Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τριπλή χαλάρωση στην εποπτεία των τραπεζών για NPE και κεφάλαια

tags :
Τριπλή χαλάρωση στην εποπτεία των τραπεζών για NPE και κεφάλαια
Oι εποπτικοί θεσμοί χαλαρώνουν ορισμούς για κόκκινα δάνεια, διεθνή λογιστικά πρότυπα, επάρκεια κεφαλαίων σε ότι αφορά τις τράπεζες
Χαλαρώνουν οι εποπτικοί περιορισμοί μέσα από τους καινούριους ορισμούς και τα νέα μοντέλα που ανακοινώνουν η ΕΚΤ και τελικώς  μέσα από  ερμηνίες που διδουν οι θεσμοί τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και μέσα από τα νέα εποπτικά μοντέλα που θα εφαρμοστούν ως προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά και ως προς το μέγεθος των εποπτικών κεφαλαίων.
Oι εποπτικοί θεσμοί χαλαρώνουν ορισμούς για κόκκινα δάνεια, διεθνή λογιστικά πρότυπα, επάρκεια κεφαλαίων σε ότι αφορά τις τράπεζες.
Οπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες η εποπτεία αλλάζει όψη.
Αναδιαμορφώνονται όλα εκείνα που θεωρούνται κρατική βοήθεια (state aid)  και μπαίνει μια διαχωριστική γραμμή ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διανείμουν κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Συγχρόνως είνα εξόχως διαυγές και φανερό πως τα NPLs αναδιαμορφώνονται.
Πιο συγκεκριμένα: Αλλάζουν τα δεδομένα και αναμένονται οι νέοι ορισμοί από τον SSM  για το τι θεωρείται μη εξυπηρετούμενο δάνειο.
Συγχρόνως μεταβάλλονται και οι ορισμοί από την EBA για τους δανειολήπτες πρώτης δεύτερης και τρίτης κλάσσεως προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση περισσότερων πελατών στις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα εντός των προσεχών ημερών ο SSM προκειται να εκδώσει κανονιστικές διατάξεις αμβλύνοντας τα διαστήματα κάτω από τα οποία ένα δάνειο θεωρείται υπερήμερο πρωτογενώς και υπερήμερο αν είναι ρυθμισμένο.
Εκτιμάται πως οι τρείς και ένας μήνες αντιστοίχως θα αμβλυνθούν αισθητά.
Τα μοντέλα όμως αλλάζουν και ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνονται οι προβλέψεις για τα υπερήμερα δάνεια στο εξής με βάση τα λογιστικά πρότυπα IFRS9.
Εκείνο που τελικώς θα ισχύσει έχει μια συγκεκριμένη μορφή και σχετίζεται απολύτως με τα νέα δεδομένα.
Οι προβλέψεις θα γίνουν μεν χαλαρότερες ωστόσο θα λαμβάνουν υπόψη όλη τη διάρκεια της ζωής ενός δανείου ιδιαίτερα τώρα που τα επιχειρηματικά δάνεια θα δίδονται προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν στο πλαίσιο των νέων συνθηκών των νέων δεδομένων.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτά θα υπολογιστούν επίσης με βάση τα νέα δεδομένα. Δηλαδή οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη όλες τις ζημιές τους και στο τέλος της ημέρας, θα απομειώσουν μέσω προβλέψεων τα ίδια κεφάλαιά τους.
Αυτά τα μειωμένα ίδια κεφάλαια θα λάβει υπόψη της η EKT για να ορίσει την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια για τις τράπεζες.
Στην παρούσα φάση όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές θα αποδειχθεί αν τα stress tests στα οποία υποβλήθηκαν τα προηγούμενα χρονικά διαστήματα οι τράπεζες έγιναν κατά τρόπο που τώρα θα αποδειχθεί πως υπάρχουν αντοχές σε αυτές τις ακραίες συνθήκες σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης