Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει ο κορωνοϊός, ανεβάζοντας τα κρούσματα διεθνώς στα 531.864 και τους νεκρούς σε 24.054 – Μεγάλη επιδείνωση στις ΗΠΑ

tags :
Θερίζει ο κορωνοϊός, ανεβάζοντας τα κρούσματα διεθνώς στα 531.864 και τους νεκρούς σε 24.054 – Μεγάλη επιδείνωση στις ΗΠΑ
Ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ το ιστορικό πακέτο των 2 τρις δολαρίων - Διαφωνούν οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν θα επωμιστούν Γερμανοί και Ολλανδοί το βάρος του Νότου
(upd5)Συνεχίζει ακάθεκτος την εφιαλτική του πορεία ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να εντείνουν τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε άλλο παρά παράλογο φαντάζει πλέον το γεγονός πως τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Οι αριθμοί της πανδημίας είναι ενδεικτικοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 531.684 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 24.054 θάνατοι ενώ 122.203 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν, αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών κρουσμάτων.
Μόνο όσοι θεραπεύτηκαν φθάσουν στο 50% των κρουσμάτων θα αποτελεί μεγάλο βήμα, θετική εξέλιξη και θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τον κορωνοιό.

Με την Κίνα να αναφέρει σε καθημερινή βάση πως δεν έχει κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, παρά μόνο «εισαγόμενα» - δηλαδή ανθρώπους μολυσμένους με τον ιό που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό -, οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες που μετρούν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση, όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Και ενώ όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους, κανείς δεν γνωρίζει πως θα δομηθεί η επόμενη ημέρα αυτού του «παγκόσμιου εφιάλτη», αν και κανείς επίσης δεν γνωρίζει το πότε θα τελειώσει, μελέτη του Ιmperial College του Λονδίνου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, μια υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα είναι γνωστά για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.ά.) χωρίς όμως να την χαρακτηρίζουν και ως «πρόβλεψη» οι ερευνητές.
Στο πολύ σημαντικό μέτωπο της οικονομίας η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ήδη το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ στην Ευρώπη διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 531.684
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 24.054 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 122.203 άνθρωποι, αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών κρουσμάτων.
- Η Ιταλία μετρά 8.215 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 80.589 κρούσματα, φθάνοντας εφιαλτικά τον αριθμό της Κίνας.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 1.238 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 85.486
- Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί πάνω από 280 θάνατοι.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 4.145 οι θάνατοι και στα 56.197 τα κρούσματα.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 43.646 και οι νεκροί σε 262.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.234 και τα κρούσματα σε 29.406.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 131 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.241.
- Στους 1.698 οι νεκροί στη Γαλλία, 25.551 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.782 και 3.291 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.399 και οι νεκροί σε 47.
- Στους 435 οι θάνατοι στην Ολλανδία (7.459 τα κρούσματα), έξαρση κρουσμάτων στο Βέλγιο.
- Στα 2.810 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 11.811 στην Ελβετία
- Στην Ελλάδα, 892 τα κρούσματα, 27 οι νεκροί.
- Στους 75 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 3.629 τα κρούσματα.

ΗΠΑ: Στους 1.136 οι νεκροί – Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα 82.353 – Σε συναγερμό η Νέα Υόρκη

Στους 1.136 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, με τους περισσότερους θανάτους (280) να καταγράφονται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 200 το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 69.197, αριθμός που φέρνει τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αν και ο κυβερνήτης της Andrew Cuomo έστειλε κάποια μηνύματα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων τα τελευταία 24ωρα έχει επιβραδυνθεί και τονίζοντας ότι «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης χαιρέτισε την δραστηριοποίηση περίπου 40.000 νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών του χώρου υγείας που είχαν συνταξιοδοτηθεί, αλλά επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, ανακοινώνοντας πως πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας, αναμένεται να κλείσουν τα δημόσια πάρκα όπου πολλοί πολίτες αθλούνται.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Βόρειας Καρολίνας και της Χαβάη απαίτησαν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης να στείλει ειδικές ομάδες προκειμένου να αναπτυχθούν στις περιοχές τους για το ενδεχόμενο μαζικών θανάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο μεγάλο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού θα είναι η Πολιτεία της Νέας Ορλεάνης, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφει παγκοσμίως τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως έως χθες Τετάρτη 25/3, οι κυβερνήτες τουλάχιστον 21 Πολιτειών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ, είχαν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε κυκλοφορία και συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.

Image

ΗΠΑ: Ενέκρινε η Γερουσία το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει τη διάθεση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει σφοδρά αυτό το διάστημα και τις ΗΠΑ.
Η Γερουσία ενέκρινε με 96 ψήφους το νομοσχέδιο και πλέον είναι η σειρά της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν το οικονομικό αυτό πακέτο.
Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή – την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί - είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 27/3.
Εφόσον εγκριθεί, όπως αναμένεται μια και υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, το κείμενο θα πάει προς έγκριση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως μόλις το νομοσχέδιο φτάσει στο γραφείο του, θα το υπογράψει αμέσως.
Υπενθυμίζεται πως το πακέτο αυτό προβλέπει τη διάθεση 500 δις δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό ενώ προβλέπεται και η άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών εκατομμυρίων Αμερικάνων – κυρίως με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – με ένα ποσό έως και 3.000 δολαρίων για αντιμετώπιση των πρώτων συνεπειών από την επιδημία.
Παράλληλα θα δοθούν άλλα 350 δις δολάρια για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 250 δις δολάρια για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και τουλάχιστον 100 δις δολάρια για τη στήριξη των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας.

Image

Σοβαρή εμπλοκή με το θέμα των ευρωομολόγων από την Γερμανία και την Ολλανδία από κοντά και ο ESM

Διαφωνία, όπως αναμενόταν προέκυψε στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond προσέκρουσε στην στάση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών που διαφωνούν με την προοπτική κοινού ομολόγου καθώς θέτουν ζητήματα ηθικού κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του J. Conte απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση.
Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Conte, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Η κίνηση Conte έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση η οποία και αυτή ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.
Την ίδια στιγμή η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel και η Ch. Lagarde της ΕΚΤ διαφώνησαν έντονα καθώς η Lagarde είχε ταχθεί υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου ή corona bond.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια ομάδα χωρών μαζί με την ΕΚΤ είχαν ζητήσει την έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond.
Ωστόσο τόσο η Γερμανία όσο και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης τόνισαν ότι υπάρχει υπαρκτή πρόταση στο τραπέζι η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL.
Η Ιταλία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμή - η Ιταλία θα χρειαστεί 50-70 δισεκ. - γιατί δεν ήθελε να στιγματιστεί ως αδύναμη χώρα.
Μάλιστα ζητούσε εάν τελικώς μόνη λύση είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή να την υιοθετήσουν και άλλες χώρες.
Η Γερμανία, ο ESM, η ολλανδία αλλά και άλλες χώρες έχουν διαφωνήσει καθώς θεωρούν ότι ακόμη και προσωρινά εάν ισοσκελιστεί το ρίσκο χώρας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης θα είναι σαν ο γερμανός φορολογούμενος να πριμοδοτεί τον έλληνα ή Ιταλό φορολογούμενο.
Να σημειωθεί ότι το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος είναι ρεαλιστικό επιχείρημα που επικαλείται η Γερμανία.
Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα ευρωομόλογα ή corona bond θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Image

Ιταλία: Στους 8.215 οι νεκροί, στα 80.589 τα κρούσματα

Ολοένα και πιο δραστικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασχέσει ή να βάλει τέλος στη μακάβρια λίστα των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πέρα από την αύξηση του προστίμου στα 3.000 ευρώ (από 400 ευρώ) για όποιον μετακινείται άσκοπα έξω από το σπίτι του, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από ένα έως και πέντε έτη, σε όποιον έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, και «σπάει» την καραντίνα, καθώς αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση Conte έχει επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού που έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του 7.503 νεκρούς, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 74.386 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα πέραν της Κίνας.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία, τα κρούσματα και τα θύματα εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως η «κορύφωση» της επιδημίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για αυτό το λόγο συστήνεται οι Ιταλοί πολίτες να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή όσον αφορά την τήρηση των προληπτικών μέτρων και των κανόνων ασφαλείας.
Πάντως και ενώ η Ιταλία έχει υποστεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» παγκοσμίως, εντύπωση προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος υποστήριξε πως βλέπει ακόμα να υπάρχουν πολλοί πολίτες στους δρόμους.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας στην Ιταλία.
Είμαστε Δημοκρατία» ανέφερε σε δηλώσεις του στη RAI ο Fontana, την ώρα ωστόσο που όλο και περισσότεροι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατάσταση στην Ιταλία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες θυσιών από τους Ιταλούς πολίτες.

Στα χνάρια της Ιταλίας, η Ισπανία: Ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα, στους 4.145 οι θάνατοι

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού και στην Ισπανία, η οποία ακολουθεί πιστά την δυσάρεστη πορεία της Ιταλίας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των νεκρών άλλα 655 θύματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 4.145.
Η Ισπανία είναι μακράν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως – μετά την Ιταλία – όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών.
Πάντως, τα δεδομένα αυτά ενέχουν και μια δόση αισιοδοξίας, καθώς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε ημερήσια βάση, καθώς σήμερα 26/3 κατεγράφησαν 83 λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα 25/3.
Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκαν στα 56.197, από 47.610 που ήταν προχθες.
Σύμφωνα με το υπ.Υγείας, το 12,5% των κρουσμάτων – δηλαδή 7.015 πολίτες - έχει ήδη θεραπευτεί, ενώ σχεδόν 3.700 άνθρωποι παραμένουν στην εντατική.
Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μετά την Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Sanchez έχει επιβάλλει από τις 14 Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναθροίσεις των πολιτών ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Απριλίου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande – Marlaska είπε ότι ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να σκεφτεί κανείς την άρση των περιορισμών, την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Image
Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τέθηκε από τις 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 25.604 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.698.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν».
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 262 και τα κρούσματα σε 43.646.

Ξεπέρασαν το φράγμα των 10.000 τα κρούσματα στη  Μ. Βρετανία, αυξάνονται οι θάνατοι

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι θάνατοι και στη Βρετανία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού οι θάνατοι ανέρχονται σε 578 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έσπασαν χθες το φράγμα των 10.000.
Στις 23/3 ο πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 εβδομάδες, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να ανασταλεί η πορεία του κορωνοϊού και να διασωθεί το NHS.
Απαγορεύτηκαν δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για προμήθειες τροφίμων, άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα, ιατρικές επισκέψεις, φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Κίνα – Στους 3.291 οι νεκροί

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κίνα, η οποία ωστόσο γνωστοποίησε αύξηση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 25/3, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, τα οποία όλα αφορούσαν ανθρώπους που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.782.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (18), στην περιφέρεια Έσω Μογγολία (12) και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (11).

Bolsonaro (πρόεδρος Βραζιλίας): Έγκλημα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού – Καταστρέφουν τη Βραζιλία

Στα βήματα του, Donald Trump κινείται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bolsonaro χαρακτήρισε εγκληματίες τους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων, επειδή επιβάλλουν μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο Bolsonaro είπε πως τα μέτρα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο «λεηλασιών» και «χάους» και ότι αυτό που προέχει είναι η οικονομία.
«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία.
Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα.
Καταστρέφουν τη Βραζιλία με αυτή την πολιτική της καμένης γης» υποστήριξε ο Bolsonaro, την ώρα πάντως που μια σειρά από επιστήμονες και ειδικοί προειδοποιούν πως η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει τον επόμενο βήμα σε κατάρρευση το εθνικό σύστημα υγείας.
«Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα», τόνισε ο Bolsonaro, ο οποίος αφού έκανε λόγο για πανδημία υστερίας, είπε ότι προέχει η προστασία της οικονομίας.
Σημειώνεται πως στη Βραζιλία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.555 και οι νεκροί σε 59.
Πάντως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις του Bolsonaro, ο οποίος σε διάγγελμα του προς τους Βραζιλιάνους είχε αναφέρει πως «το 90% από εμάς δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα αν μολυνθεί».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Αλκουλούμπρε έκανε λόγο για «βαρύ» σφάλμα του προέδρου, προειδοποιώντας πως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί από την πολιτική ηγεσία «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση, «δέσμευση στη ζωή και στην υγεία των πολιτών» της Βραζιλίας.
Οι δύο πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Βραζιλίας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα, κλείνοντας καταστήματα και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται ζωτικής σημασίας και απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, στην προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναφέροντας πως αν υπάρξουν μέτρα, θα ισχύσουν μόνο για φέτος, την ώρα που ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι η χώρα δυσκολεύεται να διαθέσει εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της ακύρωσης των περισσότερων πτήσεων, που αναγκάζουν τις αρχές να βασίζονται στις οδικές μεταφορές.

Image
Σε καραντίνα σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι σε 197 χώρες

Σχεδόν 3 δισ. δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 197 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.
Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.
Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και τις παραλίες.
Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα.
Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία.
Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23/3.
Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές.
Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ινδία: Σε καραντίνα 1,3 δισ. άνθρωποι - Το μεγαλύτερο lock down στην ιστορία του κόσμου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καραντίνα στην παγκόσμια ιστορία, αυτή που επέβαλε ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi, διατάσσοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια Ινδών πολιτών να παραμείνουν σπίτια τους για 21 ημέρες, γεγονός που διπλασιάζει τον αριθμό των ανθρώπων που εχουν τεθεί σε καραντίνα στον πλανήτη, δηλαδή στα περίπου 3 δισεκατομμύρια.
O Modi προειδοποίησε ότι αν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού τώρα, η χώρα θα υποστεί βαριά ύφεση η οποία θα πάει πίσω την οικομία για πολλές δεκαετίες.
Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 562 κρούσματα και 10 θανάτους, αριθμοί που ακόμη και οι αρχές παραδέχονται ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ότι τα κρούσματα είναι σε πολύ υψηλότερο αριθμό, γεγονός που επιβάλλει άμεσα την καραντίνα στη χώρα, ένα πολύ δραστικό μέτρο καθώς οι πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της χώρας και οι πολλές και βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες την έχουν καταστήσει μια πραγματική πυριτιδαποθήκη - εστία μιας τρομακτικής έξαρσης.
«Αν η Ινδία δεν τεθεί σε καραντίνα 21 ημέρες, θα υποφέρει οικονομικά για 21 χρόνια.
Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της μετάδοσης.
Μετά από 2 μηνών επισταμένη έρευνα η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνική απομάκρυνση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Modi.
Η εθνική καραντίνα της Ινδίας γίνεται πλέον η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, που ξεπερνά την καραντίνα των 760 εκατομμυρίων Κινέζων που επιβλήθηκε την περίοδο έξαρσης της επιδημίας στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης