Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε δύσβατη ατραπό οι ισπανικές τράπεζες – Νέος κύκλος κόκκινων δανείων

DBRS: Σε δύσβατη ατραπό οι ισπανικές τράπεζες – Νέος κύκλος κόκκινων δανείων
Νέος κύκλος κόκκινων δανείων ξεκινά για τις ισπανικές τράπεζες λόγω του κορωνοϊού
Η DBRS εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020 των ισπανικών τραπεζών (BBVA, Caixabank και Sabadell) ενισχύουν την προοπτική του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην Ευρώπη λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.
Όπως αναμένεται, η κρίση που επέφερε ο COVID-19 θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα αποτελέσματα και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ισπανικών τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι ισπανικές τράπεζες εκτιμούν πως οι απώλειες λόγω των αθετήσεων πληρωμών δανείων θα αυξηθούν, καθώς στις προβλέψεις τους ενσωματώνουν τη μελλοντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ως αποτέλεσμα, το ετήσιο κόστος κινδύνου (ο λόγος των αναμενόμενων απωλειών σε δάνεια προς τα καθαρά δάνεια) το α’ τρίμηνο του 2020 θα αγγίξει τα επίπεδα της κρίσης του 2012.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η DBRS, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι πολύ διαφορετική.
Τα μακροοικονομικά σενάρια είναι εντελώς διαφορετικά και οι προσεγγίσεις για μελλοντικές απώλειες επίσης.
Ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης περιμένει επιδείνωση στις αθετήσεις πληρωμών δανείων.
Να επισημανθεί πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανειων (NPLs) το α’ τρίμηνο του 2020 παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το 2019.
Ωστόσο διατυπώνονται επιφυλάξεις για το μέλλον.
Οι δείκτες κεφαλαίου επηρεάστηκαν από την αστάθεια της αγοράς, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ακύρωση διανομής των μερισμάτων στους μετόχους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης