Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος εφιάλτης ο κορωνοϊός – Στα 521.086 τα κρούσματα, στους 23.568 οι νεκροί – Στη δίνη ΕΕ, ΗΠΑ

tags :
Παγκόσμιος εφιάλτης ο κορωνοϊός – Στα 521.086 τα κρούσματα, στους 23.568 οι νεκροί – Στη δίνη ΕΕ, ΗΠΑ
Σε καραντίνα τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως - Τηλεδιάσκεψη στις 17:00 των ηγετών της ΕΕ - Ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ το ιστορικό πακέτο των 2 τρις δολαρίων
(upd8) Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται για όλον τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς αυτό είναι και το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε άλλο παρά παράλογο φαντάζει πλέον το γεγονός πως τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιας μορφής καραντίνα, αριθμός που το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
Οι αριθμοί της πανδημίας είναι ενδεικτικοί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 521.086 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 23.568 θάνατοι ενώ 122.058 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν.
Με την Κίνα να αναφέρει σε καθημερινή βάση πως δεν έχει κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, παρά μόνο «εισαγόμενα» - δηλαδή ανθρώπους μολυσμένους με τον ιό που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό -, οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες που μετρούν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Και ενώ όλα τα κράτη παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αφενός στην υγεία των πολιτών αφετέρου στη διάσωση των οικονομιών τους – σήμερα 26/3 συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας -, κανείς δεν γνωρίζει πως θα δομηθεί η επόμενη ημέρα αυτού του «παγκόσμιου εφιάλτη», αν και κανείς επίσης δεν γνωρίζει το πότε θα τελειώσει.

 Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 521.086.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 23.568 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 122.058 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 7.503 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 74.386 κρούσματα.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 1.046 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 69.197.
- Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί 280 θάνατοι.

- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 4.089 οι θάνατοι και στα 56.188 τα κρούσματα.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 39.502 και οι νεκροί σε 222.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.234 και τα κρούσματα σε 29.406.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 131 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.241.
- Στους 1.331 οι νεκροί στη Γαλλία, 25.604 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.727 και 3.287 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.307 και οι νεκροί σε 45.
- Στους 356 οι θάνατοι στην Ολλανδία (6.440 τα κρούσματα), έξαρση κρουσμάτων στο Βέλγιο.
- Στα 2.810 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 11.125 στην Ελβετία
- Στην Ελλάδα, 821 τα κρούσματα, 22 οι νεκροί.
- Στους 59 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 2.433 τα κρούσματα.

ΗΠΑ: Στους 1.046 οι νεκροί – Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα – Σε συναγερμό η Νέα Υόρκη

Στους 1.046 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού, με τους περισσότερους θανάτους (280) να καταγράφονται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 200 το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 69.197, αριθμός που φέρνει τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αν και ο κυβερνήτης της Andrew Cuomo έστειλε κάποια μηνύματα αισιοδοξίας, αναφέροντας πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων τα τελευταία 24ωρα έχει επιβραδυνθεί και τονίζοντας ότι «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης χαιρέτισε την δραστηριοποίηση περίπου 40.000 νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών του χώρου υγείας που είχαν συνταξιοδοτηθεί, αλλά επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, ανακοινώνοντας πως πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας, αναμένεται να κλείσουν τα δημόσια πάρκα όπου πολλοί πολίτες αθλούνται.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Βόρειας Καρολίνας και της Χαβάη απαίτησαν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης να στείλει ειδικές ομάδες προκειμένου να αναπτυχθούν στις περιοχές τους για το ενδεχόμενο μαζικών θανάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο μεγάλο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού θα είναι η Πολιτεία της Νέας Ορλεάνης, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφει παγκοσμίως τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως έως χθες Τετάρτη 25/3, οι κυβερνήτες τουλάχιστον 21 Πολιτειών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ, είχαν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε κυκλοφορία και συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
Image
ΗΠΑ: Ενέκρινε η Γερουσία το ιστορικό σχέδιο των 2 τρις για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει τη διάθεση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει σφοδρά αυτό το διάστημα και τις ΗΠΑ.
Η Γερουσία ενέκρινε με 96 ψήφους το νομοσχέδιο και πλέον είναι η σειρά της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν το οικονομικό αυτό πακέτο.
Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή – την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί - είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 27/3.
Εφόσον εγκριθεί, όπως αναμένεται μια και υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, το κείμενο θα πάει προς έγκριση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως μόλις το νομοσχέδιο φτάσει στο γραφείο του, θα το υπογράψει αμέσως.
Υπενθυμίζεται πως το πακέτο αυτό προβλέπει τη διάθεση 500 δις δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό ενώ προβλέπεται και η άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών εκατομμυρίων Αμερικάνων – κυρίως με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – με ένα ποσό έως και 3.000 δολαρίων για αντιμετώπιση των πρώτων συνεπειών από την επιδημία.
Παράλληλα θα δοθούν άλλα 350 δις δολάρια για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 250 δις δολάρια για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας και τουλάχιστον 100 δις δολάρια για τη στήριξη των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας.
Image
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό – Επιστολή Μητσοτάκη και 8 Ευρωπαίων για corona bond

Σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη 26/3 στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή του.
Ο κ.Μητσοτάκης μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με την οποία ζητούνται έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού και για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε αυτή την επιστολή οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας και μεταξύ άλλων καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές, σε μια κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Επίσης σε μια ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας.
«Καθώς ήδη εφαρμόζουμε πρωτοφανή κοινωνικοοικονομικά μέτρα τα οποία συνεπάγονται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε την παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως και την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών προμηθειών στο εσωτερικό της Ε.Ε.», τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν τα εσωτερικά σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, στην πληροφόρηση και στις απαραίτητες μετακινήσεις πολιτών, ειδικά εκείνων που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
«Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι βασικές αλυσίδες εμπορίου και επικοινωνίας θα μείνουν πλήρως ενεργές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Και ότι κανένα στρατηγικό κεφάλαιο δεν θα πέσει θύμα επιθετικής εξαγοράς όσο διαρκούν οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες», υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι παράλληλα τονίζουν την ανάγκη «να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε».
Σημειώνουν πως αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων και πως έτσι θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.
«Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές.
Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Αυτό το κοινό οικονομικό εργαλείο μας θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και εκτεταμένη διάρκεια, ώστε να είναι απόλυτα αποδοτικό και να αποτρέπει κινδύνους υποτροπής.
Τώρα και στο μέλλον» αναφέρουν στην επιστολή τους οι 9 Ευρωπαίοι ηγέτες, υπογραμμίζοντας πως τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου.
Επίσης σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να διερευνηθούν και άλλα εργαλεία όπως η ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021.
«Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώνουμε ξανά τις οικονομίες μας.
Και μαζί τους, τις νέες παγκόσμιες «αλυσίδες αξίας», τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών.
Αν θέλουμε η Ευρώπη του αύριο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χθες, πρέπει να δράσουμε σήμερα.
Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και πάλι το κοινό μας μέλλον.
Ας ανοίξουμε, λοιπόν, με τόλμη αυτήν τη συζήτηση τώρα.
Και ας προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς δισταγμούς!», καταλήγουν στην επιστολή τους οι 9 ηγέτες.
Image    
Ιταλία: Στους 7.503 οι νεκροί, στα 74.386 τα κρούσματα

Ολοένα και πιο δραστικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασχέσει ή να βάλει τέλος στη μακάβρια λίστα των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πέρα από την αύξηση του προστίμου στα 3.000 ευρώ (από 400 ευρώ) για όποιον μετακινείται άσκοπα έξω από το σπίτι του, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από ένα έως και πέντε έτη, σε όποιον έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, και «σπάει» την καραντίνα, καθώς αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση Conte έχει επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού που έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω  του 7.503 νεκρούς, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 74.386 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα πέραν της Κίνας.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία, τα κρούσματα και τα θύματα εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως η «κορύφωση» της επιδημίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για αυτό το λόγο συστήνεται οι Ιταλοί πολίτες να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή όσον αφορά την τήρηση των προληπτικών μέτρων και των κανόνων ασφαλείας.
Πάντως και ενώ η Ιταλία έχει υποστεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» παγκοσμίως, εντύπωση προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος υποστήριξε πως βλέπει ακόμα να υπάρχουν πολλοί πολίτες στους δρόμους.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας στην Ιταλία.
Είμαστε Δημοκρατία» ανέφερε σε δηλώσεις του στη RAI ο Fontana, την ώρα ωστόσο που όλο και περισσότεροι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατάσταση στην Ιταλία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες θυσιών από τους Ιταλούς πολίτες.

Στα χνάρια της Ιταλίας, η Ισπανία: Ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα, στους 4.089 οι θάνατοι

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού και στην Ισπανία, η οποία ακολουθεί πιστά την δυσάρεστη πορεία της Ιταλίας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των νεκρών άλλα 655 θύματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 4.089.
Η Ισπανία είναι μακράν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως – μετά την Ιταλία – όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών.
Πάντως, τα δεδομένα αυτά ενέχουν και μια δόση αισιοδοξίας, καθώς για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε ημερήσια βάση, καθώς σήμερα 26/3 κατεγράφησαν 83 λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα 25/3.
Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 που ήταν χθες.
Σύμφωνα με το υπ.Υγείας, το 12,5% των κρουσμάτων – δηλαδή 7.015 πολίτες - έχει ήδη θεραπευτεί, ενώ σχεδόν 3.700 άνθρωποι παραμένουν στην εντατική.
Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μετά την Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Sanchez έχει επιβάλλει από τις 14 Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναθροίσεις των πολιτών ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Απριλίου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande – Marlaska είπε ότι ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να σκεφτεί κανείς την άρση των περιορισμών, την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Image
Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τέθηκε από τις 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 25.604 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.331.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν».
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 222 και τα κρούσματα σε 39.502.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Merkel όπως ανακοινώθηκε στις 25/3 βρέθηκε αρνητική και στο δεύτερο τεστ για κορωνοϊό, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει και να εργάζεται από το σπίτι της.

Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία το τελευταίο 24ωρο

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι θάνατοι και στη Βρετανία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού οι θάνατοι ανέρχονται σε 465 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 9.642.
Πάντως, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψαν οι αρχές στις 24 Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα.
Στις  23/3 ο πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 εβδομάδες, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να ανασταλεί η πορεία του κορωνοϊού και να διασωθεί το NHS.
Απαγορεύτηκαν δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για προμήθειες τροφίμων, άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα, ιατρικές επισκέψεις, φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
Μάλιστα σε νεότερη δήλωσή του εξήρε την προθυμία 400.000 Βρετανών να ενισχύσουν εθελοντικά το Εθνικό σύστημα Υγείας, ενώ κάλεσε και τα ζευγάρια των οποίων η σχέση δοκιμάζεται, είτε να μετακομίσουν μαζί, είτε να μείνουν χώρια.

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Κίνα – Στους 3.287 οι νεκροί

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κίνα, η οποία ωστόσο γνωστοποίησε αύξηση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 25/3, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, τα οποία όλα αφορούσαν ανθρώπους που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (18), στην περιφέρεια Έσω Μογγολία (12) και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (11).

Bolsonaro (πρόεδρος Βραζιλίας): Έγκλημα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού – Καταστρέφουν τη Βραζιλία

Στα βήματα του, Donald Trump κινείται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bolsonaro χαρακτήρισε εγκληματίες τους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων, επειδή επιβάλλουν μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο Bolsonaro είπε πως τα μέτρα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο «λεηλασιών» και «χάους» και ότι αυτό που προέχει είναι η οικονομία.
«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία.
Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα.
Καταστρέφουν τη Βραζιλία με αυτή την πολιτική της καμένης γης» υποστήριξε ο Bolsonaro, την ώρα πάντως που μια σειρά από επιστήμονες και ειδικοί προειδοποιούν πως η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει τον επόμενο βήμα σε κατάρρευση το εθνικό σύστημα υγείας.
«Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα», τόνισε ο Bolsonaro, ο οποίος αφού έκανε λόγο για πανδημία υστερίας, είπε ότι προέχει η προστασία της οικονομίας.
Σημειώνεται πως στη Βραζιλία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.555 και οι νεκροί σε 59.
Πάντως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις του Bolsonaro, ο οποίος σε διάγγελμα του προς τους Βραζιλιάνους είχε αναφέρει πως «το 90% από εμάς δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα αν μολυνθεί».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Αλκουλούμπρε έκανε λόγο για «βαρύ» σφάλμα του προέδρου, προειδοποιώντας πως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί από την πολιτική ηγεσία «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση, «δέσμευση στη ζωή και στην υγεία των πολιτών» της Βραζιλίας.
Οι δύο πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Βραζιλίας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα, κλείνοντας καταστήματα και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται ζωτικής σημασίας και απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, στην προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναφέροντας πως αν υπάρξουν μέτρα, θα ισχύσουν μόνο για φέτος, την ώρα που ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι η χώρα δυσκολεύεται να διαθέσει εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της ακύρωσης των περισσότερων πτήσεων, που αναγκάζουν τις αρχές να βασίζονται στις οδικές μεταφορές.
Image
Σε καραντίνα σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι σε 197 χώρες

Σχεδόν 3 δισ. δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 197 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.
Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.
Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και τις παραλίες.
Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα.
Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία.
Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23/3.
Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές.
Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ινδία: Σε καραντίνα 1,3 δισ. άνθρωποι στην Ινδία - Το μεγαλύτερο lock down στην ιστορία του κόσμου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καραντίνα στην παγκόσμια ιστορία, αυτή που επέβαλε ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi, διατάσσοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια Ινδών πολιτών να παραμείνουν σπίτια τους για 21 ημέρες, γεγονός που διπλασιάζει τον αριθμό των ανθρώπων που εχουν τεθεί σε καραντίνα στον πλανήτη, δηλαδή στα περίπου 3 δισεκατομμύρια.
O Modi προειδοποίησε ότι αν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού τώρα, η χώρα θα υποστεί βαριά ύφεση η οποία θα πάει πίσω την οικομία για πολλές δεκαετίες.
Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 562 κρούσματα και 10 θανάτους, αριθμοί που ακόμη και οι αρχές παραδέχονται ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ότι τα κρούσματα είναι σε πολύ υψηλότερο αριθμό, γεγονός που επιβάλλει άμεσα την καραντίνα στη χώρα, ένα πολύ δραστικό μέτρο καθώς οι πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της χώρας και οι πολλές και βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες την έχουν καταστήσει μια πραγματική πυριτιδαποθήκη - εστία μιας τρομακτικής έξαρσης.
«Αν η Ινδία δεν τεθεί σε καραντίνα 21 ημέρες, θα υποφέρει οικονομικά για 21 χρόνια.
Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της μετάδοσης.
Μετά από 2 μηνών επισταμένη έρευνα η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνική απομάκρυνση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Modi.
Η εθνική καραντίνα της Ινδίας γίνεται πλέον η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, που ξεπερνά την καραντίνα των 760 εκατομμυρίων Κινέζων που επιβλήθηκε την περίοδο έξαρσης της επιδημίας στην Κίνα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης