Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει ο κορωνοϊός - Στους 26.865 οι νεκροί στα 586.140 τα κρούσματα διεθνώς, στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ - Συμφωνία Trump - Jinping για συνεργασία

tags :
Θερίζει ο κορωνοϊός - Στους 26.865 οι νεκροί στα 586.140 τα κρούσματα διεθνώς, στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ - Συμφωνία Trump - Jinping για συνεργασία
Το ιστορικό πακέτο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων
(upd12)Την εφιαλτική του πορεία ανά τον κόσμο συνεχίζει η πανδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να εντείνουν και να επεκτείνουν τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αναγνωρίζουν πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 586.140, οι νεκροί σε 26.065 ενώ 130.858 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.

Σε αυτό το πλαίσιο φαντάζει μάλλον λογικό το γεγονός πως τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump φέρεται να αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πανδημίας, η οποία πλήττει σφοδρά τις ΗΠΑ, καθώς αυτές είναι πλέον που μετρούν παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.
Ήδη η Πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο κόκκινο με κρούσματα και θανάτους να αυξάνονται αλματωδώς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ύστερα από εβδομάδες έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πανδημία, ο πρόεδρος Trump συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping, με τον οποίο - όπως ο ίδιος υποστήριξε - συμφώνησε να εργαστούν από κοινού κατά της πανδημίας.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 27/3 το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ύστερα από 3 ημέρες που ανέφερε μόνο «εισαγόμενα» κρούσματα - δηλαδή ανθρώπους μολυσμένους με τον ιό που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό -, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει η πλέον πληττόμενη περιοχή, καθώς μετρά σε παγκόσμιο επίπεδο τους περισσότερους θανάτους.
Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες που μετρούν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Και ενώ όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αλλά και το πως θα δομηθεί η επόμενη ημέρα.
Μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα
Όσον αφορά το έτερο σημαντικό μέτωπο, αυτό της οικονομίας, σήμερα 27/3 η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναμένεται - μετά τη Γερουσία - να εγκρίνει το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ στην Ευρώπη διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 586.140
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 26.943 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 130.858 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 9.134 νεκρούς (969! το τελευταίο 24ωρο) και 86.498 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 97.226 - Στους 1.478 οι νεκροί.

- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 365 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 4.858 οι θάνατοι και στα 64.059 τα κρούσματα.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 47.373 και οι νεκροί σε 285.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.378 και τα κρούσματα σε 32.332.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 139 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.332.
- Στους 1.698 οι νεκροί στη Γαλλία, 29.581 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.897 και 3.292 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.387 και οι νεκροί σε 47.
- Στους 434 οι θάνατοι στην Ολλανδία (7.469 τα κρούσματα), στους 289 στο Βέλγιο.
- Στα 3.143 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 11.951στην Ελβετία που μετρά και 192 θανάτους.
- Στην Ελλάδα, 892 τα κρούσματα, 27 οι νεκροί.
- Στους 92 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 5.698 (2.069 σε ένα 24ωρο) τα κρούσματα.
Image
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ – Στα 85.996, στους 1.300 οι νεκροί

Πρώτες όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ καθώς μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τόσο την Ιταλία όσο και την Κίνα.
Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 85.996 έναντι 81.897 στην Κίνα και 80.589 στην Ιταλία.
Παράλληλα ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 1.300, την ώρα που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες πως οι νεκροί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες λόγω και της υποβάθμισης της εξάπλωσης της νόσου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ήδη τις τελευταίες ώρες, γίνεται λόγος για δραματική αύξηση των νοσηλευόμενων στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ορλεάνης, με τις Πολιτείες να κάνουν λόγο για ελλείψεις σε εξοπλισμό, προσωπικό και κλίνες.
«Κάθε σενάριο που είναι ρεαλιστικό, προβλέπει ότι θα ξεπεραστεί η αντοχή του υγειονομικού συστήματος» υποστήριξε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ο οποίος χαρακτήρισε αστρονομικές τις ελλείψεις σε αναπνευστήρες και εξοπλισμό.
«Δεν είναι ότι τα έχουμε και κάθονται σε κάποια αποθήκη.
Δεν υπάρχουν καθόλου» τόνισε ο Cuomo, την ώρα που αναφέρεται πως σε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι γιατροί έχουν αρχίσει να μοιράζουν έναν αναπνευστήρα σε κάθε δύο ασθενείς.
Η πλέον πληγείσα Πολιτεία των ΗΠΑ είναι αυτή της Νέας Υόρκης, όπου έχουν καταγραφεί 365 θάνατοι από τον κορωνοϊό, ενώ εκτιμάται πως τα επόμενα μεγάλα προβλήματα θα υπάρξουν στη Νέα Ορλεάνη, καθώς η ζήτηση για αναπνευστήρες σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες ώρες.
Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει την περασμένη Τρίτη 24/3 ότι οι ΗΠΑ όδευαν να ξεπεράσουν την Ευρώπη και να γίνουν αυτές το επίκεντρο της πανδημίας.
Προειδοποίηση πάντως που δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος αντιθέτως υποστήριζε πως θα επανεξετάσει τη θέση του σε δύο εβδομάδες για το εάν θα παραμείνουν οι ΗΠΑ σε καραντίνα, τονίζοντας πως πολύ σύντομα η αμερικανική οικονομία θα ανοίξει και πάλι για «business».
Σχέδια πάντως που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση από την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως σήμερα Παρασκευή 27/3 η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει – μετά τη Γερουσία - το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει τη διάθεση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει σφοδρά αυτό το διάστημα και τις ΗΠΑ.
Εφόσον εγκριθεί, όπως αναμένεται μια και υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, το κείμενο θα πάει προς έγκριση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως μόλις το νομοσχέδιο φτάσει στο γραφείο του, θα το υπογράψει αμέσως.
Υπενθυμίζεται πως το πακέτο αυτό προβλέπει τη διάθεση 500 δις δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό ενώ προβλέπεται και η άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών εκατομμυρίων Αμερικάνων – κυρίως με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – με ένα ποσό έως και 3.000 δολαρίων για αντιμετώπιση των πρώτων συνεπειών από την επιδημία.
Παράλληλα θα δοθούν άλλα 350 δις δολάρια για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 250 δις δολάρια για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και τουλάχιστον 100 δις δολάρια για τη στήριξη των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας.
Image
Συμφωνία Trump – Jinping για συνεργασία κατά του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία για να αντιμετωπίσουν από κοινού την πανδημία του κορωνοϊού φέρονται να κατέληξαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε με φόντο τη συνεχιζόμενη πολεμική στην οποία έχουν εμπλακεί οι δύο πλευρές σχετικά με τον κορωνοϊό, με τον Trump να κατηγορεί το Πεκίνο ότι άργησε να δώσει στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στη χώρα του κρίσιμες πληροφορίες για τη σοβαρότητα του ιού, η εξάπλωση του οποίου θα μπορούσε, κατ’ αυτόν, να εμποδιστεί.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump ανέφερε ότι η Κίνα έχει κάνει πολλά και έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό.
«Εργαζόμαστε στενά από κοινού» ανέφερε ο Trump σε ανάρτηση του στο twitter.
Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, ο Jinping μετά την επικοινωνία του με τον Trump φέρεται να δήλωσε ότι ο μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν οι ζωές των Αμερικάνων πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο Jinping εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο μόνος σωστός δρόμος, η μόνη σωστή επιλογή είναι η συνεργασίας της Κίνας με τις ΗΠΑ.
«Η Κίνα είναι ανοιχτή και διαφανής όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού» είπε ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνουν τα βήματα εκείνα που θα βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα ο Jinping εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του ιού.

Κίνα: Πρώτο εγχώριο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ύστερα από τρεις ημέρες – Στους 3.292 οι νεκροί

Το πρώτο εγχώριο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ύστερα από 3 ημέρες κατέγραψε η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26/3 εντοπίστηκαν 55 νέα κρούσματα, με όλα πλην ενός να χαρακτηρίζονται «εισαγόμενα», δηλαδή ανθρώπων που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Μία ημέρα νωρίτερα, κατέγραφε 67 κρούσματα.
Το ένα κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στο εσωτερικό της χώρας εντοπίστηκε στην επαρχία Τζετζιάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε έτσι τα 81.782.
Άλλοι πέντε θάνατοι ασθενών διαπιστώθηκαν χθες, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να ανέρχεται έτσι σε 3.292, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Image
Σοβαρή εμπλοκή με το θέμα των ευρωομολόγων από την Γερμανία και την Ολλανδία από κοντά και ο ESM

Διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του J. Conte απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση.
Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Conte, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Η κίνηση Conte έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση η οποία και αυτή ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.
Την ίδια στιγμή η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel και η Ch. Lagarde της ΕΚΤ διαφώνησαν έντονα καθώς η Lagarde είχε ταχθεί υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου ή corona bond.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ομάδα χωρών μαζί με την ΕΚΤ είχαν ζητήσει την έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond.
Ωστόσο τόσο η Γερμανία όσο και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης τόνισαν ότι υπάρχει υπαρκτή πρόταση στο τραπέζι η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL.
Η Ιταλία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμή - η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. - γιατί δεν ήθελε να στιγματιστεί ως αδύναμη χώρα.
Μάλιστα ζητούσε εάν τελικώς μόνη λύση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή να την υιοθετήσουν και άλλες χώρες.
Η Γερμανία, ο ESM, η ολλανδία αλλά και άλλες χώρες έχουν διαφωνήσει καθώς θεωρούν ότι ακόμη και προσωρινά εάν ισοσκελιστεί το ρίσκο χώρας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης θα είναι σαν ο γερμανός φορολογούμενος να πριμοδοτεί τον έλληνα ή Ιταλό φορολογούμενο.
Να σημειωθεί ότι το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος είναι ρεαλιστικό επιχείρημα που επικαλείται η Γερμανία.
Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα ευρωομόλογα ή corona bond θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.
Image
Ιταλία: Στους 8.215 οι νεκροί, στα 80.589 τα κρούσματα

Ολοένα και πιο δραστικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασχέσει ή να βάλει τέλος στη μακάβρια λίστα των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πέρα από την αύξηση του προστίμου στα 3.000 ευρώ (από 400 ευρώ) για όποιον μετακινείται άσκοπα έξω από το σπίτι του, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από ένα έως και πέντε έτη, σε όποιον έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, και «σπάει» την καραντίνα, καθώς αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση Conte έχει επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού που έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του 8.215 νεκρούς, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 80.589 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία, τα κρούσματα και τα θύματα εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως η «κορύφωση» της επιδημίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
 
Δεύτερη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ισπανία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού και στην Ισπανία, η οποία ακολουθεί πιστά την δυσάρεστη πορεία της Ιταλίας.
Η σημερινή ημέρα (27/3) είναι η χειρότερη της όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, καθώς όπως ανακοινώθηκε μέσα σε 24 ώρες πέθαναν 769 άνθρωποι.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.858, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως μετά την Ιταλία.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 7.871 και έφτασε στα 64.059.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς διαμορφώνεται στο 14% από 18% χθες (26/3/2020) και 20% στις 25 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση Sanchez έχει επιβάλλει από τις 14 Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναθροίσεις των πολιτών ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Απριλίου.

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τέθηκε από τις 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 29.581 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.696.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν».
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 281 και τα κρούσματα σε 47.278.

Ξεπέρασαν το φράγμα των 10.000 τα κρούσματα στη  Μ. Βρετανία, αυξάνονται οι θάνατοι - Θετικός ο Boris Johnson

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι θάνατοι και στη Βρετανία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού οι θάνατοι ανέρχονται σε 578 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έσπασαν χθες το φράγμα των 10.000 και ανέρχονται πλέον σε 11.816.
Στις 23/3 ο πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 εβδομάδες, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να ανασταλεί η πορεία του κορωνοϊού και να διασωθεί το NHS.
Απαγορεύτηκαν δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για προμήθειες τροφίμων, άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα, ιατρικές επισκέψεις, φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC ο πρωθυπουργός Boris Johnson διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
O πρωθυπουργός της Βρετανίας παραμένει σε απομόνωση στην Downing Street, με ήπια συμπτώματα.
Ο Boris Johnson θα παραμείνει επικεφαλής στη διαχείριση της κρίσης από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ρωσία: Κλείνουν από αύριο 28/3 όλα τα καφέ και εστιατόρια λόγω κορωνοϊού

Στο κλείσιμο όλων των καφέ και των εστιατορίων προχωρά από αύριο Σάββατο 28/3 η Ρωσία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
«Οι εκτελεστικές αρχές των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναστείλουν από τις 28 Μαρτίου και ως τις 5 Απριλίου του 2020 τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων εστίασης, με εξαίρεση τις αγορές εξ αποστάσεως» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μ. Mishustin
Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητεί από τις περιφερειακές αρχές να συστήσουν στους Ρώσους να περιορίσουν τα ταξίδια τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν για διακοπές ή τουρισμό, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.
Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin εξέδωσε διάταγμα για αργία την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, με καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων ενώ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων παροχής βοήθειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανέβαλε την εκλογική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η οποία θα του επιτρέψει δυνάμει να παραμείνει στην εξουσία για δύο επιπλέον θητείες.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Μόσχας είχε ήδη ανακοινώσει, το κλείσιμο από τις 28 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου στην ρωσική πρωτεύουσα των εστιατορίων και των εμπορικών καταστημάτων, με εξαίρεση τα καταστήματα με τρόφιμα και τα φαρμακεία.
Επίσης είχε δώσει εντολή για υποχρεωτικό κατ'οίκον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Η Ρωσία έχει καταγράψει επισήμως 840 κρούσματα και τρεις νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης