Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η παγκόσμια παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, το -0,50% της FED είναι κινήσεις απελπισίας – Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι το εμβόλιο στον Covid-19

Η παγκόσμια παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, το -0,50% της FED είναι κινήσεις απελπισίας – Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι το εμβόλιο στον Covid-19
Δεν μπορεί η FED να δηλώνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αποφασίζει να επισπεύσει την μείωση των επιτοκίων στο 1%...
Ο παγκόσμιος συναγερμός από τις κεντρικές τράπεζες, το άγχος που αποπνέουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν αποτελούν το εμβόλιο για τον Covid 19 ή κορωνοιός.
Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ, World Bank και G7 παρενέβησαν σχεδόν πανικόβλητες για να αποτρέψουν τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία.
Οι κινήσεις πανικού όμως έχουν αρνητικά αποτελέσματα και η απόφαση της FED να επισπεύσει τις μειώσεις των επιτοκίων κατά 0,50% στο 1,% με 1,25% αντί στις 18 Μαρτίου στην προγραμματισμένη συνεδρίαση επίσπευσε τις αποφάσεις στις 3 Μαρτίου 2020 κατόπιν εντολών Trump του αμερικανού Προέδρου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κίνηση της FED ήταν πολιτική απόφαση και η μείωση των επιτοκίων 0,50% απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.
Δεν μπορεί η FED να δηλώνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αποφασίζει να επισπεύσει την μείωση των επιτοκίων στο 1%...οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 0,93%.
Δεν μπορεί να μιλούν για συνθήκες ελεγχόμενες και για πρώτη φορά τόσοι πολλοί να συντονίζονται υπό τον φόβου του πανικού.
Συν τοις άλλοις η FED με την στάση της έστειλε λάθος μηνύματα
1)Απέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι εμφανίζεται
2)Η επίσπευση των μειώσεων επιτοκίων απέδειξε ότι η FED χειραγωγείται και το ακόμη σημαντικότερο λαμβάνει αποφάσεις υπό πίεση.
3)Ο παγκόσμιος συντονισμός είναι απόδειξη ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται.
Ήδη η πορεία του ΑΕΠ της Κίνας δραματικά επιβραδύνεται και ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε στοιχειώδους ανάκαμψης.
Όπως αναφέρει η Pacific Investment Management οι μειώσεις των επιτοκίων δεν εμποδίζουν τη διάδοση του ιού.
Μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη μετοχών και ομολόγων βραχυπρόθεσμα αλλά άκρως ατελής λύση σε ότι έχει να κάνει με το πρόβλημα υγείας
Η απόφαση της Federal Reserve να στηρίξει τις αγορές, δείχνει πόσο προβληματική είναι η πραγματικότητα.
Οι κεντρικές τράπεζες θυσιάζουν την αξιοπιστία τους για πρόσκαιρα οφέλη τα οποία γρήγορα θα ξεθωριάσουν.
Όμως
1)Το ΑΕΠ της Κίνας το 2020 θα μειωθεί στο 4% ίσως και χαμηλότερα 3,5% από αρχική εκτίμηση 6,5%, η παραγωγή στην Κίνα έχει καταρρεύσει
2)Μπορεί με παραπλανητικά στοιχεία να δηλώνουν ότι επανεκκινούν την κινεζική οικονομία αλλά πρόδρομοι δείκτες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους διαψεύδουν.
3)Οι κεντρικές τράπεζες με την τοξική τους νομισματική πολιτική και με την ποσοτική χαλάρωση δημιούργησαν σκηνικό πλασματικής ευφορίας, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές προσαρμογές.
4)Οι κεντρικές τράπεζες προσφέροντας 4,5 τρισεκ. δολάρια ρευστότητα έθεσαν ένα άτυπο στόχο ενώ επικοινωνούν ότι η βασική επιδίωξη είναι ο πληθωρισμός στην πράξη έχουν ένα στόχο πως θα ωραιοποιήσουν μετοχές και ομόλογα.
5)Είναι τέτοια η κλίμακα παγκόσμιας στρέβλωσης όπου μόνο στην Wall Street το 2019 δόθηκαν για ωραιοποίηση δηλαδή επαναγορές ιδίων μετοχών και κατανάλωση μερίσματα 1,24 τρισεκ. δολάρια και για επενδύσεις ήταν μόλις 265 δισεκ. δολάρια.
Όταν οι εταιρίες στις ΗΠΑ εστιάζουν στο πως θα συντηρήσουν τις μετοχές τους και όχι πως θα χτίσουν το μέλλον τους με παραγωγικές επενδύσεις, ο 11ετής ανοδικός κύκλος – ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία – θα τελειώσει και θα αναδείξει σοβαρά δομικά προβλήματα.
6)Στις παγκόσμιες αγορές μετοχών ο αέρας έχει τιμή και αποτιμάται 10 τρισεκ. δολάρια αυτός ο αέρας πρέπει να φύγει από τις αποτιμήσεις για να μπορέσει το παγκόσμιο σύστημα να βρει υγιή επίπεδα ισορροπίας.
7)Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών αποτελούν την απόλυτη απόδειξη αδιεξόδου, το σύστημα δεν μπορεί να επανεκκινηθεί είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις ένα ηλικιωμένο να κάνει μαραθώνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης