Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (Βρετανία): Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας μετά το Brexit

tags :
Johnson (Βρετανία): Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας μετά το Brexit
O Rishi Sunak είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, μετά την παραίτησή του υπέβαλε ο Sahid Javid -
Ημέρα ανασχηματισμού ήταν η σημερινή Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου για τη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Borris Johnson απομάκρυνε τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από τα καθήκοντά τους.
Ο Rishi Sunak είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, μετά την παραίτησή του υπέβαλε ο Sahid Javid, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο του Boris Johnson κατέλαβαν:
Η Suella Braverman ορίστηκε νέα Γενική Εισαγγελέας, αντικαθιστώντας τον Geoffrey Cox .
Υπήρξε υφυπουργός για το Brexit στην κυβέρνηση της Teresa May, αλλά παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών της για την συμφωνία αποχώρησης, και επίσης διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας, ERG, των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις.
Το υπουργείο Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ αναλαμβάνει ο Oliver Dowden, προηγουμένως υφυπουργός στο υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης, ο οποίος αντικαθιστά την Nicky Morgan, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων στο χαρτοφυλάκιό του την υποχρέωση να φέρει σε πέρας το θέμα της χρηματοδότησης του BBC.
Υπουργός Περιβάλλοντος τοποθετείται ο George Eustice, που προήχθη στη θέση από υφυπουργός, αντικαθιστώντας την Teresa Villiers.
Ο πρώην υπουργός για το Brexit, Stephen Barkley, το χαρτοφυλάκιο του οποίου καταργήθηκε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τοποθετήθηκε στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, τρίτου στην τάξη αξιώματος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την οποία κατείχε ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο υφυπουργός ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών, Brandon Lewis, ορίστηκε υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της βόρειας Ιρλανδίας, στη θέση του Julian Smith.
Νέος υπουργός Επιχειρηματικότητας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Alok Sharma, ο οποίος αντικαθιστά την Lindsom, ενώ ορίστηκε να είναι επίσης ο επικεφαλής της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκώβη (9-19 Νοεμβρίου). Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Anne - Marie Trevelyan προηγουμένως υφυπουργός 'Αμυνας.
Παραμένουν στις θέσεις του ο υπουργός ‘Αμυνας Ben Wallace, η υπουργός Εργασίας Therese Coffey, ο υπουργός Παιδείας Gavin Williamson, ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, ο υπουργός Στέγασης Robert Jenrick, ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Σκοτίας Alister Jacks, ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Ουαλίας Simon Hart.
Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του Sahid Javidοφείλετο στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιθυμούσε την απόλυση όλων των ειδικών συμβούλων και την αντικατάστασή τους από συμβούλους της αρεσκείας της Downing Street.
«Kανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα δεχόταν αυτούς τους όρους», τόνισαν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson,απομάκρυνε τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου απομάκρυνε, από τα καθήκοντά τους  στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το Brexit.
Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Julian Smith, την υπουργό Στέγασης Esther McVey, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Andrea Leadsom και την υπουργό Περιβάλλοντος Theresa Villers, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.
Σε μήνυμά του στο twitter ο Smith έγραψε μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του: "Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας.
Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Boris Johnson για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας".
Η υπουργός Στέγασης, Esther McVey, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της.
"Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα.
 Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια" έγραψε.
Η Andrea Leadsom ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων.
Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Theresa May αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η McVay, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης