Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα μεγάλα δίκτυα των τραπεζών πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

tags :
Τα μεγάλα δίκτυα των τραπεζών πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Oι συνέπειες του κορωνοϊκού για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να υπολογίζονται ούτε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα
Oι συνέπειες του κορωνοϊκού για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να υπολογίζονται ούτε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να επανασχεδιάσουν τα πλάνα τους.
Τα κορωνοδάνεια είναι βέβαιο πως θα διαμορφώσουν άλλα δεδομένα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες των οποίων η δραστηριότητα αναμένεται να επηρρεαστεί (τουρισμός, εστίαση, μεταφορές κλπ)
Εν των μεταξύ η αρθρογραφία από τα διεθνή πρακτορεία καταγράφει ως περισσότερο χαμένες τις τράπεζες εκείνες που έχουν σημαντικό δίκτυο από εκείνες που δεν έχουν.
Ο λόγος είναι απλός: Οι τράπεζες που χρησιμοποιούν τα δίκτυά τους προκειμένου να πουλήσουν προϊόντα να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια, να εκτελέσουν εργασίες, δύσκολα θα περιορίσουν τη ζημιά από το εκτεταμένο κλείσιμο καταστημάτων εξαιτίας του κορωνοϊκού.
Αυτό αναφέρει το S&P Global Market Intelligence που προδιαγράφει τις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών χωρίς να περιλαμβάνει σε αυτές τις ελληνικές. Ωστόσο πραγματοποιεί μια μάλλον εκτεταμένη αναφορά στις ιταλικές τράπεζες.
Οι περικοπές των βασικών επιτοκίων που προκλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού αναμένεται να συμπιέσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και να καταστήσουν ανέφικτους τους στόχους κερδοφορίας τους ενώ οι τράπεζες με  διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων συμπεριλαμβανομένων και των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα επηρεστούν δυσανάλογα από τον κορωνοϊό.
Αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω του βίαιου κλεισίματος καταστημάτων που δεν θα επιτρέπουν την πώληση προϊόντων και άρα θα επηρεαστούν τα έσοδα των τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες έκοψαν τα βασικά τους επιτόκια. Στις ΗΠΑ η Κεντρική Τράπεζα έκοψε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στις 3 Μαρτίου μετά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των  τραπεζών των G7 οι οποίοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει στις 26 Μαρτίου για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική ενώ ήδη ο απερχόμενος διοικητής της Μάρκ Κάρνεϋ έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ισοδύναμο ενός περιθωρίου για περαιτέρω μειώσεις του βασικού επιτοκίου.
Ο Καναδάς έκοψε το βασικό του επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης και η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική κατά την επόμενη συνεδρίασή της δηλαδή αύριο.
Οι περικοπές στα βασικά επιτόκια θα ασκήσουν νέες πιέσεις στα περιθώρια των επιτοκίων των τραπεζών θεωρούν οι αναλυτές. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι  ο κορωνοϊός μπορεί να ασκεί μεγάλη πίεση στις ευρωπαίκές τράπεζες αλλά ο κλάδος μπορεί να αποφύγει μια εκτεταμένη κρίση.
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι μια μείωση στα έσοδα σε τομείς όπως η χονδρική τραπεζική και η επενδυτική τραπεζική, ο δανεισμός και η δαιαχείριση ενεργητικού, asset management, εξέλιξη που ενδεχομένως θα την ακολουθήσει μια αύξηση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού σε περίπτωση που επιδεινωθούν σοβαρά οι οικονομίες αναφέρει η Scope Ratings.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο αφορά και τους εύθραυστους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Επίπτωση στην Ιταλία

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο εκτός της Ασίας
Αναλυτής της DBRS αναμένει ο ιταλικός τραπεζικός τομέας να επηρεαστεί αρνητικά από τη συνεχή και σημαντική επιβράδυνση της Ιταλικής οικονομίας . Για τον τραπεζικό τομέα η τρέχουσα επιβράδυνση και αβεβαιότητα θα επιβαρύνει τα έσοδα εξαιτίας του συνδυασμού των χαμηλότερων επιτοκιακών εσόδων  που προκύπτουν από την πτώση  του όγκου των δανείων καθώς και εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων.
Τα έσοδα επηρεάζονται επίσης λόγων των χαμηλότερων προμηθειών και από την απότομη πτώση των αξιών στις αγορές.
Επίσης εκτιμάται πως η ποιότητα ενεργητικού καθώς αναμένεται αύξηση των NPLs και των προβλέψεων.
Στην Ιταλία κλείνουν πολλά τραπεζικά καταστήματα και αναβάλλονται τα ταξείδια . Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι αναγκαία αλλά μπορεί να επηρεάσουν τα έσοδα των τραπεζών.
Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να έχουν πρόβλημα εξαιτίας της εξάρτησής τους από τα καταστήματα για να πωλούν περισσότερα προϊόντα.

Οι ελληνικές τράπεζες

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αν και σχεδιάζουν περιορισμό του δικτύου τους εν τούτοις βρίσκονται μάλλον μακριά ακόμη από αυτήν την εξέλιξη και κυρίως από το να διαμορφώσουν μια κουλτούρα απομάκρυνσης των πελατών τους από το δίκτυο κάτι που θα χρειαζόταν στην παρούσα φάση. Αρα λοιπόν αντιμετωπίζουν το ίδιο ή και χειρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες αφού μέσω δικτύου πραγματοποιούν και ρυθμίσεις κόκκινων δανείων
Στο πλαίσιο αυτό και ενόσω τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υψηλά (823,6 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 749 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 672 εκατ. ευρώ για την Eurobank και 592 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ), οι τέσσερις όμιλοι σχεδιάζουν περαιτέρω μείωση του δικτύου τους. Ωστόσο ακόμη και μετά τον περιορισμό το δίκτυο στις ελληνικές τράπεζες παραμένει κυρίαρχο.
Αν εφαρμοστούν τα σχέδια των τραπεζών θα μπει λουκέτο σε περισσότερα από 600 καταστήματα. Με δεδομένο ότι σε κάθε κατάστημα απασχολούνται –κατά μέσο όρο 9 υπάλληλοι – έχουμε αυτομάτως 5.500 με 6.000 νέες απολύσεις!

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης