Τελευταία Νέα
Διεθνή

Andurand Capital: Η ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει το 2020 τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών

Andurand Capital: Η ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει το 2020 τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών
Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει 50% φέτος καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία συμπίπτει με τεράστιο σοκ προσφοράς
Δεν είναι μόνο ο "πόλεμος" Ρωσίας Σαουδικής Αραβίας για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και ο κορωνοϊός που επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια, τις μετακινήσεις, τις ακυρώσεις σε πακέτα διακοπών, ενώ προκάλεσε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και, κατ' επέκταση, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Καθώς οι κοινωνίες προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση του κορωνοϊού, η πετρελαϊκή ζήτηση -που ήδη έχει υποστεί πλήγμα από τη απόφαση της Κίνας να βάλει «λουκέτο» σε μεγάλα κομμάτια τις οικονομίας- συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Και αναλυτές, oil traders και fund managers «ψαλιδίζουν» τις προβλέψεις τους για τις τιμές.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως η ζήτηση για πετρέλαιο -που το 2019 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις απώλειες σχεδόν ενός εκατ. βαρελιών ημερησίως στη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης του 2009 και ξεπερνώντας ακόμη και τις απώλειες 2,65 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 1980, τότε που είχε καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία μετά τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση.
«Η παγκόσμια πανδημία είναι κάτι που ο κόσμος δεν έχει δει από το 1918», επισημαίνει ο Pierre Andurand, του oil hedge fund Andurand Capital Management.
Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% φέτος, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία συμπίπτει με τεράστιο σοκ προσφοράς, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αποφασίζοντας να αυξήσουν την παραγωγή σε συνθήκες υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης.
Ορισμένοι traders δεν αποκλείουν υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμό, για πρώτη φορά από τον πετρελαϊκό πόλεμο του 1997-99 μεταξύ Σ.Αραβίας και Βενεζουέλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης