Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορωνοιός: 900.000 επιχειρήσεις ψάχνουν καταφύγιο για να σωθούν – Σχέδιο 7 παρεμβάσεων για τόνωση της αγοράς

Κορωνοιός: 900.000 επιχειρήσεις ψάχνουν καταφύγιο για να σωθούν – Σχέδιο 7 παρεμβάσεων για τόνωση της αγοράς
Μέχρι στιγμής στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έχουν ενταχθεί 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
O κορωνοϊός έχει ισοπεδώσει 900.000 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σχεδόν το 90% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, και οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
Μέχρι στιγμής στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έχουν ενταχθεί 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς περιμένουν στην ουρά για το πακέτο διάσωσης άλλες 300.000.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα στοιχεία που καταφθάνουν καθημερινά από το μηχανισμό παρακολούθησης που έχει στηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προχωρούν στον εμπλουτισμό της λίστας με τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που στροβιλίζονται στη δίνη του κορωνοιου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος γύρος με εκατοντάδες νέους ΚΑΔ μεταξύ των οποίων θα είναι και δευτερεύοντες που μέχρι σήμερα έχουν μείνει εκτός λίστας.
Μάλιστα λόγω των προβλημάτων και της έλλειψης στοιχείων για το ακριβές προφίλ κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων, των επιτηδευματιών και των επιστημόνων το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εντοπίσει περιπτώσεις επαγγελματιών με βάση τα ΑΦΜ.
Ωστόσο κάτι τέτοιο όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.
Το θετικό είναι ότι στο Γενικό Λογιστήριο παραδέχονται τα κενά και τις ελλείψεις στη λίστα με του κωδικούς των επιχειρήσεων και ότι την επόμενη εβδομάδας θα διορθωθούν οι αδικίες αφού από το πάγωμα των συναλλαγών και την δραστική πτώση της κατανάλωσης έχει χτυπηθεί το σύνολο σχεδόν της οικονομίας.
Έτσι όσοι έχουν υποστεί πλήγματα από την πανδημική κρίση θα μπορούν να βρουν καταφύγιο στο κυβερνητικό πλέγμα των μέτρων.
Οι μόνοι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για επιλεκτική μεταχείριση καθώς παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στη λίστα  εξαιρέθηκαν από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.
Χαρακτηριστική περίπτωση οι δικηγόροι που με χθεσινή τους ανακοίνωση στηλιτεύουν την απόφαση της κυβέρνησης να τους θέσει εκτός του επιδόματος και να περιορίσει τη στήριξη τους στην πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα.
Εκτός από την ανανέωση της λίστας με τους ΚΑΔ η κυβέρνηση προωθηθεί παράλληλα νέο πακέτο τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
Βασικός κορμός θα είναι η επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αλλά και πρόσθετες εκπτώσεις που έχουν να κάνουν με το λειτουργικό τους κόστος.

Συγκεκριμένα:

1.Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και συγκεκριμένα από το 24% στο 20%.

2. Ευνοϊκότερο καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.

3. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
Έχει ήδη ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.
Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.
Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.

4. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές.

5.Μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.

6. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

7. Μείωση του τέλους διαμονής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης