Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό επιτήρηση η Ελλάδα, αυστηρά εισπρακτικά πρόστιμα 300 έως 1000 ευρώ... λόγω Πάσχα - Συγκρατημένοι οι πολίτες - Στους 112 οι νεκροί από κορωνοϊό

Υπό επιτήρηση η Ελλάδα, αυστηρά εισπρακτικά πρόστιμα 300 έως 1000 ευρώ... λόγω Πάσχα - Συγκρατημένοι οι πολίτες - Στους 112 οι νεκροί από κορωνοϊό
Σταδιακή η μετάβαση στην επόμενη ημέρα - Στα 2.235 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
(upd3) Σε άτυπη απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη 21 Απριλίου προσομοιάζει το εν εξελίξει επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid -19.
Οι αστυνομικοί έχουν λάβει ρητές εντολές να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, αφού μόνο το Μεγάλο Σάββατο (18/4), διαπιστώθηκαν 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Ωστόσο, το κλίμα που καλλιεργήθηκε και τα τσουχτερά πρόστιμα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι τυχόν παραβάτες, φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά στην άσκοπη μετακίνηση για την πλειοψηφία των πολιτών.
Πάντως, οι  εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.
Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.
Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
-Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
-Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
- Αυστηρή επιτήρηση των ναών.
Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.
Τα μέτρα αυτά ήδη προκαλούν αντιδράσεις, καθώς δεν είναι δυνατό Κυριακή του Πάσχα να επιβάλλονται πρόστιμα και μια εβδομάδα αργότερα να ανακοινώνονται μέτρα σταδιακής απόσυρσης της καραντίνας.

Στους 112 οι νεκροί - 2.235 τα κρούσματα

Στους 112 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τις επιπλοκές του κορονοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πρόκειται για εναν 65χρονος στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κι έναν 91χρονο στο Σωτηρία.
Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας το Μεγάλο Σάββατο (18/4) ανέφερε  11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνουν τα  2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 570(25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 67 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οι 29 από τους θανόντες ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.

Κικίλιας: Μετά τις 27/4 οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις, τονίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στο «Βήμα της Κυριακής» επισημαίνοντας πως «κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους».
Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προβλέπει ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων «θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού»
Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως «έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους.
Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν.
Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονές μας δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν».
Τέλος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Πέτσας: Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι να κερδίσουμε και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο

«Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση.
Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «η ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Αυτό που λέμε είναι ότι πάμε σταδιακά.
Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση.
Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο».
Κατά τον ίδιο, στην οικονομία «θα χρειαστεί: Πρώτον η στήριξη της Πολιτείας και δεύτερον να γίνουν με προσοχή σταδιακά βήματα απεμπλοκής από τα μέτρα σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.
Η σταδιακή αυτή απεμπλοκή αφορά είτε τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου είτε τα καταστήματα εστίασης είτε -και θα είναι αρκετά πιο δύσκολο εκεί- τα τουριστικά καταλύματα».
«Θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για να πάμε συντονισμένα και να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Πρωταθλήτρια η Αττική στις παραβάσεις για τις άσκοπες μετακινήσεις - 930 σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι αυστηροί έλεγχοι της Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου διαπιστώθηκαν 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας.
Από αυτές, οι 48 στην Αττική, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Κρήτη, 4 στην Ήπειρο, 4 στη Θεσσαλία, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Στερεά Ελλάδα και 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Συγκεκριμένα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
354 στην Αττική,
118 στη Θεσσαλονίκη,
76 στην Κεντρική Μακεδονία,
76 στην Κρήτη,
49 στην Πελοπόννησο,
43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
39 στη Στερεά Ελλάδα,
39 στο Νότιο Αιγαίο,
37 στη Θεσσαλία,
29 στο Βόρειο Αιγαίο,
26 στη Δυτική Ελλάδα,
19 στην Ήπειρο
17 στα Ιόνια Νησιά και
8 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.
Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬ όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης