αγνοούν και ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο».«Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα.
Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορωνοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια μέσω επικοινωνίας και αποστολής στοχευμένων μηνυμάτων προκειμένου να πειστούν όλοι και να αποτραπούν λάθος συμπεριφορές και ανεύθυνες αποφάσεις.
 
Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Ειδικότερα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
-εξοπλισμού ήχου και εικόνας
-κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
-σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
-χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
-ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
-επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
-εγγραφών μουσικής και εικόνας
-παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
-υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
-καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
-ρολογιών και κοσμημάτων
-καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Image
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:
-ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
-ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
-ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
-καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας "κατάστημα εντός καταστήματος" (shopinashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Τέλος, επαναλειτουργούν:
-οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
-οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
-καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εργαζομένων και πελατών.

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου  

-Έως 20τμ: 4 άτομα
-Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
-Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
-Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
-Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
-Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
-Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Image
Image

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

-Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
-Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
-Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Image

Για τις Σχολές οδηγών

-επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
-είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Image

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
-Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
-Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
-Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
-Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Πρεμιέρα για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου

Πρεμιέρα σήμερα 11/5 και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι ότι για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους, ενώ προβλέπονται δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ' λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων.
Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ' λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.
 Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.
Οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλερά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.
Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.
Παράλληλα, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων.
Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.
Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
Όσον αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, θα ακολουθηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των επκαιδευτικών βαθμίδων όπως ισχύει και για τα σχολεία, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα πρόληψης (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και 15 μαθητές ανά τμήμα). Τα τμήματα της Γ' Λυκείου ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α', Β' Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Από το υπουργείο, πάντως, συστήνεται η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, αλλά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι μετακινήσεις αυτές επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.
Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις  υποχρεωτικά θα αναφέρονται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.
Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο, ενώ ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

Τι προβλέπουν τα επόμενα στάδια

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης