Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κορωνοϊός είναι χειρότερος από την Lehman - Ο πανικός διεθνώς, το κραχ, οι αποτυχημένες παρεμβάσεις ΕΚΤ, FED φέρνουν μπαράζ χρεοκοπιών

Ο κορωνοϊός είναι χειρότερος από την Lehman - Ο πανικός διεθνώς, το κραχ, οι αποτυχημένες παρεμβάσεις ΕΚΤ, FED φέρνουν μπαράζ χρεοκοπιών
Ο κορωνοιός θα αποδειχθεί πολύ χειρότερος από την κρίση της Lehman Brothers γιατί χτυπάει οριζόντια τις οικονομίες, χτυπάει οριζόντια τις κοινωνίες και χτυπάει οριζόντια τις επιχειρήσεις.
H συντελούμενη βιβλική καταστροφή με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, τα προβλήματα ρευστότητας στις αμερικανικές τράπεζες και στην διατραπεζική, η επικείμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας απόρροια του κορωνοιού δεν μπορεί να συγκριθεί με το παγκόσμιο χάος που προκάλεσε το 2008 η χρεοκοπία της Lehman Brothers….
Επακόλουθο της χρεοκοπίας της Lehman Brothers ήταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ειδικά στην Νότια Ευρώπη με επίκεντρο την Ελλάδα.
Το χάος που προκαλεί η πανδημία του κορωνοιού θα είναι πολλαπλάσιο της Lehman Brothers.
Πως προκύπτει αυτό;
1)Η πανδημία του κορωνοιού εξαπλώνεται με ταχύτητα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο.
Όλη η Ευρώπη νομοτελειακά θα μπει σε καραντίνα και το ακόμη χειρότερο τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και οι νεκροί θα αυξηθούν δραματικά.
Η πανδημία θα απαιτήσει στρατιωτικό νόμο, για να αποφευχθεί το χάος στις κοινωνίες, αστυνομία και στρατός πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί η καταστροφή.
2)Η παράλυση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα έχει προηγούμενο, η οικονομία της Κίνας έχει καταρρεύσει, όλη η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση.
Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι στο β΄ τρίμηνο του 2020 η αμερικανική οικονομία θα έχει ύφεση -4%.
Στην Ελλάδα η ύφεση θα είναι -2% με -3% που θα κρατήσει και στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
3)Οι συντονισμένες παρεμβάσεις των κρατών και διεθνών οργανισμών δεν αποδίδουν γιατί οι οικονομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιλύσουν μια ασθένεια ένα ιό.
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αποτυγχάνουν παταγωδώς.
Η ΕΚΤ προέβη σε ένα πακέτο στήριξης με επίκεντρο την ποσοτική χαλάρωση, οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν.
Η FED με μια κίνηση πανικού προσφέρει ρευστότητα μέσω repos στην διατραπεζική αγορά στις ΗΠΑ 1,5 τρισεκ. που δυνητικά θα φθάσει στα 4 τρισεκ. δολάρια
Η παρέμβαση αυτή έδειξε ότι υπάρχει συστημικό πρόβλημα στις αμερικανικές τράπεζες και στην διατραπεζική αγορά.
Όμως το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Πολλά hedge funds αναζητούν αγωνιωδώς ρευστότητα και στην προσπάθεια τους να καλύψουν θέσεις πουλάνε μαζικά μετοχές στο χρηματιστήριο.
Πολλά margin calls χτυπήθηκαν στην Wall Street και αυτό το χτύπημα προκάλεσε ένα γιγαντιαίο και άκρως επιθετικό κύμα πωλήσεων σε Dow Jones και S&P 500.
4)Ο κορωνοιός θα αποδειχθεί πολύ χειρότερος από την κρίση της Lehman Brothers γιατί χτυπάει οριζόντια τις οικονομίες, χτυπάει οριζόντια τις κοινωνίες και χτυπάει οριζόντια τις επιχειρήσεις.
Το κύμα χρεοκοπιών στον πλανήτη εταιριών της πραγματικής οικονομίας δεν θα έχει προηγούμενο το επόμενο διάστημα.
5)Μέχρι τώρα χάθηκαν αξίες 13,8 με14 τρισεκ. δολαρίων στα χρηματιστήρια και η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται όχι στα 2 τρισεκ. αλλά μάλλον θα φθάσει στα 4-5 τρισεκ. δολάρια.
Επί εποχής Lehman το κραχ στις αγορές ήταν μικρότερο και η σφοδρότητα της πτώσης ήταν μικρότερη.
Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν συμβεί φαινόμενα επιθετικής χρηματιστηριακής κατάρρευσης πλην το 1929 στην Νέα Υόρκη και στο κραχ εκείνης της εποχής αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις.
6)Επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να νοήσει το 30% του πληθυσμού δηλαδή 2,1 δισεκ. με τους θανάτους να πολλαπλασιάζονται και χωρίς να έχει εκτιμηθεί εάν ο κορωνοιός επανέρχεται μεταλλαγμένος και με χειρότερη μορφή.
Το μόνο φάρμακο στην παγκόσμια οικονομία, στις αγορές και τα χρηματιστήρια είναι… το εμβόλιο του κορωνοιού.
Έως ότου βρεθεί ο πανικός θα ενταθεί.
7)Υπάρχει φόβος ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις στα super markets και στα ήδη πρώτης κατανάλωσης και άμεσης ανάγκης.
Θα υπάρξει ένα οριζόντιο κοινωνικό σοκ όπου και η δημοκρατία αλλά και η ανθρωπιά θα δοκιμαστούν.
Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Hollywood θα αποδειχθούν τραγική και δραματική πραγματικότητα.
Ο κάθε πολίτης ας προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης