Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα για να μην υπάρξει εφησυχασμός από την ήπια εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα

Η κυβέρνηση μελετά νέα μέτρα για να μην υπάρξει εφησυχασμός από την ήπια εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το κατά πόσο πρέπει να αυξηθούν οι περιορισμοί σε σχέση με την κίνηση των πολιτών.
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το κατά πόσο πρέπει να αυξηθούν οι περιορισμοί σε σχέση με την κίνηση των πολιτών.
Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ευρύτατα στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά αποφάσεις προς το παρόν, δεν ελήφθησαν.
Καθώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι περισσότερο ζήτημα κοινωνικής ευαισθητοποίησης αλλά και λειτουργίας του φόβου για το τι θα υποστούν οι ίδιοι ή το τι θα κάνουν στους ανθρώπους τους, παρά το να έρθει το κράτος και να επιβάλει κάποια περαιτέρω μέτρα τα οποία στο προκείμενο κιόλας δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά και πρακτικά κυρίως για τον εξής λόγο.
Έχει επιλεγεί αφενός το ζήτημα με τις χειρόγραφες αποδείξεις αλλά ακόμα και με τις έντυπες, δεν υπάρχει ένα πρωτόκολλο για να ξέρουμε πόσες φορές βγαίνει κάποιος από το σπίτι του έτσι ώστε την τρίτη φορά που θα τον δει ο αστυνομικός να του εξηγήσει ότι έχει βγει ήδη τρεις φορές και δεν χρειάζεται να το πράξει και τέταρτη για να πάει στο περίπτερο ή στο σούπερ μάρκετ.
Άλλωστε, είδαμε τις τελευταίες μέρες, ότι η ευρηματικότητα στην οποία καταφεύγουν ορισμένοι συμπολίτες μας, είναι εντυπωσιακή.
Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό βέβαια, καθώς οι πιο πολλοί, συμμορφώνονται ευλαβικά, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι, που δεν συμμορφώνονται, είναι εκείνοι που δημιουργούν το πρόβλημα και γι αυτό υπάρχουν οι σκέψεις και για την αυστηροποίηση του πλαισίου που ισχύει.   
Σε αυτό το σκηνικό, όλα τα σενάρια τίθενται στο τραπέζι και μελετώνται από το κυβερνητικό επιτελείο.
Οι εικόνες συνωστισμού ηλικιωμένων έξω από τις τράπεζες, η αυξημένη κίνηση στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως και η κατάχρηση των δυνατοτήτων εξόδου από το σπίτι, προβληματίζουν την κυβέρνηση που αξιολογεί την πιθανότητα αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στον χρονικό περιορισμό της εξόδου των πολιτών και ειδικότερα να επιβάλλει συγκεκριμένη ώρα εξόδου για τους πολίτες και όχι όπως επιθυμεί ο καθένας.
Αυτό θα ορίζεται στο sms που στέλνεται γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει και στην κατάργηση της γραπτής δήλωσης. Κάτι το οποίο βέβαια, φαντάζει ανέφικτο δεδομένου ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης κινητού.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τις ίδιες πληροφορίες τίθεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μονοδρομηθούν οι διάδρομοι εντός των καταστημάτων έτσι ώστε να μην συνωστίζονται οι πολίτες.
Επίσης προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των λαϊκών αγορών καθώς το ζητούμενο είναι να μην κλείσουν και να μπορούν οι παραγωγοί να προμηθεύουν τον κόσμο με τα προϊόντα τους. Επιπροσθέτως, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις προς τους πολίτες αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες με πιθανή παράταση της λήξης προθεσμίας έτσι ώστε να εκλείψουν οι ουρές έξω από τα καταστήματα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν θα υπάρξει η καθιερωμένη έξοδος του Πάσχα και οι πολίτες δεν θα πάνε στις εκκλησίες και δεν θα ψήσουν στις αυλές τους ως είθισται.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης