Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch προειδοποιεί: Yποβαθμίσεις κάτω της επενδυτικής βαθμίδας το 2020, λόγω κορωνοϊού

Η Fitch προειδοποιεί: Yποβαθμίσεις κάτω της επενδυτικής βαθμίδας το 2020, λόγω κορωνοϊού
Η Fitch προειδοποιεί για υποβαθμίσεις οικονομιών κάτω της επενδυτικής βαθμίδας λόγω του κορωνοϊού
Για υποβαθμίσεις κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, που μάλιστα θα είναι περισσότερες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.  
Σύμφωνα με τη Fitch, η σοβαρή και ραγδαία επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού outlook και του πιστωτικού προφίλ των χωρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου καθιστά πιθανές περαιτέρω υποβαθμίσεις κάτω επενδυτικής βαθμίδας κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αριθμός τέτοιων υποβαθμίσεων είναι πιθανό να υπερβεί αυτόν που παρατηρείται συνήθως τα τελευταία χρόνια.
Τον Απρίλιο, η Fitch υποβάθμισε την Αρούμπα (BB / Negative) και το Σαν Μαρίνο (BB + / Negative) σε κερδοσκοπική βαθμίδα (SG) λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού.
Οι υποβαθμίσεις μέσω του ορίου επενδυτικής βαθμίδας (IG) αποτελούν περιοδικό χαρακτηριστικό των ενεργειών αξιολόγησης οικονομιών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Συνολικά, υπήρξαν 27 υποβαθμίσεις σε SG σε σύγκριση με 31 αναβαθμίσεις σε IG.
Ενώ οι λόγοι για τις υποβαθμίσεις ποικίλλουν, τα κοινά χαρακτηριστικά είναι αδύναμη ή καθόλου αύξηση του ΑΕΠ και αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και δείκτες χρέους.
Από το 2015 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Fitch έχει υποβαθμίσει τη Βραζιλία (BB- / Stable), το Αζερμπαϊτζάν (BB + / Negative), το Μπαχρέιν (BB- / Stable), την Τουρκία (BB- / Stable), τη Νότια Αφρική (BB / Negative), Ναμίμπια (BB / Stable) και Ομάν (BB / Negative) σε SG.
Όλοι αυτές οι χώρες παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά την περίοδο 2014-2016 και η πολιτική απάντηση σε αυτή ήταν βασικός μοχλός των υποβαθμίσεων του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν και του Ομάν.
Από τους 27 χώρες που υποβαθμίστηκαν σε SG από το 1996, οι 14 στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν σε IG.
Αυτή η διαδικασία διήρκησε κατά μέσο όρο έξι χρόνια, με εύρος από ένα έως 14 χρόνια.
Οι μόνες χώρες που θα ανακτήσουν το IG από το 2014 είναι η Ουγγαρία (BBB / Stable), η Πορτογαλία (BBB / Stable), η Κύπρος (BBB- / Stable) και η Κροατία (BBB- / Stable), που είχαν υποβαθμιστεί σε SG μεταξύ 2011 και 2013.

Image

Η Fitch βαθμολογεί οκτώ χώρες στο BBB-, το χαμηλότερο επίπεδο IG: Κολομβία, Ρουμανία και Ουρουγουάη, με αρνητικό outlook, και Κροατία, Κύπρος, Ινδία, Μεξικό και Μαρόκο, που βρίσκονται σε σταθερό outlook.
Πέντε από τις οκτώ έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με αρνητικές ενέργειες όσον αφορά τις αξιολογήσεις: υποβαθμίσεις για την Κολομβία και το Μεξικό, το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό για τη Ρουμανία, ενώ τα outlook υποβαθμίστηκαν σε σταθερό από θετικό για την Κροατία και την Κύπρο.
Εννέα ακόμη οικονομίες βαθμολογούνται στο «BBB».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης