Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας του ΟΠΕΚ

Ιράκ: Η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας του ΟΠΕΚ
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συζητήσουν την πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού»
Στο γεγονός ότι η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας που παράγει πετρέλαιο, αναφέρθηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός της χώρας, Thamir Ghadhban, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συζητήσουν την κατάρρευση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, ο κ. Ghadhban δήλωσε ότι «το Υπουργείο Πετρελαίου βρίσκεται σε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη εντός και εκτός ΟΠΕΚ προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους αποφυγής μίας επιδείνωσης στις τιμές του πετρελαίου», μετά τις απώλειες άνω του -30% που κατέγραψε η τιμή του «μαύρου χρυσού» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.
«Η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός κράτους παραγωγού και βλάπτει τις οικονομίες τους», επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι «οποιοσδήποτε πόλεμος στις τιμές του πετρελαίου δεν εξυπηρετεί τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο».
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, τόνισε ότι η πόρτα της συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και τον ΟΠΕΚ παραμένει ανοιχτή, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη κοινών μέτρων για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η πόρτα της συνεργασίας δεν έχει κλείσει για τον ΟΠΕΚ+».
«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διαθέτουν ένα εύρος εργαλείων προκειμένου να ρυθμίσουν την παραγωγή τους», υπογράμμισε ο κ. Novak, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση των χωρών «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η Ρωσία δεν αποκλείει τη λήψη κοινών μέτρων μαζί με τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ρωσική αγορά πετρελαίου παραμένει ανταγωνιστική ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών».
«Ο ΟΠΕΚ εξέταζε μόνο την περαιτέρω μείωση παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση της Βιέννης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η περαιτέρω έκπτωση στην πώληση πετρελαίου από την Aramco «οδήγησε στον πανικό της αγοράς πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης