Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η τεράστια, 3 φορές το μέγεθος της Γροιλανδίας, τρύπα του Όζοντος στον Βόρειο Πόλο

tags :
Έκλεισε η τεράστια, 3 φορές το μέγεθος της Γροιλανδίας, τρύπα του Όζοντος στον Βόρειο Πόλο
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι το κλείσιμο της τρύπας δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση των εκπομπών που καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ως αποτέλεσμα των μέτρων lockdwn
Η τεράστια τρύπα του όζοντος που σχηματίστηκε πάνω από τον Βόρειο Πόλο έχει κλείσει.
Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες - ερευνητές από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσαν την τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.
«Η άνευ προηγουμένου τρύπα του όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο του 2020 έκλεισε», ανακοίνωσαν.
Η τρύπα, η οποία ήταν η μοναδική μεγαλύτερη τρύπα όζοντος που εντοπίστηκε ποτέ στην Αρκτική, άνοιξε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου καθώς οι ασυνήθιστες συνθήκες ανέμου παγίδευσαν τον ψυχρό αέρα στον Βόρειο Πόλο για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι το κλείσιμο της τρύπας δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση των εκπομπών που καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ως αποτέλεσμα των μέτρων lockdwn που αποσκοπούσαν στον περιορισμό του κορωνοϊού.
Στο Twitter, η ομάδα έγραψε:
«Ο COVID-19 και τα σχετικά lockdown πιθανώς δεν είχαν καμία σχέση με αυτό.
Ήταν αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστα ισχυρής και μακράς διάρκειας πολικής δίνης και δεν σχετίζεται με αλλαγές στην ποιότητα του αέρα».
Image
Όπως αναφέρει το Live Science μια πολική δίνη αποτελείται από ισχυρούς ανέμους που δημιουργούν ένα κυκλικό 'κλουβί' κρύου αέρα που οδηγεί στο σχηματισμό σύννεφων μεγάλου υψομέτρου στην περιοχή.
Τα σύννεφα αναμίχθηκαν με επιβλαβείς χημικές ουσίες από τον άνθρωπο, όπως το χλώριο και το βρώμιο, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη στρατόσφαιρα και συσσωρεύτηκαν μέσα στη δίνη.
Οι χημικές ουσίες 'ροκάνισαν' τα περιβάλλοντα αέρια, αραιώνοντας τη στιβάδα του όζοντος και σχηματίζοντας μια τεράστια τρύπα περίπου τρεις φορές το μέγεθος της Γροιλανδίας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Το στρώμα του όζοντος είναι το στρώμα της στρατόσφαιρας της Γης που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των υπεριωδών (UV) ακτίνων του Ήλιου, φιλτράροντας αποτελεσματικά την ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο του δέρματος στους ανθρώπους, καταστρέφει τις καλλιέργειες και διαταράσσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταξύ άλλων καταστροφικών επιπτώσεων στον πλανήτη.
Η εκπληκτική πτώση της στιβάδας του όζοντος έγινε τόσο τρομερό θέμα ανησυχίας που το 1987, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια διεθνή συνθήκη που αποσκοπούσε στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής και της χρήσης χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Ωστόσο, οι τρύπες του όζοντος συνέχισαν να σχηματίζονται ετησίως στην Ανταρκτική λόγω της αποτυχίας ελέγχου επαρκούς ποσότητας χημικών που συνεχίζουν να εισέρχονται στη στρατόσφαιρα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα παραμείνει εποχιακό φαινόμενο στο μέλλον.
Τον Οκτώβριο, η τρύπα του όζοντος συρρικνώθηκε στο μικρότερο μέγεθος που έχει καταγραφεί ποτέ, κυρίως λόγω των ασυνήθιστα θερμών κλιματικών συνθηκών πάνω από την Ανταρκτική που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην Αρκτική, οι πολικοί στρόβιλοι τείνουν να είναι πολύ πιο αδύναμοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες που απορροφούν τα αέρια του όζοντος δεν είναι τυπικά - εξ ου και η «άνευ προηγουμένου» φύση αυτής της οπής του όζοντος.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του 2018, η τρύπα του νότιου όζοντος συρρικνώθηκε με ρυθμό 1% έως 3% ανά δεκαετία από το 2000, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επουλωθεί πλήρως έως το 2050.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης