Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεταναστευτικό: Ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση - «Παγώνει» τις επιτάξεις μέχρι την Παρασκευή (21/2) - Διάλογος για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Μεταναστευτικό: Ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση - «Παγώνει» τις επιτάξεις μέχρι την Παρασκευή (21/2) - Διάλογος για να καμφθούν οι αντιδράσεις
Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση για τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση - Ένα βήμα πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων
(upd2) Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των νησιωτών για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε το «πάγωμα» των επιτάξεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς με απώτερο στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις για την κατασκευή κλειστών κέντρων για τους μετανάστες.
Πάντως, μετά τις πρώτες αυτές δηλώσεις, ο κ.Μηταράκης έσπευσε με τοποθέτηση του μέσω του instagram, να διευκρινίσει πως οι τοπικοί φορείς των νησιών έχουν στη διάθεση τους μια εβδομάδα προκειμένου να υποδείξουν άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
«Βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις», ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης, ώστε «να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή και καταλήξουμε σε μια λύση».
«Εάν μέχρι την Παρασκευή έχουμε καταλήξει σε μια καλύτερη λύση απ’ αυτή που προτείνουμε εμείς, πολύ ευχαρίστως να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση», υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε», τόνισε ο υπουργός, συνομιλώντας με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
«Πρέπει να το λύσουμε.
 Δεν μπορούμε να το αφήνουμε», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη, μεταξύ των προεκλογικών της δεσμεύσεων για άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης και των αντιδράσεων που προκαλεί το σχέδιό της στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Κατόπιν των δηλώσεων αυτών, ο κ.Μηταράκης ανήρτησε στο instagram:
«Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.
Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών» αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ.Μηταράκης.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διεμήνυε ότι ο διάλογος ήταν εξαντλητικός, έφτασε στο τέλος του και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων στα νησιά, προκειμένου να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Μάλιστα, η περιφέρεια βορείου Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Ωστόσο, το πρόβλημα επιμένει και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την αντιμετώπισης της κρίσης, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. 
Πρόσφυγες, μετανάστες και κάτοικοι βρίσκονται σε «ομηρία», καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις δομές, διαβιώντας σε άθλιες συνθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την άμεση απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τη Μόρια, προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο πανδημίας.

Μουτζούρης (περιφερειάρχης Β. Αιγαίου): Ζήτησα από τον Μηταράκη να παγώσουν οι επιτάξεις

Τη θέση ότι ζήτησε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης να παγώσει το μέτρο των επιτάξεων ακινήτων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προκειμένου να κατασκευαστούν τα κέντρα κλειστών δομών για τους μετανάστες διατύπωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης.
«Ζήτησα από τον κ. Μηταράκη να «παγώσουν» οι επιτάξεις, να ξεκινήσει διάλογος και έγινε αποδεκτό» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Μουτζούρης.
«Έκανα ευθεία πρόταση στον υπουργό.
Σας κοιτάω στα μάτια και ζητάω να παγώσετε τις επιτάξεις και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να δούμε το θέμα από μηδενική βάση και αυτό έγινε αποδεκτό από τον κύριο υπουργό» είπε ο κ.Μουτζούρης.

Τι δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η κυβέρνηση έκανε εξαντλητικό διάλογο 2,5 μηνών με τους φορείς των νησιών για τα κλειστά κέντρα, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση», δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε κανείς, καθώς από την πρώτη στιγμή συζητούσαν για συγκεκριμένες περιοχές, ενώ υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στις κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.
Παράλληλα, ο κ.Πέτσας εκτίμησε ότι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών δεν θα επιμείνουν στην απόφαση τους να σταματήσουν την επαφή τους με την Κυβέρνηση, ενώ σχετικά με την επίταξη, ανέφερε ότι από την στιγμή που δεν υπήρξε πρόταση από τους φορείς, έπρεπε κάποιος να πάρει την απόφαση.
«Δεν πρόκειται για δήμευση των συγκεκριμένων περιοχών αλλά ουσιαστικά για επινοικίαση τους για τρία χρόνια.
Οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν ενοίκια» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές δομές.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην επίταξη των παρακάτω τοποθεσιών για την κατασκευή των κλειστών δομών:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
 Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.
Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
 
(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 17/2 09:22)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης