Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Palmer (ΗΠΑ): Δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπιστεί τα σύνορά της

tags :
Palmer (ΗΠΑ): Δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπιστεί τα σύνορά της
Το δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μ. Palmer,
Το δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μ. Palmer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται απολύτως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα στο ζήτημα που αντιμετωπίζει.
«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της.
Είναι μια απολύτως λογική θέση.
Είναι υποχρέωση και ευθύνη κάθε κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Palmer κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum με θέμα «Η στρατηγική των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας».
Τόνισε δε, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που να επιτρέπει τη σταθερότητα και να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στην πρόκληση αυτή.
«Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογραμμίζει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση.
Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη φιλία, την υποστήριξη και τη σχέση με τις ΗΠΑ».
«Κατανοούμε βαθύτατα τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και το δυσανάλογο μερίδιο του φορτίου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρει.
Και γι' αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη υποστήριξη εκ μέρους των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας στην παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες και το πρόσθετο προσωπικό από τη Frontex για να βοηθήσει στην παροχή ασφάλειας», σημείωσε.
«Η ΕΕ έχει αποδείξει επίσης ότι αναγνωρίζει το βάρος που φέρει η Ελλάδα και είναι σημαντικό όλοι όσοι εμπλέκονται να βρουν έναν τρόπο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να μιλήσουν για αυτά τα ζητήματα και να βρουν μια λύση να σέβεται τις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των μερών».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο κ. Palmer τις χαρακτήρισε «περίπλοκες» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της μετανάστευσης, «αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος».
Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεχίσουν να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε σοβαρό επεισόδιο και να αποφευχθεί η ένταση.
Τόνισε δε, πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά ακόμα και σε ανώτερο επίπεδο για να κατευνάσουν τυχόν ένταση.
«Ανώτεροι Αμερικανοί δεν διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να πάρουν το αεροπλάνο, να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Αθήνα και στην 'Αγκυρα για να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα σημεία τριβής πριν γίνουν σημεία σύγκρουσης», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης