Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα - Covid-19: Αντιδράσεις από την αναθεώρηση των στοιχείων - Στηρίζει ο ΠΟΥ, αμφιβάλλουν οι ΗΠΑ, απαντήσεις ζητά η Γερμανία

Κίνα - Covid-19: Αντιδράσεις από την αναθεώρηση των στοιχείων - Στηρίζει ο ΠΟΥ, αμφιβάλλουν οι ΗΠΑ, απαντήσεις ζητά η Γερμανία
Η Κίνα δεν θέλει να αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο, υποστηρίζει ο ΠΟΥ με τον πρόεδρο Trump να αντικρούει πως ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καταδικάζοντας τον ΠΟΥ για τη στήριξή του στην Κίνα, την ώρα που η Γερμανία ζητά απαντήσεις και θέτει θέμα ευθυνών
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Κίνας για τον νέο κορωνοϊό εντάσσονται στην προσπάθεια του Πεκίνου να «μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στηρίζοντας εμμέσως την Κίνα και προσπαθώντας να λειάνει τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η αναθεώρηση των στοιχείων, κρουσμάτων - θανάτων, στην οποία προέβη σήμερα 17 Απριλίου η Κίνα.
Η μεγάλη αναθεώρηση προς τα πάνω του απολογισμού των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα σήμερα 17 Απριλίου ήταν «μια προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο», είπε η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Maria van Kerkov.
Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρφωσης, η Kerkov επισήμανε ότι οι κινεζικές αρχές ξαναελέγχουν τα στοιχεία από τα γραφεία κηδειών, τα κέντρα φροντίδας, τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης όπως επίσης και τον αριθμό των ασθενών που πέθαναν στο σπίτι τους, στην πόλη της Ουχάν, την εστία της επιδημίας της νόσου Covid-19.
Ωστόσο...

Donald Trump: Η Κίνα έχει υποβιβάσει τον απολογισμό των θανάτων - Καταδικάζει τον ΠΟΥ για τη στήριξη που παρέχει στην προσέγγιση του Πεκίνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποστήριξε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, είναι «πολύ υψηλότερος» από τον επίσημο απολογισμό, που δίνουν οι κινεζικές αρχές.
«Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών που έχει προκαλέσει ο Αόρατος Εχθρός.
Είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν και πολύ μεγαλύτερος από τον απολογισμό στις ΗΠΑ!» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Donald Trump, η χώρα του οποίου μετρά περισσότερους από 33.000 νεκρούς.
Η πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2009, αναθεώρησε κατά 50% τον απολογισμό της ανακοινώνοντας 1.290 επιπλέον θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών στην Κίνα να ανέρχεται σε 4.632.
Δεν πρόκειται, ωστόσο, για διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε ένα δελτίο τύπου, η πόλη εξήγησε ότι όταν η επιδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της, ορισμένοι ασθενείς πέθαναν στα σπίτια τους.
Επομένως, δεν είχαν καταμετρηθεί έως σήμερα στα επίσημα στατιστικά, που λαμβάνουν υπόψη τους ασθενείς που έχουν πεθάνει στο νοσοκομείο.

Γερμανία: «Σαφείς απαντήσεις» από την Κίνα ζητά το Βερολίνο και κάνει λόγο για «απόδοση ευθυνών» σε μεταγενέστερο χρόνο

«Σαφείς απαντήσεις» από την Κίνα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, αναμένει το Βερολίνο και κάνει λόγο για «απόδοση ευθυνών», κυρίως σε ο,τι αφορά τις πληροφορίες για την πανδημία.
«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Ουχάν διορθώνονται και πάλι.
Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό.
Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε σήμερα στην BILD ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas και τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο». Πρόκειται για ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, τόνισε ο γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η Κίνα, όπως υποστηρίζει και δημοσίως, θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο.
Τις επόμενες εβδομάδες η κινεζική ηγεσία θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει με πόση διαφάνεια θέλει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό».
Χαρακτήρισε μάλιστα «αδιανόητο» το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν ήδη την επαναλειτουργία της αγοράς στην Ουχάν και τόνισε ότι σε μια πανδημία πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, «ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν κάποιες συνήθειες της κουλτούρας τους».
Συμπεριφερόμαστε πλέον διαφορετικά, κρατάμε αποστάσεις, δεν δίνουμε πλέον το χέρι, κυκλοφορούμε με μάσκες, επισήμανε ο κ. Maas.
Αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, πολύ διαφανής, πολύ ανοιχτή και να συνεργάζεται εντατικά».
Ο κ. Seibert ανέφερε όμως ακόμη και ότι πρέπει κανείς να διδαχθεί από την πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό, τις μεθόδους αντιμετώπισης και την καταπολέμηση του ιού, «αλλά με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μάθουμε και από το πώς τα κράτη ενημέρωσαν το ένα το άλλο για τις εξελίξεις, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση - τώρα το θέμα είναι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά θα έρθει και η φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης