Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή στρατηγικής Erdogan λόγω κορωνοϊού και οικονομικής ύφεσης - Επαναφέρει το αίτημα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Αλλαγή στρατηγικής Erdogan λόγω κορωνοϊού και οικονομικής ύφεσης - Επαναφέρει το αίτημα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Οι καλύτερες μέρες θα είναι μπροστά μας όταν απορρίψουμε τη γλώσσα των διακρίσεων και του μίσους για το κοινό συμφέρον της Ευρώπης μας
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan απέναντι στην Ευρώπη, ο οποίος εν' μέσω υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και οικονομικής ύφεσης, τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας.
Είχαν προηγηθεί οι ίδιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Cavusoglu ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο πρόεδρος Erdogan με αφορμή την "Ημέρα της Ευρώπης" επαναφέρει το αίτημα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη της στην ΕΕ "παρά της δυσκολίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των δύο πλευρών".  
"Πιστεύω απόλυτα ότι οι καλύτερες μέρες θα είναι μπροστά μας όταν απορρίψουμε τη γλώσσα των διακρίσεων και του μίσους, όταν το κοινό συμφέρον της Ευρώπης μας δεν θυσιάζεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια ή εθνικά συμφέροντα,  όταν δεν προβάλουμε αποκλεισμούς και είμαστε δίκαιοι" τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος .
Ο Erdogan υπογράμμισε πως έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και ότι η Τουρκία θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία, «καθοδηγώντας τις εξελίξεις που επηρεάζουν την ήπειρό μας, καθώς και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας».
Τονίζει μάλιστα, ότι αυτές οι δηλώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν αυτές τις δύσκολες μέρες προκειμένου να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Ελπίζω ότι η ΕΕ, η οποία έχει επιδείξει μια μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία την οποία έχει αποκλείσει σε διάφορα θέματα μέχρι σήμερα, έχει καταλάβει ότι είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος".
Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία, και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Άγκυρας γεγονός που θα μπορούσε να «αποτελέσει παράδειγμα» και για άλλα κράτη της ΕΕ.

Cavusoglu: Είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή συνεργασία

Είχαν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu, ο οποίος  δήλωσε πως "η Τουρκία είναι ανοιχτή σε ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με την ΕΕ για ένα κοινό μέλλον".
Στο μήνυμά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Τουρκία, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, ώστε η Ένωση να καταστεί ένας υπεύθυνος, συνεπής και υπεύθυνος παγκόσμιος παίκτης.
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της ΕΕ, ο Cavusoglu υποστηρίζει, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα καταστήσει τις Βρυξέλλες ισχυρότερες στον αγώνα ενάντια του κορωνοϊού, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνει ότι ο εντεινόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, οι απειλές κατά του πολυμερισμού και οι περιφερειακές συγκρούσεις "δοκιμάζουν" την ανθρωπότητα, και η ΕΕ χρειάζεται να ενισχυθεί με νέες συμμαχίες και να βελτιώσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τους υφιστάμενους συμμάχους της για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ο Cavusolu υπογραμμίζει ότι θα αυξηθεί η ανάγκη για τα κράτη μέλη και τη διεθνή κοινότητα, ώστε να υπάρξει μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ.
Η στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού έδειξε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς δεν θα είναι μόνο σημαντική για την ΕΕ, αλλά και για την περιοχή και το μέλλον του διεθνούς συστήματος.

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Υπενθυμίζεται πως σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα την Πέμπτη (7/9) έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με τη δήλωση αξιωματούχου της Fed να ερμηνεύεται ως «πόρτα» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο για συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, με στόχο την προστασία των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας.
Οι τουρκικές αρχές περιόρισαν περαιτέρω την πρόσβαση στην τοπική αγορά, πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.
Ειδικότερα, η λίρα υποχώρησε στις 7,49 έναντι του δολαρίου, ενώ το προηγούμενο χαμηλό ήταν στις 7,236 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία το 2018.
Η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 3.584 άτομα στην Τουρκία.
Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί 2,5 σεντς.
Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Αξιωματούχος της Fed, o οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά με τη χορήγηση διευκόλυνσης ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει τέτοιες συμφωνίες με χώρες που έχουν μία σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ και τα ανώτατα πιστωτικά πρότυπα.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με επενδυτές, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak υπερασπίστηκε τις πολιτικές της 'Αγκυρας, με τις οποίες αυτή απαντά στις μαζικές πωλήσεις της λίρας, λέγοντας ότι τα τουρκικά διαθέσιμα είναι παραπάνω από επαρκή, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη.
Είπε, επίσης, ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για μία γραμμή ανταλλαγής του νομίσματός της με ξένα νομίσματα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Οι επενδυτές, όμως, φοβούνται ότι η Τουρκία μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την ταμειακή της πίεση. «Έχουμε ήδη το ένα πόδι στην τρύπα μίας νομισματικής κρίσης», δήλωσε στέλεχος της TD Securities.

Turkish lira falls to an all-time low against the U.S. dollar

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης