Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Trump κατά του Ιράν - Στα 14,2 δολ. με άνοδο +23% το WTI - Το Brent στα 21,2 δολ.

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απειλές Trump κατά του Ιράν - Στα 14,2 δολ. με άνοδο +23% το WTI - Το Brent στα 21,2 δολ.
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας
(upd6) Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις απειλές του προέδρου Donald Trump κατά του Ιράν.
Νωρίτερα, η νευρικότητα αποτέλεσε το βασικό χαρακτηριστικό, καθώς η αγορά εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπη με την τεράστια υπερπροσφορά και την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης, γεγονός που οδήγησε στις 20 Απριλίου το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό WTI σε αρνητικές τιμές στα -37,6 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.
Πάντως υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης της μεγάλης πίεσης στο πετρέλαιο.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +8% στα 20,8 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει ενοδσυνεδριακά ακόμα και στα 15,98 δολάρια ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1999.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο 21% στα 14 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες (21/4), έκλεισε με συναλλαγές σε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά στην ιστορία, αγγίζοντας ακόμα και τα -37,63 δολάρια ανά
βαρέλι.

Image

Image

Εντολή Trump σε Πολεμικό Ναυτικό: Καταστρέψτε όποιο ιρανικό σκάφος σας παρενοχλήσει

Εντολή να καταστρέψουν οποιοδήποτε ιρανικό σκάφος τους παρενοχλήσει έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
«Έδωσα εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να καταστρέψει οποιοδήποτε και όλα τα ιρανικά σκάφη εάν παρενοχλήσουν τα πλοία μας στη θάλασσα» αναφέρεται ο Donald Trump σε ανάρτηση του στο twitter.


Image

Την Πέμπτη (16/4/2020) το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι σκάφη του ιρανικού ναυτικού παρενόχλησαν πλοία στη θάλασσα του Περσικού Κόλπου.



Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά -30% και οι ενεργειακές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να βρουν χώρους αποθήκευσεις για τον «μαύρο χρυσό».
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, «πρόκειται για ένα άμεσα αποτέλεσμα των υπερβολικών επενδύσεων, οι οποίες συμπίπτουν με ένα ξαφνικό σοκ στη ζήτηση σε μία περιχή με περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο και περιορισμένες μεταφορές».
Οι χώρες του OPEC+ πραγματοποίησαν χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν τόσο την κατάρρευση των τιμών, όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης.
Αν και ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών κρατών δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα πέραν από τις περικοπές των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής της συμφωνίας πριν από την προγραμματισμένη έναρξη στις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή οικονομικής στήριξης στις εγχώριες εταιρείες πετρελαίου, προκειμένου να αποφευθχούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Χθες, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) έδειξαν νέο «άλμα» στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου, και συγκεκριμένα κατά 13,2 εκατ. βαρέλια, στα 500 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία εάν επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του API αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
«Η αγορά πετρελαίου είναι επικίνδυνη για επενδύσεις αυτή τη στιγμή», αναφέρει η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Andurand Capital Management, διευκρινίζοντας ότι «χρειάζεται μία άμεση πτώση της παραγωγής προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές».
Μάλιστα, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να επικεντρωθεί στο κέντρο αποθήκευσης του Cushing στον Οκλαχόμα, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το μέγιστο επίπεδο χωρητικότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Κρεμλίνο: Αρνητική η δυναμική στις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως - Δεν είναι εύκολη η τρέχουσα κατάσταση

Στο γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου δεν είναι εύκολη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς ακόμα ώστε να γίνει αξιολόγηση των εξελίξεων.
Ειδικότερα, ο κ. Peskov ανέφερε ότι «η κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου πακγοσμίως δεν είναι εύκολη τώρα, αλλά δεν πρέπει να γίνει αξιολόγηση μετά από μία μέρα ή μία εβδομάδα».
Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα λάβει μέτρα μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στο πετρέλαιο, ο κ. Peskov τόνισε ότι «πρώτα είναι απαραίτητο να αναλύσουμε την κατάσταση μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των OPEC+».
«Πρέπει να περιμένουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρινίζοντας ότι «η δυναμική στις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα αρνητική και η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι εύκολο, αλλά η αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνει μέσα σε μήα μέρα, ούτε μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά εντός μίας μεγαλύτερης προοπτικής».
Μάλιστα, ο κ. Peskov επεσήμανε ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα η κατάσταση δε μπορεί να αξιολογηθεί σωστά, προσθέτοντας ότι «επομένως, πρέπει απλά να περιμένου για την ώρα»

ΙΕΑ: Ο OPEC+ πρέπει να ξεκινήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν

Έκκληση προς τον OPEC+ να ξεκινήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, απηύθυνε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, ο οποίος εκτιμά ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Συγκεκριμένα, ο κ. Birol δήλωσε ότι «ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να εξετάσουν περαιτέρω μείωση στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να σταθεροποιήσουν την αγορά».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του IEA επεσήμανε ότι «θα ήταν ορθό για τις χώρες του OPEC+ να ξεκινήσει τις περικοπές στην παραγωγή τους το συντομότερο δυνατό», καθώς οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου συνεχίζονται.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι «οι χώρες εκτός OPEC+ μείωσαν την παραγωγή τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βραζιλία βρίσκονται στη κορυφή των μειώσεων στις χώρες εκτός OPEC+», τόνισε ο κ. Birol, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία του OPEC+ δεν είναι αρκετή ώστε να ισορροπήσει την αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης