Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με χειρότερους οικονομικούς όρους στην κανονικότητα η Ελλάδα, σχεδόν άδεια ταμεία και με την χειρότερη επίδοση στο χρηματιστήριο

Με χειρότερους οικονομικούς όρους στην κανονικότητα η Ελλάδα, σχεδόν άδεια ταμεία και με την χειρότερη επίδοση στο χρηματιστήριο
Η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την κρίση ενώ πέτυχε στο υγειονομικό σκέλος, αποδείχθηκε ουραγός στην στήριξη της εθνικής οικονομίας
Η Ελλάδα από σήμερα 4 Μαίου 2020 επιστρέφει στην κανονικότητα, μια κανονικότητα που δεν θα έπρεπε να είχε παραβιαστεί καθώς η καραντίνα ήταν ολέθριο οικονομικό λάθος.
Η επιστροφή στην κανονικότητα πως βρίσκει την Ελλάδα;

1)Η ύφεση στην οικονομία θα είναι -7% με -8% το 2020, επίπεδα που πλέον αποδέχεται και η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει αναφέρει ότι η ύφεση στην οικονομία θα είναι -7% με -8% και αυτό το υποστηρίζει σταθερά από τα μέσα Μαρτίου 2020.
Το υπουργείο οικονομικών έχει αναθεωρήσει έως σήμερα 5 φορές τις εκτιμήσεις για την συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020.
Η κυβέρνηση πλέον θέτει δύο στόχους, βασικό σενάριο -4,7% και δυσμενές -7,9% ύφεση - συρρίκνωση της οικονομίας.

2)Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την κρίση ενώ πέτυχε στο υγειονομικό σκέλος, αποδείχθηκε ουραγός στην στήριξη της εθνικής οικονομίας.
Προσέφερε τα λιγότερα στην στήριξη της εθνικής οικονομίας.
Ακόμη και εάν δεχθούμε τα 17,5 δισεκ, ως μέτρα στήριξης μαζί με τις εγγυήσεις αυτά αντιστοιχούν στο 9,3% του ΑΕΠ, όταν η Γερμανία έφθασε να προσφέρει το 60% του ΑΕΠ για να στηρίξει την γερμανική οικονομία από την κρίση του κορωνοιού.

3)Με όρους απόδοσης του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, η Ελλάδα εμφάνισε την χειρότερη επίδοση στον δυτικό κόσμο.
Η Ιταλία που βρέθηκε από όλες τις απόψεις στην χειρότερη θέση πέτυχε καλύτερες αποδόσεις.
Ο δείκτης S&P 500 χρειάζεται 20% άνοδο για να ξαναφθάσει τα ιστορικά του υψηλά.
Στην Γερμανία ο δείκτης DAX χρειάζεται 24% για να φθάσει στα ιστορικά του υψηλά και στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB χρειάζεται 44%.
Μόνο η Ελλάδα χρειάζεται 50% αύξηση για να ξαναφθάσει στα ιστορικά υψηλά των 950 μονάδων που κατεγράφησαν αρχές του 2020.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο βασικό σενάριο είναι να ξαναδεί τις 580 με 550 μονάδες τις προσεχείς εβδομάδες δηλαδή να κινηθεί πτωτικά και εν συνεχεία να ακολουθήσει μια πλαγιοανοδική πορεία σε βάθος μηνών.
Ενώ η Ελλάδα επλήγη λιγότερο από τον κορωνοιό, ενώ η Ελλάδα έδωσε τα λιγότερα ως στήριξη στην οικονομία, καθώς ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται μόνο 11-12 δισεκ. ως δαπάνη απέναντι στις επιπτώσεις του κορωνοιού, εμφάνισε την χειρότερη απόδοση στο χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα με την Ιταλία να βρίσκεται κοντά αλλά οριακά καλύτερα.

4)Γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στην χειρότερη θέση;
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής
-Περιορισμένο Ταμείο για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
-Σταθερά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος στα 356 δισεκ.
Αν και τα ελληνικά ομόλογα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ είναι προφανές ότι η παρεμβατικότητα των μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης μειώνεται.
-Η Ελλάδα δεν είναι μεγάλης κλίμακας εξαγωγική χώρα, οπότε θεωρητικά δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σκέλος αυτό και θα ωφεληθεί και από τις τιμές του πετρελαίου αλλά επηρεάζεται από τον τουρισμό και τα περιφερειακά επαγγέλματα, όπου θα υποστούν πλήγμα.
-Η Ελλάδα ήδη είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης στην εθνική οικονομία στο τέλος του 2019 απόρροια της διεθνούς επιβράδυνσης και πριν ξεκινήσει ο κορωνοιός.
-Οι αναφορές ότι το 2021 η ανάκαμψη στο ΑΕΠ θα υπερ-αναπληρώσει την ύφεση του 2020 θα διαψευστεί.
-Η κυβέρνηση πρέπει να αναφέρει πως θα καλύψει το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί εάν δηλαδή προβεί σε μειώσεις μισθών και συντάξεων

Τι εκτιμούν ξένοι οίκοι για την Ελλάδα και ΔΝΤ;

-Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση -10% για το 2020 και ανάκαμψη του ΑΕΠ 5,1% για το 2021
-Η Fitch προβλέπει ύφεση -8,1% για το 2020 και +5,1% το 2021
-Η Standard and Poor’s προβλέπει ύφεση -9% το 2020 και ανάκαμψη +5,5% το 2021
-Η DBRS προβλέπει ύφεση άνω του 5% για την Ελλάδα το 2020
-Η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση στο θετικό σενάριο -6,6% για το 2020 και -13,3% στο δυσμενές σενάριο και το 2021 προβλέπει ανάκαμψη από 1,1% με 4,3%
- Η Unicredit προβλέπει ύφεση -20% από αρχική εκτίμηση -18,6%  
-Η Nomura προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα -7,5% το 2020 και ανάκαμψη το 2021 κατά 4%
-Η Goldman Sachs προβλέπει ύφεση -6% με -8% για το 2020
-Η Santander προβλέπει ύφεση -8% για το 2020 στην Ελλάδα
-Η Mizuho Bank προβλέπει ύφεση -8% με -10% για την Ελλάδα το 2020

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Η άρση των lockdowns σηματοδοτεί την επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα απέναντι στο σοκ του κορωνοιού έκανε τα λιγότερα με οικονομικούς όρους, ωστόσο η παράμετρος αυτό μπορεί να μην βοηθήσει την οικονομία ουσιαστικά αλλά δεν θα επιδεινώσει δραματικά τα δημόσια οικονομικά.
Οι δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας αντιστοιχούν στο 3,8% με 4,3% του ΑΕΠ εκτός εγγυήσεων, τα λιγότερα που έχουν δοθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές θα υποστούν ισχυρή πίεση καθώς έχουν υποεκτιμηθεί οι αρνητικές επιδράσεις στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η ζήτηση θα είναι προφανώς μειωμένη σε ορισμένους κλάδους έως και 55% με 60%.
Ο τουρισμός, εστίαση, μεταφορές και όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.
Από τα 55 δισεκ. που είναι η συμμετοχή των κλάδων στο ΑΕΠ το 2020 θα συρρικνωθεί στα 35 δισεκ. ευρώ θα χαθούν 20 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια θα ανακάμψουν άλλοι κλάδοι π.χ. τα super market πήγαν καλά κατά την κρίση, ωστόσο στην καλοκαιρινή σεζόν λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης θα εμφανίσουν σημάδια επιβράδυνσης.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια αργόσυρτη διαδικασία που θα οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα.

Το ΑΕΠ το 2020 θα συρρικνωθεί στην Ελλάδα κατά -7% με -8% δηλαδή θα συρρικνωθεί στα 173 δισεκ. ευρώ
Το ΑΕΠ για το 2021 θα αυξηθεί στο καλύτερο σενάριο κατά +4% δηλαδή θα ανακάμψει στα 180 δισεκ. ευρώ
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως είναι επειδή όλοι οι βασικοί αριθμοδείκτες της οικονομίας θα έχουν επιδεινωθεί, το ΑΕΠ, η ανεργία, το χρέος κ.α. και το παγκόσμιο σύστημα δεν θα καταφέρει να ανακάμψει αμέσως θα ακολουθήσει επίσης μια σταδιακή προσαρμογή υπάρχει κίνδυνος, οι οικονομίες διεθνώς το 2020 να υποστούν νέο πλήγμα με ισχυρή επιβράδυνση.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάκαμψης στο 2% ίσως και χαμηλότερα καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα θα αποσύρονται και οι συνέπειες αυτών των μέτρων θα είναι εμφανείς στην οικονομία.
Το σχήμα W για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ ξεκινάει με 1,9% αύξηση το 2019, ύφεση -7% με -8% το 2020, ανάκαμψη του ΑΕΠ στο +4% και νέα επιβράδυνση στο +2% το 2022.
Η Ελλάδα αντί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά χαμηλότερο από τις αρχικές αρνητικές εκτιμήσεις.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα επειδή η ελληνική κυβέρνηση έδωσε λίγα στην οικονομία για την αντιμετώπιση της κρίσης θα συρρικνωθεί -3% με -4% αντί αρχικών εκτιμήσεων -9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης