Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήπως τράπεζες και κυβέρνηση να το ξανασκεφθούν; - Μεγάλο το ρίσκο να δανείσουν με 25 δισ. νέα δάνεια τις αδύναμες ελληνικές εταιρίες

Μήπως τράπεζες και κυβέρνηση να το ξανασκεφθούν; - Μεγάλο το ρίσκο να δανείσουν με 25 δισ. νέα δάνεια τις αδύναμες ελληνικές εταιρίες
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις π.χ. οίκων αξιολόγησης όπως της Scope ο κίνδυνος τα δάνεια που θα χορηγηθούν εν μέσω οικονομικής ύφεσης να δημιουργήσουν νέα προβληματικά δάνεια είναι μεγάλος
Μήπως οι ελληνικές τράπεζες αλλά και η κυβέρνηση που παρέχει 7 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις πρέπει να το ξανασκεφτούν και το σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας με 25 δισεκ. εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που έχει εκτιμηθεί;
Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την οικονομία αλλά έχουν υποχρέωση και να μην ζημιώσουν τους μετόχους τους.
Τα 25 δισεκ. ή 16% του συνόλου των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ή κατά το ορθότερο ή σχεδόν 30% των ενήμερων δανείων ύψους 85 δισεκ. στην Ελλάδα… μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και απαιτείται μεγάλη προσοχή στην χορήγηση τους.
Οι τράπεζες μπορεί άτυπα να στηρίζονται από τα ελαστικά κριτήρια προβληματικών δανείων και άτυπα να στηρίζονται από την ελαστικοποίηση των κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας αλλά ήδη διαθέτουν 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια και οι εκτιμήσεις είναι να αυξηθούν κατά 10 δισεκ. τα NPEs λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοιός.
Τα 68 δισεκ. NPEs μπορεί να γίνουν έως 78 δισεκ. που σε παρούσες τιμές αναλογούν στο 50% του συνόλου των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Ας δούμε 6 παραδείγματα που δείχνουν τι ρίσκο αναλαμβάνουν οι τράπεζες

1)Η εμπειρία του παρελθόντος ειδικά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 απέδειξε ότι δάνεια που χορηγούνται σε μερικώς υγιείς επιχειρήσεις, ενέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε προβληματικό δάνειο.

2)Το δημόσιο παρέχει εγγυήσεις περίπου 7 δισεκ.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πράξη το ελληνικό δημόσιο δεν εγγυάται στην τράπεζα το 100% του δανείου αλλά ένα ποσοστό που μεσοσταθμικά φθάνει το 50%.
Σε περίπτωση που ένα χορηγούμενο δάνειο εξελιχθεί σε NPLs σε προβληματικό και η τράπεζα και το κράτος θα επωμιστούν την ζημία.

3)Οι τράπεζες για το μη εγγυημένο σκέλος του δανείου ζητούν ή δεν ζητούν εξασφαλίσεις;
Εάν μια τράπεζα δεν πάρει εξασφαλίσεις αυξάνει το ρίσκο στον ισολογισμό της.

4)Πως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία με 25 δισεκ. όταν ακόμη δεν έχουν λύσει πρόβλημα κόκκινων δανείων 68 δισεκ. που θα απαιτήσει 8-10 δισεκ. νέα κεφάλαια;

5)Οι τράπεζες ποιες εταιρίες πρέπει να χρηματοδοτήσουν;
Αυτές που έχουν ανάγκη.
Οι τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν μόνο αυτές που έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, υψηλό ταμείο και ισχυρό ισολογισμό.
Οι τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες που δεν τα έχουν ανάγκη σε αντίθεση με αυτές τις εταιρίες που ενώ έχουν ανάγκη δεν πληρούν τα κριτήρια των τραπεζών.

6)Υπάρχει ένα ζήτημα ηθικού κινδύνου.
Γιατί πάντα πρέπει το κράτος να στηρίζει τις εταιρίες που έχουν πρόβλημα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι αυτών που είναι υγιείς και δεν θα πάρουν καμία άμεση ή έμμεση κρατική βοήθεια;
Γιατί πάντα πρέπει να στηρίζεται ο λιγότερο ισχυρός έναντι αυτού που προνόησε να είναι ισχυρός;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις π.χ. οίκων αξιολόγησης όπως της Scope ο κίνδυνος τα δάνεια που θα χορηγηθούν εν μέσω οικονομικής ύφεσης να δημιουργήσουν νέα προβληματικά δάνεια είναι μεγάλος.
Στο παρελθόν η Moody’s είχε αναφέρει με άλλες παραδοχές ότι στα 100 δολάρια που χορηγούνται μέσω δανείου σε καιρό ύφεσης τα 15 έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε προβληματικό δάνειο.
Δηλαδή στην Ελλάδα τα 25 δισεκ. θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 3,6 με 4 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Όμως έχοντας 68 δισεκ. προβληματικά δάνεια άλυτο πρόβλημα, 8 με 10 δισεκ. νέα προβληματικά που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και 3,6 δισεκ. με 4 δισεκ. που επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τα να δάνεια που θα χορηγηθούν δημιουργεί ένα άθροισμα 82 δισεκ. που θα αντιστοιχεί σε 45% του συνόλου των δανείων που θα έχουν φθάσει στα 180 δισεκ. – μαζί με τα 25 δισεκ. ευρώ νέα δάνεια –
Την ίδια στιγμή τα συνολικά κεφάλαια είναι 28,6 δισεκ. και τα tangible book κεφάλαια 23,8 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16,2 δισεκ. ευρώ.
Τι μας λένε οι αριθμοί;
Απλά τα κεφάλαια των τραπεζών δεν φθάνουν, δεν επαρκούν να καλύψουν την ζημία από τα προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα να χορηγήσουν νέα δάνεια.
To σύστημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Όπως ορθώς υποστηρίζει η Γερμανική Scope, οι τράπεζες είναι υβρίδια, είναι ιδιωτικές με οιονεί δημόσιο ρόλο, εξέλιξη που αυξάνει το ρίσκο λόγω των NPEs και εκ των πραγμάτων φέρνει σε δεύτερη μοίρα τους ιδιώτες μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης