Λιβύη: Γιατί δεν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Sarraj

Λιβύη: Γιατί δεν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Sarraj
Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δήλωσε ότι η συζήτηση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα
Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Fayez al - Sarraj, δήλωσε σήμερα (19/2) ότι η συζήτηση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα στο θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα.
Η μάχη που μαίνεται σχεδόν έναν χρόνο για τον έλεγχο της Τρίπολης επιδεινώθηκε χθες (18/2) όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του K. Haftar, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, βομβάρδισε για πρώτη φορά λιμάνι της πόλης.
Το λιμάνι αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές τροφίμων, όμως χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, την Ιορδανία και Ρώσους μισθοφόρους.
Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και μπορεί να διευρύνει τα κενά ασφαλείας, που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές μαχητές και διακινητές ανθρώπων, διοχετεύοντας διά θαλάσσης μετανάστες στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης εγκατέλειψε αργά χθες τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και ο Fayez al - Sarraj, που επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι, απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό σήμα από όλους τους διεθνείς παίκτες που προσπαθούν να μας μιλήσουν», δήλωσε ο Fayez al - Sarraj λέγοντας ότι αυτό ισχύει επίσης και για τις παράλληλες συζητήσεις με επίκεντρο πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν: «Έχουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό σήμα από αυτό, που είναι η υπεράσπιση του λαού μας».
Φωτογραφίες δείχνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι με μεγάλες μαύρες τρύπες.
Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι οβίδες παραλίγο να πλήξουν ένα βυτιοφόρο.
Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου αντάρτες μαχητές υποστηριζόμενοι από τις αεροπορικές επιδρομές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ανέτρεψαν τον δικτάτορα M. Qaddafi, η Λιβύη εξακολουθεί να μην έχει μια κεντρική αρχή. Οι δρόμοι ελέγχονται από ένοπλες παρατάξεις και υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην Τρίπολη και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Αφότου ο ΛΕΣ άρχισε την πορεία προς την Τρίπολη, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 150.000 ανθρώπων.
Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές ξεκίνησε χθες στη Γενεύη έπειτα από τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία πριν από ένα μήνα με την εμπλοκή χωρών που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Y. Salame προσπαθούσε σήμερα να πείσει την αντιπροσωπεία της Τρίπολης να παραμείνει στη Γενεύη και να επαναλάβει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
«Οι αντιπροσωπείες εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ (στη Γενεύη) και ο δρ. Salame θα έχει σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΕ», δήλωσε ο Zan el Alam, εκπρόσωπος της αποστολής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη.
Μέχρι τώρα οι συναντήσεις στη Γενεύη διεξάγονταν σε διαφορετικά δωμάτια με τον Salame να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ένας νέος γύρος πολιτικών συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο από τον ΛΕΣ.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Soighu συναντήθηκε με τον Haftar και συμφώνησαν πως μια πολιτική διευθέτηση είναι η μοναδική επιλογή για τη Λιβύη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η πιο πρόσφατη επίθεση στην Τρίπολη είναι μέρος ενός αναδυόμενου μοτίβου, το οποίο μοιάζει με παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά του Haftar.
Οι δυνάμεις του έκλεισαν τον περασμένο μήνα τα κυριότερα πετρελαϊκά λιμάνια της Λιβύης, καθώς ευρωπαϊκές και αραβικές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναντιόντουσαν με τους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο στην προσπάθεια να σταματήσουν τις μάχες στη Λιβύη.
Οι δρόμοι εφοδιασμού του ΛΕΣ είναι λιγότερο εκτεθειμένοι από εκείνους της ΚΕΕ καθώς τα ανατολικά αεροδρόμια και λιμάνια είναι εκτός της εμβέλειας των τουρκικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Από την πλευρά του ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί drones των ΗΑΕ που καλύπτουν όλη τη χώρα, μολονότι για εβδομάδες δεν έχουν σημειωθεί αεροπορικά πλήγματα, μιας κι η Τουρκία έχει εγκαταστήσει προχωρημένα συστήματα άμυνας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS