Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση ρίχνει 15 δισ. στην αγορά για σωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από το κραχ του κορωνοιού - Το νέο πακέτο στήριξης

Η κυβέρνηση ρίχνει 15 δισ. στην αγορά για σωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από το κραχ του κορωνοιού - Το νέο πακέτο στήριξης
Στο πακέτο των παρεμβάσεων του Απριλίου βρίσκονται  επιδοτήσεις επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, ένταξη νέων κλάδων στους  Κ.Α.Δ και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο
Νέα μέτρα - ανάσα για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και νοικοκυριά που στροβιλίζονται στην δίνη του κορονοιού, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, ανεβάζοντας στα 14 με 15 δισ. ευρώ τον «λογαριασμό» με τις δαπάνες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο των παρεμβάσεων του Απριλίου βρίσκονται μεταξύ άλλων επιδοτήσεις επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων για διάστημα τριών μηνών, ένταξη νέων κλάδων στους  Κ.Α.Δ ( Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) που πλήττονται από την κρίση (πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και ορισμένες αλυσίδες τροφίμων) και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και με την εγγύηση του ελληνικού δανείου.

Ειδικότερα:

1.Νέα λίστα ΚΑΔ:
Ένταξη 900.000 επιχειρήσεων στα εθνικά μέτρα.
Η νέα δέσμη μέτρων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και επί της ουσίας στη λίστα θα προστεθούν περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν «μολυνθεί» από τον κορωνοιό και ο τζίρος τους έχει καταβαραθρωθεί.
Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το ποσό των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους των ανωτέρω επιχειρήσεων.

2. Κρατικά «δάνεια».
Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται εντός της εβδομάδας με την ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας στο Taxisnet.
Στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο.
Η «επιστραπτέα προκαταβολή» είναι μια  χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση, που προβλέπει περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου.

3.  Επιδότηση επιτοκίων:
Το κράτος θα επιδοτεί για τρεις μήνες τα επιτόκια των  επιχειρηματικών δανείων.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις (όχι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενους) που είναι ενήμερες και θα ισχύσει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Είναι εξαιρετικά πιθανόν το πρόγραμμα να επεκταθεί στους πέντε μήνες, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος.
Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

4.   Πρόγραμμα εγγυήσεων: 
Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, θα ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως.
Το πρόγραμμα προβλέπει Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων:
α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δις.
β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις.
γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ
δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

5.  Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές:  Στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ είναι πιθανόν να ενταχθούν και οι επιστήμονες αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια.

6. Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

7. Ηλεκτρονικές συναλλαγές:
Τα σενάρια για τη μείωση του ορίου των  ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και για να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που υπολείπεται από το απαιτούμενο είναι τρία: το πρώτο προβλέπει το κατέβασμα του πήχη για την αξία των αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20%.
Το δεύτερο να ψαλιδιστεί το όριο στο 15% και το τρίτο να επανέλθει το παλαιό σύστημα που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και σύμφωνα με το οποίο το όριο των αποδείξεων ήταν κλιμακωτό με συντελεστές 10%-15% και 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Έτσι για εισόδημα 15.000 ευρώ με το ισχύον σύστημα η αξία των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.
Αν το όριο πέσει στο 15% το απαιτούμενο ποσό μειώνεται στα 2.250 ευρώ ενώ αν επανέλθει το παλαιό καθεστώς το όριο διαμορφώνεται στα 1.750 ευρώ.
Με τη μείωση του ορίου αποσοβείται ο κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται  ότι αν σε κάποιο φορολογούμενο λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης