Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 100 δισ. η δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων - Πώς ψάχνουν αγοραστές για τα προϊόντα τους οι servicers

tags :
Στα 100 δισ. η δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων - Πώς ψάχνουν αγοραστές για τα προϊόντα τους οι servicers
Η αγορά αναμένει και το σχέδιο Ηρακλής δημιουργώντας  μια δευτερογενή αγορά ευκαιριών  ονομαστικής αξίας 100 δις. ευρώ.
«Σερβιριζόμενα» επενδυτικά προϊόντα αποτελούν πλέον τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν  αγοραστεί από τους servicers, οι οποίοι έχουν βγει δυναμικά στην αγορά αναζητώντας  πελάτες. 
Η αγορά των κόκκινων δανείων παίρνει… εμπρός με τη σημερινή τους ονομαστική αξία να φτάνει τα 40 δις. ευρώ.
Η αγορά αναμένει και το σχέδιο Ηρακλής δημιουργώντας  μια δευτερογενή αγορά ευκαιριών  ονομαστικής αξίας 100 δις. ευρώ.
Οι 21 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στήνουν μία αγορά εκ τού μηδενός για την εγχώρια πραγματικότητα και φιλοδοξούν να βρουν αγοραστές για την …πραμάτεια τους.
Οι μεγάλοι servicers ήδη έχουν προχωρήσει στην ταξινόμηση των φακέλων ανά κλάδο όταν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια.
Ίσως  είναι η πρώτη φορά και ισχύει απόλυτα η γνωστή φράση που λέγονταν σε  περιόδους  πολιτικής έντασης «Όλοι μιλάνε με όλους».
Από τα επιτελεία των servicers φεύγουν φάκελοι για συγκεκριμένους πελάτες και Funds που έχουν δώσει στίγμα σε ότι αφορά τις οικονομικές του δυνατότητες  και  τα ενδιαφέροντά τους.
Η λίστα των πελατών  των servicers  περιλαμβάνει Funds που ενδιαφέρονται για συναλλαγή μέχρι 10 εκατ. ευρώ και η ταξινόμηση των κατηγοριών αυξάνεται  ανά  δέκα εκατομμύρια.
Ωστόσο η αρχή «όλοι μιλάνε με όλους» είναι σε θέση να εξασφαλίζει και την εμπιστευτικότητα καθώς  ο φάκελος που παραλαμβάνει  ένα Fund έχει το όνομα του  και σηματοδοτεί ότι δεν έχει ταχυδρομηθεί και σε κάποιο άλλο.
Ο χρόνος παραμονής του φακέλου είναι προκαθορισμένος  όπως και οι απαντήσεις ενδιαφέροντος προς το servicers.
Στη εισαγωγή του φακέλου προσδιορίζονται  δυο προοπτικές για την ατυχή εταιρεία που δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα δάνεια της.
Όταν η εταιρεία δραστηριοποιείται  στον παραγωγικό τομέα ή στον κλάδο μεταποίησης  προτείνετε στον ενδιαφερόμενο  ένα business plan που περιγράφει με ακρίβεια το ύψος της χρηματοδότησης  που χρειάζεται  για να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα όπως  και το σενάριο της εκποίησης  με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει.
Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις  έχει υπολογιστεί η απόδοση κεφαλαίου που θα έχει το Fund.
Στην περίπτωση που εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργική της δραστηριότητα  τα οικονομικά  οφέλη θα είναι υψηλότερα σε βάθος τριετίας ή πενταετίας ενώ στην περίπτωση άμεσης  ρευστοποίησης  προεξοφλούν μικρότερες αποδόσεις.
Πριν πάρει την απόφαση  το Fund αξιοποιεί την αρχή «όλοι μιλάνε με όλους». Αναζητά   τους  σημαντικούς «παίχτες» του κλάδου που εντάσσεται η προς πώληση εταιρεία  αναζητώντας το ενδιαφέρον  επιχειρηματία να … τρέξει  την εταιρεία  με το fund  όμως να  χρηματοδοτεί  την υλοποίηση  της  συμφωνίας.
Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος  ή ο επιχειρηματίας  της  υπό κατάρρευσης  εταιρείας  δεν θέλει να  εργαστεί σε ρόλο υπαλλήλου οι επιλογές  περιορίζονται  και εισέρχεται στο τραπέζι η εκποίηση.
Οι γνωρίζοντες  πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν ότι η δευτερογενή αγορά  των κόκκινων  δανείων θα δώσει ευκαιρίες να ενδυναμώσουν  οι υγιείς επιχειρήσεις.
Προσθέτουν  ότι  περιουσίες θα αλλάξουν χέρια  με τη διαδικασία  των πλειστηριασμών  ή με συμφωνίες εξυγίανσης  καθώς  δεν υπάρχει άλλη λύση στο τραπέζι.    
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης