Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι εισηγμένες που θέτουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης – Ραγδαία μείωση πωλήσεων

Οι εισηγμένες που θέτουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης – Ραγδαία μείωση πωλήσεων
Οι εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου ήταν μεταξύ των πρώτων που έκαναν χρήση του μέτρου
Σημαντική καθίζηση πωλήσεων καταγράφεται από τις ανακοινώσεις εισηγμένων και από τα μέτρα που λαμβάνουν.
Εκτός από τις εταιρείες, όπου η δραστηριότητά τους περιλαμβάνεται σε αυτές που έχει κλείσει με απόφασή της η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων του Covid-19, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας φαίνεται πως δέχεται μεγάλες πιέσεις με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να έχουν αποφασίσει την αναστολή των συμβάσεων προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ και να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης από το κράτος.
Επιπλέον η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και από εταιρείες που επηρεάζονται από την πορεία του κλάδου.
Πιο αναλυτικά, Δάιος έθεσε το προσωπικού του ξενοδοχείου που διαθέτει σε καθεστώς αναστολής λόγω κυβερνητικής απόφασης, ενώ η παραγωγική μονάδα (παραγωγή πλαστικών φύλλων και σωλήνων) συνεχίζει τη λειτουργία της.
Η Ακρίτας ανακοίνωσε πως λόγω και της δραστικής μείωσης των παραγγελιών έθεσε σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας της πλειονότητας του προσωπικού μέχρι μέσα Μαΐου.
Η θυγατρική της Βιοκαρπέτ, η Exalco, έθεσε το προσωπικό της σε προσωρινή αναστολή από 3/4 έως 15/5.
Η Κλωστήρια Ναυπάκτου επίσης ότι προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας και έθεσε μέρος του προσωπικού σε αναστολή εργασίας (πλην προσωπικό ασφαλείας) μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Σε αναστολή συμβάσεων προχώρησε και η Επίλεκτος, ενώ αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων.
Μέχρι τις 15/5 έθεσε και η Φιερατέξ σε αναστολή τις συμβάσεις της πλειονότητας του προσωπικού της, ενώ σημειώνει πως είναι δραματική η μείωση των παραγγελιών.
Μία ακόμα εταιρεία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, η Βαρβαρέσος, επίσης έθεσε σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων έως 30/4.
Αναδιοργάνωσε και αυτή της δραστηριότητές της προκειμένου να συνεχιστεί η εμπορική δραστηριότητα.
Η Μουζάκης από 26/3 αποφάσισε να εντάξει το προσωπικός της σε καθεστώς αναστολή σύμβασης και λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.
Η Viohalco, η οποία ήταν η πρώτη εισηγμένη με ανάλογη ανακοίνωση στο ΧΑ, μετά από σχετικές αποφάσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών της εταιρειών που ανήκουν στον κλάδο χάλυβα και εδρεύουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι εταιρίες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε. αποφάσισαν στις 27 Μαρτίου 2020, να αναστείλουν προσωρινά για διάστημα ενός μηνός τις κύριες παραγωγικές τους δραστηριότητες, θέτοντας ως εκ του λόγου αυτού τους εργαζόμενους σε αυτές σε διαθεσιμότητα, από την 2 α Απριλίου 2020 έως και την 3 η Μαΐου 2020,
ενώ παράλληλα και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών να τεθούν σε καθεστώς μερικής
απασχόλησης.
Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή
πρώτων υλών των εταιριών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη.
Τα ανωτέρω μέτρα, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις
επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων, σημείωσε η εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingsnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης