Το σχέδιο της κυβέρνησης για ANFAs - SMPs: Μειώσεις φόρων, προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών για τις εταιρίες που επενδύουν

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ANFAs - SMPs: Μειώσεις φόρων, προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών για τις εταιρίες που επενδύουν
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 70% από το 100% που είναι σήμερα
Σε φορολογικές ελαφρύνσεις φιλικές προς την ανάπτυξη φιλοδοξεί να μετατρέψει η κυβέρνηση μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), εφόσον οι εταίροι ανάψουν το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων που φθάνουν συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 70% από το 100% που είναι σήμερα, όπως επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπό εξέταση βρίσκεται μία μικρή μείωση κατά 1% του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Η ελληνική πρόταση που βρίσκεται μέσα στο φάκελο με τα επενδυτικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που κρατάει στα χέρια του ο νέος πρόεδρος του Euroworking Group (EWG) Τόμας Σαρανχέιμο, προβλέπει νέα υποχώρηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 23% από 24% που επιβάλλεται σήμερα.
Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο τελεί υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στον προϋπολογισμό ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του.       
Οι διαπραγματεύσεις τόσο για το συγκεκριμένο μέτρο όσο και για τα υπόλοιπα έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συνεχιστούν τον Μάιο σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και θα κορυφωθούν στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
Οι αποφάσεις όμως θα έχουν «κλειδώσει» πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα στο EWG της 7ης Μαΐου που θεωρείται κομβικό για την Ελλάδα αφού θα ασχοληθεί με τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης των θεσμών για την ελληνική οικονομία.
Μεσολαβεί ένα ακόμη EWG πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης τον Ιούνιο. Πρόκειται για την συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου κατά την διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με την αλλαγή χρήσης των  ANFAs και των SMPs που έχει ζητήσει η Ελλάδα.        

Αναλυτικότερα, όμως το κυβερνητικό σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης προβλέπει:      

1. Από τα κεφάλια των SMPs και ΑNFAs, τα μισά να διοχετευτούν για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και τα υπόλοιπα για δημόσιες δαπάνες.
Στον ιδιωτικό τομέα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου του 2020 στο 70% από 100% σήμερα.
Η ελάφρυνση δεν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις αλλά αυτές που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις δηλαδή, θα επανεπενδύσουν το ποσό ή τμήμα αυτού που θα γλιτώσουν.


2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές  κυβέρνηση σχεδιάζει, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εφόσον εξασφαλισθεί δημοσιονομικό χώρος, στη μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 0,9 μονάδες που είχε αποφασισθεί αρχικά).
Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, ενώ για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.


3. Νέα μικρή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ενδεχομένως κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Τι ανέφερε το bankingnews 27 Ιανουαρίου 2020

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητάει η Ελλάδα εδώ και 1,5 χρόνο… δεν συναρπάζει τους θεσμούς.
Οι θεσμοί είναι της άποψης ότι η Ελλάδα ενώ έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα, ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά ειδικά στο χρέος και ελλείψει βιωσιμότητας δεν συναινούν στις αλλαγές των συμφωνηθέντων των Eurogroup του 2018.
Ωστόσο αναζητούν μια φόρμουλα ώστε να επιβραβεύσουν την Ελλάδα χωρίς ωστόσο να αποδειχθούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Να σημειωθεί ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% για το διάστημα 2021 και 2022 θα ισοδυναμούσε με όφελος για την Ελλάδα 5 δισεκ. περίπου.
Όμως θα δοθούν και τα περίπου 5 δισεκ. κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAS περίπου 5 δισεκ.
Είναι λοιπόν αδύνατο να δοθεί ένα δώρο στην Ελλάδα 10 δισεκ. όταν μάλιστα διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 32-33 δισεκ. ευρώ.
Υπάρχουν διάφορες σκέψεις που έχουν εξεταστεί, όπως η μεταφορά του πλεονάσματος πάνω από το όριο του 3,5% στην επόμενη χρονιά.
Π.χ. εάν η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα 4,5% το 1% που είναι η διαφορά του 3,5% από το 4,5% που επιτεύχθηκε να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά.
Όμως μια ιδέα που σχετίζεται με τα 5 δισεκ. ANFAs έχει αρκετή λογική και εάν υλοποιηθεί θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό κίνητρο.
Η πρόταση είναι η εξής.
Εάν τα 5 δισεκ. από τα κέρδη των ANFAS απλά μετατοπιστούν στην ανάπτυξη μέχρι να επενδυθούν και να αποδώσουν θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια.
Όμως εάν τα κέρδη από τα ANFAs μετατοπιστούν στην ανάπτυξη και συνδεθούν με πάσης φύσεως επενδύσεις των επιχειρήσεων θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο από αυτό το απόθεμα των 5 δισεκ. να μειώνει σε κάθε εταιρία που έχει υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια την προκαταβολή φόρου κατά 30% ή 40%.
Σήμερα μια επιχειρήσει πληρώνει φόρο αλλά η προκαταβολή φόρου φθάνει το 100% αν και μέρος της συμψηφίζεται με την προηγούμενη χρονιά αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για όλες τις επιχειρήσεις.
Εάν λοιπόν μια εταιρία ήξερε ότι πληρώνει σε προκαταβολές φόρου 1 εκατ αλλά εάν επενδύσει π.χ. 200 χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό ή άλλες επενδύσεις θα έχει έκπτωση 30% ή 40% στην προκαταβολή φόρου η βοήθεια θα ήταν στην κυριολεξία σημαντική για την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το μέτρο αυτό εάν γίνει αποδεκτό από τους δανειστές θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και βεβαίως στην ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Μόνο στην Ελλάδα καταγράφονται τέτοιες ακρότητες με την φορολόγηση των επιχειρήσεων και η 100% προκαταβολή αποτελεί μια μεγάλη στρέβλωση και πρόκληση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS