Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω κορωνοϊού και μάκρο - Στο -0,69% ο Nikkei, «άλμα» +2,28% για τον Shanghai Composite

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω κορωνοϊού και μάκρο - Στο -0,69% ο Nikkei, «άλμα» +2,28% για τον Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,60^ στις 27,983,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (17/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των ασιατικών χωρών και την επίδραση του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,28% στις 2.983,62 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,98% και τις 11.241,50 μονάδες.
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα δέχθηκαν ώθηση από τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού στο 3,15% έναντι 3,25% προηγουμένως, διαθέτοντας παράλληλα 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολ.) μέσω ετήσιων δανείων.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα διε΄θεση επιπλέον 100 δι.σ γουάν (14,3 δισ. δολ.) μέσω reverse repos, με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Julian Evans-Pritchard, να εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, προκειμένου να στηρίξει κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις.
«Πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα χρειαστεί να επεκτείνει τις ποσοστώσεις αναχρηματοδότησης και να χαλαώσει τους περιορισμούς του σκιώδους τραπεζικού συστήματος προκειμένου να δώσει περισσότερη πίστωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», υπογράμμισε ο κ. Evans-Pritchard.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της China Minsheng Bank, Wen Bin, δήλωσε ότι «η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει ευέλικτη τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να μειώσει το κόστος στην πραγματική οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την Τράπεζα ώστε να μειώσει τα επιτόκια».
«Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς, αποσκοπεί στο να παράσχει μακροπρόθεσμα κεφάλαια με επαρκή ρευστότητα στην αγορά», υπογράμμισε ο αναλυτής της China Minsheng Bank.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,60^ στις 27,983,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,44% στις 11.763,51 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του -0,06% στις 2.242,17 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,07% και τις 7.125,10 μονάδες.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,69% στις 23.523,24 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων για την οικονομία που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε συρρίκνωση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίας υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί οριακή ανάπτυξη 0,1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση θα περιοριστεί στο 1%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 6,3%, έναντι ετήσιας ανόδου 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταγραφεί συρρίκνωση 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά -2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, έναντι ανόδου 0,5% προηγουμένως, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τις επιχειρηματικές δαπάνες, και συγκεκριμένα στο -3,7% έναντι ανόδου επίσης στο 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Ιαπωνίας από το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές ο ήπιος χειμώνας των τελευταίων μηνών συνέβαλε επίσης στην επιβράδυνση των ιδιωτικών δαπανών.
«Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν μετά την αύξηση του φόρου καταναλωτή το τέταρτο τρίμηνο του 2019, θα δυσκολευτούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο πέραν μίας περαιτέρω συρρίκνωσης το πρώτο τρίμηνο, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 επηρεάζει το καταλαλωτικό κλίμα, ιδιαίτερα στον κλάδο υπηρεσιών», δήλωσε η ING μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Ορισμένες επιπλέον κυβερνητικές δαπάνες μπορεί να συμβάλουν στον περιορισμό οποιαδήποτε περαιτέρω συρρίκνωσης πέραν του πρώτου τριμήνου», αναφέρουν οι αναλυτές της ING, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν θα σταματήσει την τεχνική ύφεση από το να εξελιχθεί σε μία πλήρη ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης