Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Στο -4,8% και τα 28 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Στο -4,8% και τα 28 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,7% κινούμενο ξανά πάνω τη «ζώνη» των 20 δολαρίων
Νέες απώλειες καταγράφει την Τετάρτη 15 Απριλίου το πετρέλαιο, μετά τις νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης το 2020.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,8% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 28 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ήπια άνοδο της τάξεως του 1,7% κινούμενο πάνω από τα 20 δολ. ανά βαρέλι.
Η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 10% ημερησίως για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πτώση στη ζήτηση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να καταγράψει ετήσια πτώση της τάξεως των 23,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τον IEA να εκτιμά ωστόσο ότι θα σημειωθεί μία οριακή ανάκαμψη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
Όσον αφορά το σύνολο του 2020, ο IEA προβλέπει ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «διαγράφοντας σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης».
Παράλληλα, η μηνιαία έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, λόγω της συμφωνίας των OPEC+ και των περιορισμών στην παραγωγή άλλων χωρών όπως είναι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
«Μειώνοντας την κορυφή της υπερπροσφοράς και ισοπεδώνοντας την καμπύλη της συσσώρευσης αποθεμάτων, βοηθούν ένα σύνθετο σύστημα να απορροφήσει τα χειρότερα από αυτή την κρίση», υπογραμμίζει ο IEA, αναφερόμενος στις χώρες των OPEC+.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία η οποία θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά αρκετά ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση», τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της προηγούμενες εβδομάδας αποτελούν μία σταθερή αρχή».
«Με τις προσβλέψεις για την καταστροφή στη ζήτηση να κυμαίνονται στα 15 με 22 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο του 2020 και τα μέτρα να μην τίθενται σε εφαρμογή πριν από τον Μάιο, είναι πιθανό να δούμε μία σημαντική υπερποσφορά βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο διευθυντής ερευνών της WisdomTree Investments, Nitesh Shah.
Παράλληλα, ο επικεφαλής αγορών της Rystad Energ, Bjornar Tonhaugen, υπογραμμίζε ότι «η εφαρμογή μίας διεθνούς συμφωνίας θα αποτελέσει μία υπολογιστική πρόκληση, η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον μερικές εβδομάδες».
«Η μείωση των ανάντη δραστηριοτήτων δεν είναι ένα απλό κλείσιμο μίας βρύσης ή ένα πάτημα κουμπιού», διευκρινίζει ο κ. Tonhaugen, προσθέτοντας ότι «θα εκπλαγούμε εάν δούμε μία συνολική συμμόρφωση του OPEC+ στο 50% για τον Μάιο».
Πλέον, οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, αναφορικά με την πρόθεση της χώρας να συμμετάσχει σε μία ευρύτερη συμφωνία για το πετρέλαιο, μειώνοντας την ημερήσια παραγωγή της.
Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων κατά 13,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου.
Επιπλέον, τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,8 εκατ. βαρέλια για την περασμένη εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τα αποθέματα διύλισης πετρελαίου εκτιμάται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξεως των 1,2 εκατ. βαρελιών.
«Οι αγορές θα εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με τα τεράστια αύξηση των αποθεμάτων, η οποία θα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής στην αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει σε σημείωμά του ο πρόεδρος της Ritterbusch and Associates, Jim Ritterbusch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης