Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει όντως ηθικός κίνδυνος με τα corona bond; - Η Γερμανία εν μέρει έχει δίκιο

Υπάρχει όντως ηθικός κίνδυνος με τα corona bond; - Η Γερμανία εν μέρει έχει δίκιο
Η Γερμανία αλλά και ο ESM θεωρούν ότι υπάρχει εργαλείο και αυτό είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL που ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις και κάποιο πρόγραμμα λιτότητας.
Τα ευρωομόλογα ή corona bond 200 με 300 δισεκ. ευρώ αποτελεί λύση στο πρόβλημα του κορωνοιού;
Ο πλανήτης έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 13 τρισεκ. δολάρια σχεδόν το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή το 60% του αμερικανικού ΑΕΠ για να τιθασεύσει το σοκ που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο κορωνοιός.
Το μέγεθος της αντίδρασης εκπλήσσει κυρίως γιατί ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες τόσο συντονισμένα δεν παρενέβησαν απέναντι σε ένα πρόβλημα, τον αόρατο εχθρό που ονομάζεται κορωνοιός.
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες με κινήσεις πανικού αποφάσισαν να δημιουργήσουν τεράστιο χρέος και ακραία δημοσιονομική εκτροπή για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Το παγκόσμιο και εθνικό χρέος κάθε κράτους δηλαδή θα αυξηθεί δραματικά.
Στην Ευρώπη πολλοί υποστηρίζουν ότι λύση είναι το ευρωομόλογο ή corona bond, σενάριο που έχει αναπτύξει πολύ διεξοδικά το bankingnews.
Το ευρωομόλογο έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες με το ίδιο κόστος δανεισμού να αντλούν ρευστότητα μέσω του ESM που θα είναι ο εκδότης σχεδόν 300 δισεκ. ευρώ ή έως 300 δισεκ. ή κατά το ορθότερο μεταξύ 200 με 300 δισεκ. ευρώ.
Εκδότης των ευρωομολόγων θα είναι ο ESM και κάθε χώρα με ένα μοντέλο ποσόστωσης θα παίρνει αυτό που τις αναλογεί, π.χ. η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει 10 με 14 δισεκ. ευρώ.
Η Γερμανία θα χάσει έναντι των χωρών της Νοτίου Ευρώπης αλλά αυτό είναι το ελάχιστο, το ευρωομόλογο δημιουργεί σκηνικό ισονομίας σε άνισες οικονομίες, ουσιαστικά δημιουργείται ένα πέπλο το οποίο θα κρύβει από κάτω μεγάλες οικονομικές ανισότητες.
Η Γερμανία αλλά και ο ESM θεωρούν ότι υπάρχει εργαλείο και αυτό είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL που ωστόσο απαιτεί μεταρρυθμίσεις και κάποιο πρόγραμμα λιτότητας.
Το μειονέκτημα του ευρωομολόγου ή corona bond είναι ότι δημιουργεί σοβαρό moral hazard δηλαδή τεράστιας κλίμακας ηθικό κίνδυνο αφού υπό την ομπρέλα των ευρωομολόγων, όλες οι χώρες θα δανείζονται με το ίδιο κόστος και ας έχουν εκτρέψει τα δημοσιονομικά τους κριτήρια, ας εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και ας υπάρχει μεγάλο χάσμα στο χρέος.
Τα ευρωομόλογα θα δημιουργήσουν μια ψεύτικη ισότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανισότητα.
Θα πρέπει να μπουν πολλά και αυστηρά κριτήρια για την έκδοση ευρωομολόγων ή corona bond γιατί μια κίνηση που σκοπό έχει να βοηθήσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν τον κορωνοιό μπορεί να εμφανιστεί στο ορατό μέλλον ως τεράστιο πρόβλημα.
Βέβαια μπορεί να ειπωθεί ότι τα ευρωομόλογα μπορεί να εκδοθούν μόνο έως ότου λήξει ο κορωνοιός ως πρόβλημα και αντιμετωπιστεί αλλά τα ευρωομόλογα θα μείνουν, το χρέος θα υπάρχει.
Τα ευρωομόλογα είναι βραχυπρόθεσμα θετικά αλλά μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάνε να επιλύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης