Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίρονται τα lockdowns διεθνώς, με 6 εμβόλια υπό δοκιμή και έγκριση του Remdesivir από τον FDA - 3,3 εκατ. κρούσματα, 238 χιλ. νεκροί

Αίρονται τα lockdowns διεθνώς, με 6 εμβόλια υπό δοκιμή και έγκριση του Remdesivir από τον FDA - 3,3 εκατ. κρούσματα, 238 χιλ. νεκροί
Εγκρίθηκε το φάρμακο remdesivir από τον FDA - Βαρύ το πλήγμα στις ΗΠΑ, εισβολή ένοπλων διαδηλωτών στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν για την άρση των περιοριστικών μέτρων
(upd7)Προ των πυλών η μετάβαση στην επόμενη μέρα για πολλά κράτη στον κόσμο, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας που τα περισσότερα όρισαν για τη σταδιακή άρση των lockdowns, παρά την συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού.
Ευρώπη και ΗΠΑ πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, αλλα προχωρούν ήδη στην άρση των περιορισμών, με ένα φάρμακο επίσημα στη φαρέτρα τους, μετά την έγκριση του remdesivir από τον αμερικανικό FDA
για επείγουσα χρήση.
Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και Πολιτείες στις ΗΠΑ ήδη κάνουν τα πρώτα τους αγωνιώδη βήματα στη νέα κανονικότητα, υπό τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θυμάτων, ικανό να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια μαζί με τις αντοχές συστημάτων υγείας, οικονομιών και κοινωνιών.
Απέναντι σε αυτή τη διάχυτη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία, η ελπίδα έρχεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία είναι και αυτή που θα δώσει το οριστικό τέλος σε αυτόν τον παγκόσμιο «εφιάλτη» είτε με μια κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε με ένα εμβόλιο.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τόσο για την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων, του remdesivir της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead και το tocilizumab που δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες, όσο και για την πιθανότητα να κυκλοφορήσει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο το εμβόλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, ενώ οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές.
Την ίδια στιγμή περισσότερα από 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 ανά την υφήλιο, εκ των οποίων έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.
Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε ότι,  με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουν στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3,3 εκατομμύρια και οι νεκροί σε 235 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ.
Οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,14% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 31,2%.

Fauci (HΠΑ): Τον Ιανουάριο 2021 έτοιμες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων - Προσοχή στο «άνοιγμα» της οικονομίας

Αισιόδοξος σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο Anthony Fauci, επικεφαλής λοιμωξιολόγος και βασικό μέλος της ειδικής ομάδας κατά του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου.
O Fauci εκτίμησε ότι ο ορίζοντας για την επιτυχή διανομή των εμβολίων είναι ο ερχόμενος Ιανουάριος, σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
Tην ίδια ώρα, επέστησε την προσοχή των αμερικανικών πολιτειών, ως προς την τήρηση των ομοσπονδιακών οδηγιών για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
O Fauci εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες πολιτείες βιάζονται να ανοίξουν την οικονομία, εν μέσω της πανδημίας, και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο και σημείωσε ότι όσοι βιάζονται αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρίσκο.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.21.402
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 237.180 ενώ θεραπεύτηκαν 1.046.403 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.094.640 - Στους 64.324 οι νεκροί
- Η Ιταλία μετρά 27.967 νεκρούς και 205.463 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 215.216 και 24.824 νεκρούς
- Στους 24.594 οι νεκροί στη Γαλλία, 167.303 τα κρούσματα
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 27.510 και τα κρούσματα σε 172.481
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 163.009 και οι νεκροί σε 6.623
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.091 και τα κρούσματα σε 95.646
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 248 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.774
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.958 και 4.633 θάνατοι
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 14.088 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 430
- Στους 7.594 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 49.032 τα κρούσματα
- Στα 6.765 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.705 στην Ελβετία που μετρά και 1.737 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 140 οι νεκροί.
- Στους 3.258 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 122.392 τα κρούσματα.
Image

Ο FDA ενέκρινε το Remdesivir για επείγουσα χρήση


To φάρμακο κατά του κορωνοϊού Remdesivir εγκρίθηκε από τον FDA, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump
Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της εταιρείας Gilead κατά του κορωνοϊού, Remdesivir, έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πιο συγκεκριμένα, το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc. εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για επείγουσα χρήση σε ασθενείς Covid-19, δήλωσε ο Πρόεδρος Donald Trump σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 1 Μαΐου.
«Το φάρμακο Remdesivir έδωσε θετικά δείγματα, καθώς βοήθησε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν να ανακάμψουν γρήγορα.
Έτσι, ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για έκτακτα περιστατικά, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία.
Αλλωστε, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ο Οργανισμός μπορεί να φέρει προϊόντα στην αγορά χωρίς αυτά να φέρουν όλα τα εχέγγυα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.».
Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences είχε ανακοινώσει ότι η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
«Αυτά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν βραχύτερη, πενθήμερη θεραπεία, με το remdesivir, παρουσίασαν παρόμοια κλινική βελτίωση με τους ασθενείς που έλαβαν 10ήμερη θεραπευτική αγωγή», δήλωσε η Aruna Subramanian, μέλος της επιτημονικής ομάδας που ηγείται της μελέτης.
Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μοιράστηκε τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών την Τετάρτη που έδειξαν ότι το remdesivir είχε σημαντική επίδραση στη θεραπεία του ιού.
Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.
Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) και την Ασία.
Ο Fauci υποστήριξε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.

Κίνα: Αισιοδοξία και για το φάρμακο tocilizumab

Την αισιοδοξία ενισχύουν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου tocilizumab που έγινε στην Κίνα.
Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) tocilizumab ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19.
Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρκτική ανακοίνωση προ ημερών από γαλλική επιστημονική ομάδα για το ίδιο φάρμακο.
Οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό συχνά σχετίζονται με την ενεργοποίηση στον οργανισμό τους μεγάλου αριθμού Τ-λεμφοκυττάρων, φλεγμονωδών μονοκυττάρων και αυξημένων επιπέδων κυτταροκινών, ιδίως της ιντερλευκίνης-6.
Το υπό δοκιμή φάρμακο τοσιλιζουμάβη μπορεί να «φρενάρει» αυτήν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του Νοσοκομείου Ανχούι της Χεφέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς ηλικίας 25 έως 88 ετών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων όλοι πλην ενός είχαν χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου.
Από την πρώτη μέρα της θεραπείας με tocilizumab, ο πυρετός έπεσε σε όλους τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός.
Μέσα σε πέντε ημέρες θεραπείας, οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτη φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα.
Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς.
Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες σε αυτήν.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μολονότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά, δείχνουν πως το tocilizumab μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για σοβαρά περιστατικά Covidi-19.
To tocilizumab μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορονοϊού μία «καταιγίδα κυταροκινών» μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγώντας σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.
Η χορήγηση του tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής και να επιταχύνει την κλινική βελτίωση.

Ελπίδες και για παραγωγή εμβολίου έως τον Οκτώβριο

Την παραγωγή του πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Oxford University σχεδιάζει να αρχίσει το Serum Institute στην Ινδία εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων.
Στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στεφθούν από επιτυχία, το Serum Institute ελπίζει πως το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά έως τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία έχει συνεργασία με το Oxford University ως ένα από τα 7 ινστιτούτα που παρασκευάζουν το εμβόλιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute Adar Poonawalla δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου συνεργάζεται στενά με τον Dr Hill του Oxford University.
Περιμένει να αρχίσει η παραγωγή του πιθανού εμβολίου σε 2-3 εβδομάδες και να παραχθούν 5 εκατομμύρια δόσεις σε μηνιαία βάση τους 6 πρώτους μήνες -στη συνέχεια ελπίζει η παραγωγή να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
Ο Poonawalla περιμένει πως το εμβόλιο για την Covid-19 θα βρίσκεται στην αγορά έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μόνο αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Bill Gates: Υπάρχουν 8 πολλά υποσχόμενα εμβόλια, 1 θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο

Περίπου 8 με 10 εμβόλια παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ένα από αυτά θα είναι έτοιμο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Να επισημανθεί ότι περίπου 100 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πανδημίας.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια, μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, για τη δημιουργία ενός εμβολίου.
Μάλιστα, το ίδρυμα μέχρι στιγμής έχει δεσμεύσει 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Gates ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο οργανισμός σχεδιάζει να διαθέσει όλους του πόρους που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της νόσου.
Την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο Bill Gates ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του blog ότι ένα εμβόλιο κανονικά χρειάζεται περί τους 18 μήνες για να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια.
Από τις 9 Απριλίου έχουν καταγραφεί 115 υποψήφια εμβόλια κατά του COVID-19.
«Θεωρώ πως οκτώ με δέκα από αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα, ενώ ένα θα είναι έτοιμο στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.
Tα εμβόλια είναι δύο ειδών:
Άλλα εστιάζουν στο RNA και άλλα στο DNA.
Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation έχει χρηματοδοτήσει έρευνες και για τα δύο» συμπλήρωσε ο Gates.
Η επιστροφή στην ομαλότητα είναι αδύνατη χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο.
«Η ανθρωπότητα δεν είχε ποτέ πιο άμεση ανάγκη από τη δημιουργία ευρείας ανοσίας για τον κορωνοϊό.
Ρεαλιστικά, εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, πρέπει να αναπτύξουμε ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο» καταλήγει ο Gates.
 
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 64.000 οι νεκροί, πάνω από 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες – Ανοίγουν οι μισές Πολιτείες

Αν και το πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι βαρύ στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον τους 64.000, περίπου οι μισές Πολιτείες προχωρούν ή είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στο μερικό «άνοιγμα» της οικονομίας τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τα 1,07 εκατομμύρια, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 64.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 2.053 θάνατοι ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί υπολογίζονται σε περίπου 160.000.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, αλλά είναι και η χώρα που έχει διενεργήσει και τα περισσότερα τεστ, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 6,2 εκατομμύρια.
Παρόλο αυτά, σχεδόν οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ προχωρούν με το σχεδιασμό τους για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας τους, επιτρέποντας σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν.
Αν και ο πρόεδρος Trump είχε δηλώσει ότι αυτός είναι που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας, διαπιστώνεται ότι έχει αφήσει στον κυβερνήτη της κάθε Πολιτείας να αποφασίσει τη στρατηγική και το σχεδιασμό για την άρση του lockdown.
Η πίεση για άνοιγμα της οικονομίας είναι τεράστια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στα περίπου 30 εκατομμύρια και η ανεργία στο 18,4% στις παραγωγικές ηλικίες, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30.
Και στις ΗΠΑ το βασικό «όπλο» απέναντι στον κορωνοϊό είναι το μέτρο της τήρησης της απόστασης δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.
Τα σχολεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον Σεπτέμβριο, ακόμα κι αν η πανδημία συνεχίζει να επιβραδύνεται, είπε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας.
Ο Andrew Cuomo επιβεβαίωσε ότι «τα σχολεία δεν θα ξανανοίξουν για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς» στην πολιτεία των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων, την πλέον πληγείσα με περισσότερους από 18.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό.
Σχετικά με την επιστροφή στα θρανία τον Σεπτέμβριο, ο κυβερνήτης επισήμανε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί αυτή η απόφαση.
Η πολιτεία καταγράφει σχεδόν 1000 νέες εισαγωγές την ημέρα ασθενών με νέο κορωνοϊό, υπογραμμίζει ο Cuomo, ακόμα κι αν ο αριθμός των νεκρών καταγράφει πτώση με 289 θανάτους χθες, ήτοι ο χαμηλότερος απολογισμός από τη 30η Μαρτίου (253 νεκροί).
«Ο εχθρός βρίσκεται υπό διωγμόν, ο ιός περιορίζεται» τόνισε.

Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν

Χαρακτηριστικό είναι ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαδηλωτές, αρκετοί εξ αυτών οπλισμένοι, μπήκαν — νομότυπα —στο Καπιτώλιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών, για να απαιτήσουν την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών που παραμένουν σε εφαρμογή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Δεκάδες διαδηλωτές, αρκετοί εφοδιασμένοι με τουφέκια, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Καπιτωλίου, της έδρας του κοινοβουλίου του Μίσιγκαν στην πόλη Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα.
Κανένας τους δεν φόραγε μάσκα, αν και ορισμένοι είχαν μαντίλια στα πρόσωπα.
Αρκετοί φώναξαν όταν μασκοφορεμένοι αστυνομικοί στάθηκαν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν να μπουν, απαιτώντας να τους αφήσουν να περάσουν.
Έξω από το Καπιτώλιο, διαδηλωτές κράταγαν ένα πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν σύνθημα εναντίον του περιορισμού με φωτομοντάζ που μετατρέπει τη δημοκρατική κυβερνήτρια της πολιτείας Gretchen Whitmerστον Αδόλφο Χίτλερ.
Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Το Μίσιγκαν ενωμένο υπέρ της ελευθερίας» οργάνωσε την κινητοποίηση της Πέμπτης, την οποία βάφτισε «αμερικανική πατριωτική συγκέντρωση».
Η αστυνομία εξήγησε στο NBC News ότι είναι νόμιμη η οπλοφορία μέσα στο Καπιτώλιο, όπως και στην υπόλοιπη πολιτεία Μίσιγκαν.
Σημειώνεται πως οι νεκροί στην Πολιτεία του Μίσιγκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ξεπερνούν τους 3.500.


Ιταλία: Αύξηση του ρυθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στα 1.965, μείωση των νεκρών στους 269


Αύξηση των νέων κρουσμάτων, μείωση του αριθμού των νεκρών καταγράφηκε στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία είναι 207.428 και των νεκρών στους 28.236.
Παράλληλα, 78.249 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 205.463 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.967 άνθρωποι, ενώ 75.945 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 269 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.965 νέα κρούσματα.
2.304 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.578 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 17.569 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 81.796 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 93 περισσότερες μολύνσεις, ενώ μειώνεται ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 16 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα ουσιαστική μείωση σε σχέση με το χθεσινό θετικό ρεκόρ (είναι 2.389 λιγότεροι) αλλά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η Ιταλία, στο μεταξύ, ετοιμάζεται για τη «δεύτερη φάση», από την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε σήμερα από τους πολίτες που εργάζονται σε σχετικά μικρή απόσταση από το γραφείο τους να μην χρησιμοποιήσουν μετρό ή λεωφορεία.
Πρόσθεσε, δε, ότι στα δημόσια μέσα μεταφοράς της ιταλικής συμπρωτεύουσας θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά και γαντιών.
Στην Ρώμη, ο δήμος αποφάσισε να ζητήσει να παραμείνει σε τηλε-εργασία το 80% των υπαλλήλων του.
Οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι ανοικτές μέχρι τις 21.30 για να αποφεύγονται συνωστισμοί στα μέσα μεταφοράς, ενώ θα χρησιμοποιηθούν «ντρόουν» για να ελέγχεται η μετάβαση των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης στα διάφορα πάρκα της.

Ισπανία: Ξεπέρασαν τους 25.000 οι νεκροί

Τους 25.100 έφτασαν οι νεκροί από το κορωνοιό στην Ισπανία από 24.824 που ήταν χθες, καθώς το τελευταίο 24ωρο άλλοι 276 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα στα 216.582 από 215.216 που ήταν χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 115.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη (28/4/2020) ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, ανακοίνωσε ότι θα γίνει σταδιακή άρση της αυστηρής καραντίνας στην οποία είχε μπει η χώρα, διευκρινίζοντας πως η άρση θα γίνει σε φάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Γαλλία: Στους 218 οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό, 24.594 συνολικά - Πτωτικές τάσεις στις ΜΕΘ- Σαφές μήνυμα για επαγρύπνηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 218 με το σύνολο να ανέρχεται σε 24.594, ενώ ο αριθμός των νοσηλειών για τη νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να καταγράφει πτώση, έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με το Reuters, o απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε 0,9%, σε σύγκριση με τις 30/4, ένα χαμηλότερο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με πριν από 24 ώρες.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 μειώθηκε περαιτέρω και βρίσκεται στους 25.887 από 26.283 χθες και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ έπεσε στους 3.878 από 4.019.
Και τα δύο στοιχεία καταγράφουν πτωτικές τάσεις εδώ και δύο εβδομάδες.
Σαφές μήνυμα για επαγρύπνηση απέναντι σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
«Το τέλος του lockdown στις 11 Μαΐου δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «είναι νωρίς για να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει».
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα θύματα του κορωνοϊού ανέρχονται συνολικά σε 24.376 από την 1η Μαρτίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε  4.019.
Από τις 11 Μαΐου επαναλειτουργούν τα σχολεία, με μέγιστο αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη τους 15, χωρίς υποχρεωτική παρουσία και δυνατότητα της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως.
Παράλληλα, θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα, όχι όμως καφέ, εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, μουσεία, θέατρα και οι χώροι διασκέδασης που θα παραμείνουν κλειστά.
Η πρόσβαση στις παραλίες για τους Γάλλους δε θα είναι δυνατή μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα, θα μπορούν να διεξαχθούν από τον Σεπτέμβριο

Βρετανία: Στους 27.510 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, 739 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο

Στους 27.510 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη Βρετανία, ενώ 739 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Ειδικότερα, η Βρετανία κατέγραψε χθες 739 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 30/4, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται στους 27.510 στη χώρα, τη δεύτερη πλέον πληγείσα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hankok.
Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς πέρασε τον στόχο της να διεξαγάγει 100.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα στα τέλη Απριλίου, έναν πυλώνα στη μάχη της εναντίον του νέου κορωνοϊού.
«Το 24ωρο έως τις 9 το πρωί τοπική ώρα της 1ης Μαϊου, διεξήχθησαν 122.347 τεστ στη Βρετανία", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Βoris Johnson υποστήριξε ότι η χώρα έχει περάσει ήδη την κορύφωση της επιδημίας, αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο, τονίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τα μέτρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Γερμανία: Αυξάνονται τα κρούσματα μετά το lockdown, 193 νέοι θάνατοι, 6.623 το σύνολο, 163.009 τα κρούσματα - Παγώνει το άνοιγμα των σχολείων η Merkel


Τους 94 έφτασαν οι ασθενείς που υπέκυψαν κορωνοϊό το περασμένο 24ωρο στη Γερμανία, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 6.575, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο ημερήσιος απολογισμός είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που καταγραφόταν την προηγουμένη (193).
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 945 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τους 161.703, πάντα κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch .
Τα νέα κρούσματα κατέγραψαν επίσης αξιοσημείωτη μείωση σε σύγκριση με αυτά που επιβεβαιώνονταν την προηγουμένη (1.639).
Στον «πάγο» μπαίνει η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων στη Γερμανία, που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τις παιδικές χαρές και τις εκκλησίες αλλά δεδομένου ότι η πανδημία εξελίσσεται έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, συναντήθηκε χθες (30/4/2020) με τους επικεφαλής των 16 περιφερειών.
Μετά τη συνάντηση δήλωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις συνέπειες από το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων την προηγούμενη εβδομάδα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ληφθεί απόφαση ως τις 6 Μαϊου για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία.

Forexlive Image View
Image

Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε


Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Αυστρία, όπου το lockdown έληξε χθες 30/4, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο ενώ από τις 15/5 θα ανοίξουν τα εστιατόρια και από τις 18/5 θα ανοίξουν σχολεία και γυμνάσια, στο Βέλγιο στις 4/5 θα ανοίξουν τα καταστήματα υφασμάτων, στις 11/5 τα καταστήματα και από τις 18/5 τα σχολεία ενώ στην Ολλανδία από τις 11/5 θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας, ενώ η Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown, ενώ στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ στη Σερβία από τις 27/4 επιτράπηκε η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Image

Ρωσία: Πάνω από 114.000 τα κρούσματα κορωνοϊού, νέο ημερήσιο ρεκόρ – Στους 1.169 οι νεκροί


Διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του κορωνοϊού στη Ρωσία, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 7.933 στα 114.431, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 96 άνθρωποι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 1.169.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, M. Mishustin έχει βρεθεί θετικός στον ιό και όπως έγινε γνωστό, θα απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι να αναρρώσει.

Κίνα: Κανείς θάνατος από τον κορωνοϊό, 12 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο η Κίνα ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανείς νέος θάνατος παρά μόνος 12 νέα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 30/4 κατέγραψε 12 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — έναντι μόλις 4 την προηγουμένη — στην ηπειρωτική Κίνα.
Τα έξι από τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό μολυσμένοι.
Από τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα πέντε εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που συνορεύει με τη Ρωσία, και το έκτο στην Εσωτερική Μογγολία.
Μία ημέρα νωρίτερα, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 82.874 στην ηπειρωτική Κίνα.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της COVID-19 να παραμένει αμετάβλητος στα 4.633.
Άλλοι 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία αφού αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 3 στους 38, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συνολικά, έχουν ιαθεί 77.642 ασθενείς, ενώ 599 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Εντοπίστηκαν 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 33 την προηγουμένη, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Ν. Κορέα: Στους 248 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Υπό έλεγχο η επιδημία

Στους 248 ανέρχονται οι νεκροί στη Νότια Κορέα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας ακόμα θάνατος.
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν εννέα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα), με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα της Ασίας να φθάνει έτσι τους 10.774.
Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει περί τα 10 για 13 συνεχόμενες ημέρες στη χώρα.
Από τα κρούσματα, τα οκτώ εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό, με το σύνολο των περιπτώσεων του είδους αυτού να φθάνει πλέον τις 1.073.
Το ένατο ήταν κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα.
Την προηγουμένη, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης, για πρώτη φορά έπειτα από 75 ημέρες.
Επιβεβαιώθηκε ένας νέος θάνατος, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται σε 248.
Ο δείκτης θνητότητας της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), ανέρχεται στο 2,30%.
Άλλοι 13 ασθενείς πήραν εξιτήρια από νοσοκομεία όπου παρακολουθούνταν σε καραντίνα, αφού ανέρρωσαν πλήρως.
Το σύνολο των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 9.072 (84,2%).
Από την 3η Ιανουαρίου, έχουν γίνει διαγνωστικές εξετάσεις σε συνολικά 623.000 ανθρώπους στη Νότια Κορέα.

Τουρκία: Στους 3.258 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Στα 2.188 τα νέα κρούσματα, 84 θύματα τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν νικημένοι από τη νόσο COVID-19 στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 84 τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχεται πλέον σε 3.258, ενώ καταγράφηκαν 2.188 νέα κρούσματα του ιού, αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας χθες.
Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 122.392, βάσει των στοιχείων, ο μεγαλύτερος απολογισμός εκτός των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Συνολικά, 53.808 άνθρωποι ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό.
Ο αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχεται σε 41.431, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τεστ κατά τη διάρκεια της πανδημίας να βρίσκεται στο 1,075 εκατομμύριο.

Morrison (πρωθυπουργός Αυστραλίας): Στις 8/5 θα εξετάσουμε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό


Τη θέση ότι στις 8 Μαΐου θα εξετάσει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Morrison κάλεσε τους πολίτες της χώρας να «κατεβάσουν» στα κινητά τους την εφαρμογή που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν ασθενείς του ιούλέγοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού.
Η Αυστραλία έχει θέσει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τη δραστηριότητα των πολιτών, μέτρα τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή.
Πάντως, η Αυστραλία τα έχει πάει πολύ καλά όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς του ιού, καθώς οι νεκροί στην επιδημία ανέρχονται σε 93 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 6.700.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 10 νέα κρούσματα, ενώ ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε κάτω από το 0,5% την ημέρα, από το 25% που καταγραφόταν έναν μήνα νωρίτερα.

ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία σχεδιάζουν αντίποινα έναντι της Κίνας λόγω κορωνοϊού - Επί τάπητος αποζημίωση 149 δισ. ευρώ, μποϊκοτάζ και απαγόρευση επενδύσεων

Οι προτάσεις για αντίποινα έναντι της Κίνας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, καθώς όλος ο κόσμος μετρά τις πληγές του από τα πρωτοφανή μέτρα lockdown που ελήφθησαν το τελευταίο δίμηνο.
Η Κίνα κατηγορείται από πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης για συγκάληψη της επιδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ζητούν η Κίνα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εάν ήταν εν γνώσει της η πανδημία και εάν την απέκτυψε λέγοντας ψέμματα.
Οι ζημίες πάντως που έχει προκαλέσει η πανδημία στον πλανήτη είναι τεράστιες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.
Η γερμανική εφημερίδα Bild υπολόγισε ένα κόστος ύψους σχεδόν 150 δισ. ευρώ (περίπου 162 δισ. δολάρια) ως οικονομική ζημία στη Γερμανία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ διαρρέεται ότι και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημίωση από τους Κινέζους.
Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν πολύ περισσότερα από τα 160 δισεκ. από αυτά που ζητάει η Γερμανία δήλωσε πρόσφατα ο Trump.
Ο Trump έκανε τα σχόλια από το Rose Garden στο Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου 2020 όταν ρωτήθηκε για άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild που ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να αποζημιώσει με 150 δισ. ευρώ για τον αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης.
Από τότε έχουν προταθεί διάφορα σχέδια, αλλά ο Trump κλιμάκωσε περαιτέρω τον λεκτικό πόλεμο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το Reuters, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τον δει να χάνει τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Έτσι, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εξετάζει διάφορους τρόπους για να τιμωρήσει την κινεζική κυβέρνηση, την οποία και πάλι κατηγόρησε ότι επέτρεψε την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ομάδα του Trump σχεδιάζει μια εκτελεστική εντολή για να ανακόψει την ισχύ της απόφασης του 2017, την The Thrift Savings Plan, κατά την οποία το ταμείο συνταξιοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μεταφέρει 50 δισ. δολάρια σε ένα διεθνές ταμείο που θα επενδύει στο MSCI All-Country World Index.
Το ζήτημα είναι η προσθήκη της Κίνας στον δείκτη, και συνεπώς το ταμείο αναγκάζεται να διαθέσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές.
Μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

www.ba

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης