Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το πετρέλαιο, στα 12,34 δολ. ή -3,4% το αμερικανικό WTI - Στα 20,46 δολ. το Brent

Νέες, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το πετρέλαιο, στα 12,34 δολ. ή -3,4% το αμερικανικό WTI - Στα 20,46 δολ. το Brent
Οι επενδυτές αναμένουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας
(upd9) Υψηλή μεταβλητότητα εμφάνισαν σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπη με την παγκόσμια υπερπροσφορά και την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενοδυνεδριακά οι απώλειες για το αμερικανικό αργό άγγιξαν ακόμα και το -20%, ενώ η τιμή για το Brent έχει κινηθεί μεταξύ κερδών και απωλειών.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δε θα ενισχύσουν τη ζήτηση σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να σταθεροποιηθεί άμεσα η κατάσταση στην αγορά ενέργειας.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μαχητές, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου στο Αφρίν, μια πόλη στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που στηρίζονται από την Αγκυρα, επιτείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent αυξήθηκε κατά 2,4% στα 20,46 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -6,76% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημείωσε πτώση -3,4% στα 12,34 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειες της Δευτέρας διαμορφώθηκαν στο -25%.
Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ολοκληρώνεται την Πέμπτη (30/4), με τις απώλειές του να έχουν ξεπεράσει το -25% και τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση για το αμερικανικό WTI παραδόσεως Ιουνίου οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές στρέφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών, προκειμένου να αποτρέψουν τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η τιμή του WTI υποχώρησε κάτω από τα 0 δολάρια.
«Για τις επόμενες εβδομάδες οι πιέσεις στην παγκόσμια αποθηκευτική ικανότητα πετρελαίου θα παραμείνουν στο επίκεντρο, παρά την αισιόδοξη είδηση ότι οι οικονομίες θα ανοίξουν σύντομα», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να διευθετηθεί το χάος με τα προθεσμιακά συμβόλαια».
Ωστόσο, η AxiCorp διευκρινίζει ότι «εάν το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταφέρει να ολοκληρωθεί άθικτο, θα μπορούσαμε να στραφούμε στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ανιτπροσωπεύει ένα ποτήρι το οποίο είναι περισσότερο μισογεμάτο, παρά μισοάδειο για τις τιμές του πετρελαίου».
Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα σημαντική άνοδο.
Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου του 2020, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων κατά 13,22 εκατ. βαρέλια, ενώ μία μέρα αργότερα τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 15,02 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν μικρότερη αύξηδη των αποθεμάτων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου, και συγκεκριμένα κατά 10,6 εκατ. βαρέλια.


«Εάν η αύξηση των αποθεμάτων είναι παρόμοια με αυτή των προηγούμενων εβδομάδων, είναι πιθανό να δούμε τις εγκαταστάσεις του Cushing να φτάνουν σε πλήρη χωρητικότητα μέχρι τα μέσα Μαΐου, γεγονός που θα διατηρήσει τις πιέσεις στην αγορά», υπογραμμίζει η ING.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Kpler, η πληρότητα στους αποθηκευτικούς χώρους παγκοσμίως ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 85%, εξαιτίας της κατάρρευσης που έχει σημειωθεί στη ζήτηση τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, η συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία ξεκινάει την Παρασκευή (1/5), δε φαίνεται ικανή να αντισταθμίσει την άνευ προηγουμένου πτώση στην παγκόσμια ζήτηση.

Συρία: Τουλάχιστον 34 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου βυτιοφόρου στην πόλη Αφρίν

Περισσότεροι από 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μαχητές, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου στο Αφρίν, μια πόλη στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς που στηρίζονται από την Αγκυρα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, το 2011, το βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα και στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα, εξερράγη σε μια αγορά της πόλης αυτής. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν.
Μεταξύ των νεκρών είναι και έξι Σύροι μαχητές, σύμμαχοι της Τουρκίας.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» την έκρηξη αυτήν, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή.

Novak (Ρωσία): Οι τιμές στο πετρέλαιο δεν πρόκειται να ανακάμψουν άμεσα - Υψηλός ο αριθμός αποθεμάτων παγκοσμίως

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αξιοσημείωση ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, καθώς αποθέματα παγκοσμίως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Novak δήλωσε ότι «μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία του OPEC+ για τις περικοπές σχεδόν 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, καθώς και οι επιπλέον περικοπές των χωρών εκτός OPEC+, η αγορά πετρελαίου θα αρχίσει σταδιακά να εξισορροπεί».
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μία σημαντική ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας του υψηλού αριθμού των αποθεμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Novak πρόσθεσε ότι «ο όγκος επεξεργασίας του εγχώριου πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση, μέχρι στιγμής τον Απρίλιο».
Η συμφωνία των OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή θα τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή και αναμένεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 10% το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2020.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν επιπλέον μείωση της παραγωγής από χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες σταθεροποίησης της αγοράς ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης