Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sahcs: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι 4 φορές χειρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση

Goldman Sahcs: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι 4 φορές χειρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση
Η Goldman Sachs προειδοποιεί πως το πλήγμα του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ χειρότερο σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση
Τις δραματικές συνέπειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις ΗΠΑ επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση της, η Goldman Sachs.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ θα καταγράψουν το υψηλότερο ποσοτό ανεργίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου έχουν προχωρήσει σε σχεδόν ολικό shutdown στην προσπάθεια τους να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Goldman Sachs βλέπει κατά 11% υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με ένα έτος πριν και 35% μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο σε ετήσια βάση.
Στις ΗΠΑ, η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 15% ενώ ακόμα και αυτό το ποσοστό υποτιμά τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα τηρήσουν στάση αναμονής και θα αναζητήσουν νέα εργασία εν μέσω της αναμενόμενης επαναλειτουργίας της οικονομίας.
Αυτό θα συνοδευτεί με μια μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά 34% σε τριμηνιαία βάση.
Σημειώνεται πως και οι δύο αριθμοί είναι κατά πολύ χειρότεροι σε σχέση με ό,τι συνέβη κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ωστόσο, οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν όλη την ιστορία και οι χρηματοοικονομικές αγορές φαίνεται να ανακάμπτουν.
«Η αρχική βελτίωση υπήρξε ως επί το πλείστον ήταν "υποκεινούμενη" από την πολιτική, αλλά η μεγαλύτερη αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας φαίνεται να σχετίζεται τουλάχιστον εν μέρει με τον ίδιο τον ιό», δήλωσε σε επικεφαλής ο οικονομολόγος Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται να φτάνει στην κορύφωση του παγκοσμίως, οι προβλέψεις των συνολικών θανάτων και η μέγιστη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης μειώνονται, ακόμη και οι πραγματικές νέες νοσοκομειακές νοσηλείες στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν μειωθεί απότομα».
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για το πότε η αμερικανική οικονομία μπορεί να επαναλειτουργήσει μετά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εταιρειών.
Ο Hatzius η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς είναι απίθανη εάν πρώτα δεν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε «ότι ενδεχομένως, να μπορούμε να επαναφέρουμε μέρος από τη χαμένη παραγωγή με μια μεγάλη αύξηση των τεστ για κορωνοϊό αλλά και με περιορισμένες αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό».
Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης, και κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία.
Καθώς οι βιομηχανίες επαναλειτουργούν σταδιακά, αναμένεται να σημειωθεί βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη κάτι που θα ήταν πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ.
Ο Hatzius προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου θα είναι αυξημένος κατά 19% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενος από άλμα 12% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης