Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στις ΗΠΑ με 206 χιλ. κρούσματα και 4,6 χιλ. νεκρούς – Ο Trump προειδοποιεί για 2 οδυνηρές εβδομάδες - Σε lockdown Πολιτείες

tags :
Χάος στις ΗΠΑ με 206 χιλ. κρούσματα και 4,6 χιλ. νεκρούς – Ο Trump προειδοποιεί για 2 οδυνηρές εβδομάδες - Σε lockdown Πολιτείες
Παράταση των περιοριστικών μέτρων προστασίας έως τις 30 Απριλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
(upd16) Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 4.497 ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 205 χιλιάδες, τα οποία μακράν είναι και τα περισσότερα στον κόσμο.
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 22% των συνολικών κρουσμάτων
-Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 9,4% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
-Το ποσοστό των νεκρών στις ΗΠΑ από τον κορωνοιό αντιστοιχεί στα συνολικά κρούσματα της χώρας στο 2%.
-Όσοι ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,8% των συνολικών κρουσμάτων έναντι 20% που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως... αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν κορυφώσει ως πρόβλημα κορωνοιού.

Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως οι  ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά τουλάχιστον 1.941 θανάτους ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επισημαίνουν την ανάγκη σε κλίνες και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι εξαντλούνται τα στρατηγικά αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στα είδη που φέρονται να έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, ενώ μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό.
Image


Mnuchin (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ): Σε συνεργασία με Fed για την παροχή ρευστότητας - Έρχονται περισσότερα νομοσχέδια για υποδομές

Τον δρόμο για νέα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές αλλά και για νέα προγράμματα από τη Fed έστρωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
«Εργαζόμαστε με τον Powell της Fed για την παροχή ρευστότητας.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν αρκετό κεφάλαιο» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αναμένονται περισσότερα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές, ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι «η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ώθηση της αμερικανικής οικονομίας που δίνει μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος (Donald Trump) ενδιαφέρεται πολύ για τις υποδομές.
Αυτό είχε φανεί από την προεκλογική του εκστρατεία: ο πρόεδρος θέλει πάρα πολύ την ανοικοδόμηση της χώρας» δήλωσε ο Mnuchin, ενώ συμπλήρωσε «με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ».

Προειδοποιεί ο Trump - Επώδυνες οι δύο επόμενες εβδομάδες, πιθανή παράταση των μέτρων και μετά τον Απρίλιο

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δέχεται έντονες επικρίσεις για την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην επιδημία.
Αν και μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες από τον κορωνοϊό αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία», ότι αυτή δεν μπορεί να κρατήσει την αμερικανική οικονομία κλειστή και ότι στις 12 Απριλίου θα επανεξέταζε τη στάση των περιοριστικών μέτρων, χθες Τρίτη 31/3 όχι μόνο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικάνους ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες.
«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» είπε ο Trump, κάνοντας δραματική στροφή από τις έως τώρα εκτιμήσεις του πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα.
Αντιθέτως είπε πως είναι «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Στην τοποθέτηση του ο Trump κάλεσε τους Αμερικάνους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων, να δουλεύουν από το σπίτι και να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ.
Πάντως, η αρμόδια του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό Deborah Birx υποβάθμισε τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 100.000 έως 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου.
«Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή.
Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό εμβόλιο ή θεραπεία.
Είναι θέμα συμπεριφοράς.
Η συμπεριφορά του καθενός είναι αυτή που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 30 ημέρες» είπε η Birx.
Από την πλευρά του ο Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για αλλεργίες και μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε κάνει την πρόβλεψη για 100 με 200 χιλιάδες νεκρούς, υποστήριξε πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται, είναι για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν αυτός ο αριθμός.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.40%20PM.png?itok=UMJCn99y
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.59%20PM.png?itok=FYSdGyR0
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDEATHS_0.png?itok=gpY31YW8
ΗΠΑ: Όχι από το Πεντάγωνο για εκκένωση αεροπλανοφόρου λόγω κορωνοϊού

Αρνητική ήταν η απάντηση του Πεντάγωνου των ΗΠΑ στην έκκληση του πλοιάρχου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt για εκκένωσή του καθώς καταγράφεται αλματώδης εξάπλωση του κορωνοϊού στο πλήρωμα.
Ο πλοίαρχος Brett Crozier ζήτησε με επιστολή του, την άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση.
Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο» τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Esper ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Brett Crozier, ο διοικητής του USS Theodore Roosevelt, αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».
Ο Esper ωστόσο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Θα στείλουμε υλικό και βοήθεια στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ.
Θα στείλουμε ενισχύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και μπορώ με ικανοποίηση να σας ενημερώσω ότι κανένας δεν είναι σοβαρά άρρωστος» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο πλοίαρχος Crozier εξηγεί ότι μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου στο Γκουάμ, ο κορωνοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται και πλέον είναι θετικοί περίπου εκατό ναύτες.
Επικαλούμενος τον «εγγενώς περιορισμένο χώρο» πάνω στο πολεμικό, που έχει πάνω από 4.000 μέλη πληρώματος — τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης — ο αξιωματικός τονίζει πως «η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζεται και επιταχύνεται».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Crozier.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέμεινε στην ανάγκη το πλοίο να παραμείνει έτοιμο να σπεύσει σε οποιοδήποτε θέατρο πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας.
«Θα βασιστώ στο επιτελείο του Ναυτικού για να εγγυηθεί πως στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που έχουν ανάγκη ώστε να εξασφαλιστεί η ανάρρωση των ναυτών και ο απόπλους του αεροπλανοφόρου εκ νέου» τόνισε ο Esper.

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη - Σχεδόν 2.000 οι θάνατοι

Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ήδη μετρά σχεδόν 2.000 θανάτους.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη έφτασαν τους 1.941, από 1.550 την Τρίτη 31/3, το βράδυ.
Ο Cuomo πρόσθεσε ότι σε όλη την πολιτεία έχουν γίνει 220.000 τεστ, με 15.694 να έχουν γίνει σε ένα 24ωρο.
Συνολικά έχουν βρεθεί 83.712 θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι 7.917 μέσα στη νύχτα.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ θρηνούν σχεδόν 2.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό.
Ερωτηθείς σχετικά με την παραβίαση των κανόνων «κοινωνικής απομάκρυνσης» της Νέας Υόρκης, ο Cuomo δήλωσε ότι «το NYPD πρέπει να γίνει πιο επιθετικό, χρονικό διάστημα».
Ο Cuomo πιστεύει ότι η κορυφή της επιδημίας θα έρθει στα τέλη Απριλίου «δηλαδή σε έναν μήνα ακόμη», όπως είπε, για το λόγο αυτό αποφάσισε το κλείσιμο παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων που είχαν διατηρηθεί ανοιχτοί.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι ΗΠΑ
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21% των παγκόσμιων κρουσμάτων
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν μόλις στο 8% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
- Όσοι νόσησαν και ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έναντι 21% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
- Τα 3/4 των Αμερικανών τέθηκαν σε απομόνωση με βάση οδηγίες των επιμέρους κυβερνήσεων των  πολιτειών.
Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει οι ΗΠΑ στην κορύφωση του προβλήματος.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανέφερε πως η Πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.
Σημειώνεται πως στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών, όπου αναμένεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού.
Το πλοίο, που διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμένεται να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στους νοσούντες με Covid-19.

Σε lock down η Φλόριντα

Όπως έγινε γνωστό αργά σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, αποφάσισε να επιβάλλει καθεστώς lock down στην πολιτεία προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας και να προλάβει τα χειρότερα.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία έχει επιβεβαιώσει 12 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης