Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διοικήσεις τραπεζών και ΤτΕ αποφασίζουν σήμερα 16/3 για πάγωμα δόσεων στα δάνεια

Διοικήσεις τραπεζών και ΤτΕ αποφασίζουν σήμερα 16/3 για πάγωμα δόσεων στα δάνεια
Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς και πρώτη κατοικία
To υπανίχθηκε όμως σήμερα θα υλοποιηθεί. Ο λόγος για το αίτημα που  υποβάλει η κυβέρνηση στις τράπεζες για αναστολή των δόσεων των δανείων.
Σύσκεψη πραγματοποιούν τα πιστωτικά ιδρύματα με νέα teleconference  υπό το Γιάννη Στουρνάρα για μια σειρά δύσκολων αποφάσεων μεταξύ των οποίων η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων σε επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων έχει πληγεί από τον ιό.
Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες αναμένεται να λάβουν σχετική απόφαση να παγώσουν επί διμήνου τις δόσεις των δανείων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την επιδημία αλλά πιθανότατα και ιδιωτών χωρίς να χρεώσουν ασφαλώς υπερημέριες ενώ moratorium εκτιμάται πως θα επιβληθεί χωρίς να ανακοινωθεί τούτη την περίοδο και για τους πλειστηριασμούς. Συγχρόνως με αίτημα προς τους θεσμούς αναμένεται να πάμε προς τυπική ή και άτυπη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσο διάστημα κρατάει η άτυπη τούτη ολέθρια για την οικονομία κρίση.
O τρόπος, η διάρκεια και οι λεπτομέρειες του παγώματος θα είναι αποτέλεσμα και αυτής της σύσκεψης.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα παίξουν έναν ρόλο συντονιστή της ρευστότητας της αγοράς επιχειρώντας να στηρίξουν και μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων δεν θα πληγεί ο τζίρος αλλά οι εισπράξεις στο πλαίσιο της κατάστασης που διαμορφώνεται:
ως τέτοιες θα πρέπει να θεωρούν οι μεγάλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κινητή τηλεφωνία, ΔΕΗ κλπ αμβλύνοντας τις πιστώσεις.
Συγχρόνως θα πρέπει γρήγορα και απολύτως αποτελεσματικά να μεταφέρουν όπου χρειάζεται στην αγορά κοινοτικά κονδύλια για να μπορέσει να υπάρξει "επιβίωση".
Πιο συγκεκεκριμένα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα είναι αυτά που θα κληθούν να διανείμουν τα πιστωτικά κονδύλια της Ε.Ε.στην αγορά με τον ορθολογικότερο τρόπο.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα γίνουν γνωστές μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Τα δύσκολα αυτά θέματα αλλά και απλούστερα όπως η λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων με τηλεεργασία και αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός θα είναι κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, μια σύσκεψη που θα είναι όπως και να έχει παρακολούθημα του Eurogroup όπου εκεί θα διατυπωθούν όπως ήδη εξήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών, κρίσιμες θέσεις για τη χώρα.
Χθες οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εκτελεστικές επιτροπές βρίσκονταν σε διαρκή σύντονισμός για τα παραπάνω θέματα.
Και βέβαια όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν σταγόνα εν τω ωκεανώ εάν και εφόσον η κρίσιμη περίοδος επηράσεί περισσότερο από τις αρχές του τρίτου τριμήνου την οικονομία όπως έχουν προβλέψει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.
Αν δηλαδή οι συνέπειες της πανδημίας επεκταθούν πέρα από το τρίτο τρίμηνο τα μέτρα τα οποία η χώρα θα αναγκαστεί να λάβει αλλά και η Ε.Ε. να συνεπικουρήσει θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ας σημειωθεί πως στην παρούσα φάση ζητάται από το προβληματικό τραπεζικό σύστημα να συνδράμει την κατάσταση καθώς πρόκειτια για μια περίοδο έκτακτης ανάγκης.
Πολύ σύντομα όμως θα πρέπει να μετρηθούν οι συνέπειες της κατάστασης αυτής στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης