Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτος ο κορωνοϊός με 1,5 εκατ. κρούσματα και 90 χιλ θανάτους - Σοκ στις ΗΠΑ, δεύτερο συνεχόμενο ημερήσιο ρεκόρ νεκρών

tags :
Ακάθεκτος ο κορωνοϊός με 1,5 εκατ. κρούσματα και 90 χιλ θανάτους - Σοκ στις ΗΠΑ, δεύτερο συνεχόμενο ημερήσιο ρεκόρ νεκρών
Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς το εμβόλιο - Bill Gates: Το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς
(upd5) Ακάθεκτος σε ταχύτητα και ένταση συνεχίζει την εφιαλτική του πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός, αφήνοντας πίσω του ολοένα και περισσότερα θύματα και ενισχύοντας τον προβληματισμό κυβερνήσεων και πολιτών για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και πότε επιτέλους θα έρθει η πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα μηνύματα πάντως δεν είναι αισιόδοξα.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, εάν δεν βρεθεί πρώτα η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και το εμβόλιο.
Καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η άρση της καραντίνας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο ακόμα μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων και συνεπώς θανάτων, καθώς αυτό που διαπιστώνεται είναι πως η θνησιμότητα αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση στον ιό.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.503.900, οι νεκροί σε 90.057 και οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 340.112.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως (432.579) ενώ πλέον είναι και η δεύτερη – πίσω από την Ιταλία – χώρα όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών (14.830).
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία εξακολουθούν να αυξάνονται, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, να μην μπορούν να συμφωνήσουν το πώς θα ανταπεξέλθει στην επερχόμενη οικονομική κρίση αλλά και να αδυνατούν να φανταστούν πότε θα έρθει και πως θα είναι η επόμενη ημέρα.
Στην Κίνα, εντείνονται καθημερινά οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, κυρίως από τους Κινέζους που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό, ενώ ενδεικτικό των δυσοίωνων μηνυμάτων είναι ότι αν και το Πεκίνο ήρε τα περιοριστικά μέτρα στην Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Suifenhe, φοβούμενο ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων από τους Κινέζους που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι έρμαιο της πανδημίας, με τον ιδρυτή της Microsoft, Βill Gates να εκτιμά ότι το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία:
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 5,9% των κρουσμάτων.
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 0,0082% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Αυτοί που θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 22,2% των κρουσμάτων.
- Με βάση την στατιστική όταν όσοι θεραπεύτηκαν φθάσουν στο 50% αυτό θα σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση της επιθετικής επιβράδυνσης του κορωνοιού θα έχει ξεκινήσει.
- Κατά πολλούς ο κίνδυνος ο κορωνοιός να συνεχίσει με υφέσεις και εξάρσεις είναι πολύ μεγάλος.
Image

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.503.936.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 90.057 ενώ θεραπεύτηκαν 340.112 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 17.669 νεκρούς και 139.422 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 432.438 κρούσματα – Στους 14.830 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 148.220 και 14.792 νεκρούς
- Στους 10.869 οι νεκροί στη Γαλλία, 83.080 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 7.097 και τα κρούσματα σε 61.487.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 108.202 και οι νεκροί σε 2.107.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.993 και τα κρούσματα σε 64.586.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 204 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.423.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.865και 3.335 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και σήμερα 8/4 στην Wuhan.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 4.667 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 94.
- Στους 2.240 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 23.403 τα κρούσματα.
- Στα 6.010 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 23.280 στην Ελβετία που μετρά και 895 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 83 οι νεκροί.
- Στους 812 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 38.226 τα κρούσματα.

Βill Gates: Το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό

Όπως υποστηρίζει ο Bill Gates, το διάστημα αυτό είναι εύλογο, καθώς τόσο θα χρειαστεί για να υπάρξει και να βγει στην αγορά το σχετικό εμβόλιο.
«Το εμβόλιο είναι κρίσιμο, διότι μέχρι να υπάρξει δεν θα επανέλθει η κανονικότητα» πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος.
Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επανεκκινηθεί, ωστόσο η ανάκαμψη διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό αν δεν έχουμε πολλούς εμβολιασμούς.
Η κοινωνική απομάκρυνση βοηθά στον περιορισμό των κρουσμάτων του Covid-19.
Σκοπός, σύμφωνα με τον Gates, είναι να πέσει τελείως ο αριθμός των μολύνσεων.
Για να γίνει απολύτως κατανοητό πώς θα είναι η ζωή μετά τον κορωνοϊό, ο Bill Gates επεσήμανε το παράδειγμα της Κίνας.
«Στέλνει ανθρώπους πίσω στη δουλειά.
Ωστόσο τους ελέγχουν, τους φοράνε μάσκες.
Ελέγχουν τη θερμοκρασία τους και έτσι εμποδίζουν την αναζωπύρωση της πανδημίας».
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συνάξεις θα πρέπει να αποφευχθούν μέχρι να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, δήλωσε ο Gates.
Image
Σοκ στις ΗΠΑ: Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, στους 14.808 – Πάνω από 432 χιλ τα κρούσματα

Με ταχύτατους ρυθμούς που σοκάρουν εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν περισσότερα από 432.000 κρούσματα και 14.808 νεκρούς.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι πρώτες παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και δεύτερες – πίσω από την Ιταλία – σε αριθμό νεκρών, κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο, ένα ακόμα ρεκόρ θανάτων σε μια ημέρα.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν 1.973 θάνατοι, αριθμός υψηλότερος από τους 1.939 που είχαν καταγραφεί σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδα, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού και το γεγονός ότι 9 στις 10 Πολιτείες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις.
Η πλέον πληττόμενη Πολιτεία είναι αυτή της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά περισσότερους από 6,2 χιλιάδες νεκρούς.
Όπως αναφέρεται, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ στους θανάτους (+779) με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δηλώνουν σοκαρισμένοι από την ταχύτητα, με την οποία η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται και τελικά καταλήγουν.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεπερνούν τα 150.000, με τις Αρχές να επισημαίνουν πως ο αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους στα σπίτια τους.
Και όλα αυτά τη στιγμή που μόλις πριν λίγες ημέρες ο κυβερνήτης της Πολιτείας Andrew Cuomo υποστήριζε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ παρουσίαζε ύφεση, τοποθέτηση που πάντως επανέλαβε και κατά την χθεσινή ενημέρωση.
«Πίσω από κάθε αριθμό είναι ένας άνθρωπος.
Ο ιός χτυπά τις ευπαθείς ομάδες και επιτίθεται στους αδύναμους.
Είναι δουλειά μας ως Πολιτεία να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» υποστήριξε ο Cuomo, με τους γιατρούς να επισημαίνουν πάντως πως δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν κάποιο νόσημα που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται δραματικά, αλλά είναι και οι νέοι και οι υγιείς άνθρωποι.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, ο οποίος έχει οριστεί επικεφαλής κατά της πανδημίας, είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα μέσα μιας πολύ οδυνηρής εβδομάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι διαφαίνεται κάποια χαραμάδα ελπίδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είπε ότι θα ήθελε να ξανανοίξει την αμερικανική οικονομία με ένα «Bing bang», το οποίο όμως διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει, αφού πρώτα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων.
Ο Trump δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε ημερομηνία, αν και ο οικονομικός του σύμβουλος Larry Kudlow εκτίμησε ότι μια επανέναρξη του εμπορίου θα μπορούσε να γίνει σε 4 με 8 εβδομάδες.
Αισιόδοξα πάντως είναι τα νέα και από την επίσης πληττόμενη Πολιτεία της Λουιζιάνα με τον κυβερνήτη John Bel Edwards να υποστηρίζει πως αρχίζει να βλέπει την καμπύλη να σταθεροποιείται, αναφέροντας πως τα 746 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ημερών, ενώ στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν από τα τέλη Μαΐου.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NYDEATHS.png?itok=LhAkZctF

Κομισιόν για κορωνοϊό: Σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα

Σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η Κομισιόν προτείνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας να γίνει «με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα».
Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική Εξόδου» η Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.
Ως σημείο αναφοράς, υπογραμμίζεται πως πρέπει να υπάρχει διάστημα ενός μήνα μεταξύ κάθε μεμονωμένου βήματος προς την εξομάλυνση.
Επί της αρχής, επισημαίνεται, τα μέτρα πρέπει στο εξής να είναι περισσότερο στοχευμένα και για αυτό οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται για μεγαλύτερο διάστημα.
Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν σταδιακά.
«Η άρση της απαγόρευσης που αφορά τις μεγάλες συγκεντρώσεις, π.χ. τα φεστιβάλ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο» υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία παράλληλα τονίζει ότι «δεν θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να επιστρέψει ταυτόχρονα στην εργασία του».
Αντίθετα, αναφέρεται πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πιο απαραίτητους τομείς καθώς και να εξετάζεται το κατά πόσο κάποιος κλάδος προσφέρεται για εργασία από το σπίτι.

Προειδοποίηση Conte ενόψει Eurogroup: H EE να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης ή να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα

Σαφείς προειδοποιήσεις ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte επισημαίνοντας πως είτε η Ευρώπη θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος της τεράστιας πρόκλησης που συνιστά η πανδημία του κορωνοϊού είτε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό όραμα και ο καθένας να μεριμνήσει για τον εαυτό του.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild αλλά και στο βρετανικό BBC ο Conte επιμένει ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Conte, επισημαίνοντας πως «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης».
«Διαφορετικά, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα, ο καθένας (...) να μεριμνήσει για τον εαυτό του.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή για να δώσουμε νέα πνοή στο ευρωπαϊκό project, τότε είναι πραγματικός ο κίνδυνος της αποτυχίας.
«Η ΕΕ πρέπει να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης αυτής, η οποία είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο Conte, ζητώντας από την ΕΕ να αντιδράσει με έναν κοινό και συντονισμένο τρόπο για να συνδράμει τις πιο πληττόμενες χώρες και περιοχές της Ευρώπης.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/IT3.png?itok=NTM1jx49
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ιταλία

Χαραμάδα αισιοδοξίας στην Ιταλία η χθεσινή μέρα (8/4), καθώς η Πολιτική Προστασία της χώρας ανακοίνωσε 542 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, αριθμός που μειώθηκε εκ νέου, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, από τους χθεσινούς 604.
Συνολικά, οι νεκροί στη χώρα από την πανδημία έφτασαν στους 17.669, με τους 96 εξ αυτών να είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε ότι αφορά τις νέες περιπτώσεις, αυτές αυξήθηκαν την Τετάρτη στις 3.836 οι από τις χθεσινές 3.039.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ιταλία είναι 139.422, ενώ 26.491 άνθρωποι έχουν αναρρώσει (2.099 το τελευταίο 24ωρο) από τον κορωνοϊό.
Ακόμη, 3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς.
Στο μεταξύ, με δεδομένη τη μικρή βελτίωση που παρουσιάζει η χώρα απέναντι στον κορωνοϊό, είναι πιθανό, σύμφωνα με τον Τύπο να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαΐου.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITWED.png?itok=dh_E1VQs
Προβληματισμός στην Ισπανία - Συνεχίζεται η αύξηση νεκρών ύστερα από 4 ημέρες μείωσης

Δίχως τέλος είναι η τραγωδία στην Ισπανία, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι νεκροί από τον κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.792 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 148.220.
Η Ισπανία παραμένει δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων – πίσω από τις ΗΠΑ - και τρίτη σε αριθμό θυμάτων – πίσω από την Ιταλία και τις ΗΠΑ – παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο τίμημα από τη θανατηφόρο νόσο πληρώνουν οι περιφέρειες της Μαδρίτης και της Καταλονίας.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει ανακοινώσει επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 26 Απριλίου.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αρχικά και από το Ισπανικό Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου επεκτείνονται με νέα κυβερνητική απόφαση ως τις 26 Απριλίου με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής τους εάν κριθεί αναγκαίο.
Στις αποφάσεις αυτές ο Sanchez έχει σύμμαχο το ισπανικό Κοινοβούλιο καθώς χωρίς την έγκρισή του δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για συνέχιση του καθολικού Lockdown.
Το κυβερνητικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη για να λάβει νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SPAIN_2.png?itok=vfY-13-c
Γαλλία: Προς παράταση της καραντίνας μετά την αύξηση των θυμάτων

Ο θρήνος συνεχίζεται στη Γαλλία όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 10.869, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στις 113.296.
Τα μέτρα καραντίνας των Γάλλων «θα παραταθούν» πέραν της 15ης Απριλίου, κάτι που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος Emmanuel Macron, στο διάγγελμα που θα απευθύνει την προσεχή Δευτέρα 13/4.
Το γραφείο του Γάλλου προέδρου δεν διευκρίνισε πόσο θα παραταθούν τα μέτρα απομόνωσης, ένα θέμα στο οποίο ενδεχομένως θα αναφερθεί ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στο τέταρτο τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη 12η Μαρτίου.
Η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από τον νέο κορωνοϊό, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θανάτων, 936 άνθρωποι το τελευταίο 24ωρο, 7.097 το σύνολο - Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση του B.Johnson

Συνεχίζεται η εκατόμβη των θυμάτων και στη Βρετανία καθώς 936 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα να εκτοξεύεται στους 7.097.
Σύμφωνα με το το υπουργείο Υγείας της χώρας, 828 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της Βρετανίας.
Οι 46 από αυτούς είχαν ηλικίες από 35 ως 96 ετών και δεν διέθεταν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Εν τω μεταξύ, στην εντατική του νοσοκομείου St Thomas εξακολουθεί να νοσηλεύεται για τρίτη ημέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, με την κατάσταση της υγείας του να «βελτιώνεται σταθερά», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Rishi Sunak, καθώς, όπως είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί η κυβέρνηση, μπορεί να «κάθεται στο κρεβάτι του» και να «μιλάει» με γιατρούς και νοσηλευτές.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 61.516.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/UKWED.png?itok=mWbQWdOh
Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί

Το «φράγμα» των 2.000 νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασε και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα των κρατών με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν άλλοι 246 άνθρωποι, με το σύνολο των νεκρών από την πανδημία να ανέρχεται σε 2.107.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλα 4.974 κρούσματα με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να διαμορφώνεται στα 108.202.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από την πανδημία, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πρόσφατες εκτιμήσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να συζητά κανείς για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Κίνα: Δύο νέα θύματα από τον κορωνοϊό – Στους 3.335 οι νεκροί

Στους 3.335 ανέρχονται οι νεκροί στην ηπειρωτική Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν δύο ακόμα θύματα στη μακάβρια λίστα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε επίσης 63 νέα κρούσματα μόλυνσης, εκ των οποίων τα 61 ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 81.865.
Δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών ήταν ο υψηλότερος από την 25η Μαρτίου και ελαφρά αυξημένος από εκείνον της προηγουμένης (59).
Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης εντός της κοινότητας έχει μειωθεί θεαματικά από τον Φεβρουάριο, όταν έφθασε στην κορύφωσή του ωθώντας το Πεκίνο να αποκλείσει ολόκληρες πόλεις και να επιβάλλει δρακόντεια μέτρα, οι αρχές επιμένουν πως απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση για να αποφευχθεί αναζωπύρωση.
Η βασική ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι πλέον ο εντοπισμός ταξιδιωτών που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό και των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, δηλαδή των φορέων του κορωνοϊού που παρότι οι ίδιοι δεν παρουσιάζουν κανένα από συμπτώματά του, όπως πυρετό ή βήχα, τον μεταδίδουν.
Το σύνολο των κρουσμάτων που το κινεζικό υπουργείο Υγείας αποκαλεί «εισαγόμενα» έφθασε τα 1.103 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Πρόκειται κυρίως για Κινέζους φοιτητές στο εξωτερικό που επαναπατρίστηκαν.
Παράλληλα, τα νέα ασυμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν σε 56 από 137 μία ημέρα νωρίτερα, με τους ταξιδιώτες να αριθμούν περίπου τα μισά.

Oxfam: Η πανδημία απειλεί να βυθίσει στην φτώχεια επιπλέον 500 εκατομμύρια ανθρώπους

Τη θέση πως επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να βυθιστεί στην φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει σε έκθεση της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Συγκεκριμένα, η Oxfam αναφέρει πως το 6% με 8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει σε ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα που σταματούν την οικονομική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική» υποστηρίζει η Oxfam, τονίζοντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες.
Η Oxfam επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς και να τεθεί ως όρος ότι τα ποσά που θα διατεθούν στις μεγαλύτερες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.
Παράλληλα προτείνει να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας για παράδειγμα την Γκάνα, η οποία, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να «μοιράζει 20 δολάρια τον μήνα» σε κάθε έναν από ένα σύνολο «16 εκατομμυρίων» ανθρώπων, «παιδιών, ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων», για «έξι μήνες» εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια.
«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους.
Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές» επισημαίνει η Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης