Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα εξέλιξη - Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλη παράταση έως δύο μήνες στην καραντίνα για τον κορωνοϊό

tags :
Νέα εξέλιξη - Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλη παράταση έως δύο μήνες στην καραντίνα για τον κορωνοϊό
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα πιο δύσκολα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ενώ όλα συγκλίνουν ότι μεγαλώνει ο χρονικός ορίζοντας της επιφυλακής στη χώρα μας
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα πιο δύσκολα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ενώ όλα συγκλίνουν ότι μεγαλώνει ο χρονικός ορίζοντας της επιφυλακής στη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, βάζει δίμηνο ορίζοντα, αναπροσαρμόζει τα χρονικά όρια και ετοιμάζεται για μακρά παράταση των περιοριστικών μέτρων που μπορεί να φτάσει και δύο μήνες.
Δεν είναι τυχαίος ο παραλληλισμός που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με χωριό της Κίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν δέκα - έντεκα εβδομάδες».
Επιπροσθέτως κατέστησε σαφές πως σήμερα δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σε κατάσταση εφησυχασμού, παρά τη μέχρι τώρα ικανοποιητική εξέλιξη της επιδημίας στη   χώρα μας.
«Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» είπε, ενώ επισήμανε πως η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους.
«Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης.
Ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του κ. Τσιόδρα, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων,παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο εξέδωσε την αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία αναφέρει πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δέκα φορές παραπάνω ενώ έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την πορεία της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων. Στην ίδια εκτίμηση κινδύνου, επισημαίνεται με έμφαση πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε ως τις «πιο κρίσιμες» τις δύο επόμενες εβδομάδες για τον κορωνοϊό σημειώνοντας πως είναι «θετικό ότι οι Έλληνες δείχνουν συγκινητική συμμόρφωση σε πρωτοφανή μέτρα».
Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ ανέρχονται σε 813, εκ των οποίων 118 είναι ιδιωτικές, οι κλίνες για απλή νοσηλεία είναι 2.158, έχουν ήδη αναλάβει 229 γιατροί και 1077 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ενώ συνολικά οι προσλήψεις θα ανέλθουν σε 3.285 - αριθμός μεγαλύτερος κατά 64% σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για τον αριθμό των προσλήψεων.
Όσον αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος στήριξης» καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί.
Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε το μέτρο απαγόρευσης απολύσεων θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης