Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ 60% με 70% τα haircut στα επιχειρηματικά NPEs από τα funds αλλά η εισπραξιμότητα κάτω από 40% - Οι κίνδυνοι

Μεταξύ 60% με 70% τα haircut στα επιχειρηματικά NPEs από τα funds αλλά η εισπραξιμότητα κάτω από 40% - Οι κίνδυνοι
H αύξηση των τιμών των ακινήτων ενώ βελτιώνει το προφίλ ενός στεγαστικού προβληματικού δανείου… μπορεί να μην είναι θετική εξέλιξη για τον δανειολήπτη γιατί θα πετύχει χειρότερους όρους και μικρότερα κουρέματα.
Μεταξύ 60% με 70% διαμορφώνονται τα κουρέματα – haircut – στα επιχειρηματικά NPEs από τα funds αλλά η εισπραξιμότητα ακόμη κινείται κάτω του 40%.
Έμπειρα τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν ότι παρά τα υψηλά κουρέματα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις η εισπραξιμότητα στα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούσε… να ήταν και καλύτερη.
Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs και τα funds προτείνουν κουρέματα κατά μέσο όρο 60% με 70% - όσο αυξάνονται οι εξασφαλίσεις τόσο μειώνονται τα haircut – και ταυτόχρονα προτείνουν ρυθμίσεις με 30% μετρητά και τα υπόλοιπα έως 120 δόσεις.
Π.χ. ένα αρχικό δάνειο 10 εκατ κουρεύεται και απομένει 3 ή 4 εκατ και από αυτά προτείνουν 1,2 εκατ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε δόσεις π.χ. 10 χρόνια.
Ένα από τα ρίσκα των αναδιαρθρώσεων είναι ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος εταιρίες που με κάποια βοήθεια θα μπορούσαν να ανακάμψουν να μην υποστηρίζονται και εταιρίες που ανήκουν σε επιτήδειους επιχειρηματίες οι οποίοι κερδίζουν την εύνοια των funds, διασώζοντας εταιρίες και κερδίζοντας κουρέματα στα δάνεια έως 70%.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά funds στην Ελλάδα χάνουν ή κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές ζημίες από επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε ελληνικά προβληματικά ανοίγματα.
Υπάρχουν ήδη δύο περιπτώσεις που ενώ διαφημίστηκαν ως επιτυχία στην πράξη είναι παταγώδης αποτυχία.
Μάλιστα funds για χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων 2 δισεκ. θα εγγράψει ζημία 35-45 εκατ ευρώ λίαν συντόμως.
Τα funds και στα επιχειρηματικά και στα στεγαστικά προβληματικά δάνεια θα συμπεριφερθούν αμείλικτα…
Ωστόσο η αύξηση των τιμών των ακινήτων που βελτιώνει το προφίλ των προβληματικών δανείων αποτελεί ένα παράγοντα που ίσως αποτρέψει ακραίες αρνητικές καταστάσεις στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Η αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων μειώνει – αλλά δεν εκμηδενίζει – τον κίνδυνο να ζήσει η Ελλάδα σκηνές τραγικές.
Ο κίνδυνος των εξώσεων στα στεγαστικά προβληματικά δάνεια και ο κίνδυνος λανθασμένων επιλογών στα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια δεν είναι αμελητέος, είναι υπαρκτός.
Υπάρχει και ένας ισχυρός αντίλογος.
Όσο αυξάνονται οι εξασφαλίσεις π.χ. αυξάνεται η αξία των ακινήτων τόσο τα funds θα μειώνουν τα haircut τα κουρέματα απόρροια της αύξησης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Οπότε η αύξηση των τιμών των ακινήτων ενώ βελτιώνει το προφίλ ενός στεγαστικού προβληματικού δανείου… μπορεί να μην είναι θετική εξέλιξη για τον δανειολήπτη γιατί θα πετύχει χειρότερους όρους και μικρότερα κουρέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης