Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχέδιο Ηρακλής: Μια μεγάλη αγορά την οποία παλεύουν να χτίσουν τράπεζες και θεσμοί

Σχέδιο Ηρακλής: Μια μεγάλη αγορά την οποία παλεύουν να χτίσουν τράπεζες και θεσμοί
Τι συζητιέται για το zero risk των εγγυήσεων του Δημοσίου
O Hρακλής αναμένεται να διαμορφώσει μια εξαιρετικά μεγάλη αγορά ύψους 100 δισ. ευρώ που θα διαφοροποιήσει όλα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τόσο για την ελληνική κεφαλαιαγορά στο σύνολό της όσο και αυτά που ξέραμε για την αγορά κόκκινων δανείων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όπως επισημαίνει μετ' επιτάσεως το Υπουργείο Οικονομικών ο Ηρακλής πρέπει να επιτύχει.
Μολονότι οι διαπραγματεύσεις για το zero risk weighted asset συνεχίζονται, σε λύση μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει ο SSM αν και  εκφράζεται σθεναρή η επιθυμία  του θεσμού, λύση να βρεθεί προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται στις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη προετοιμάσει.
Υπάρχει μια ποικιλία προτάσεων οι οποίες πάντως δεν έχουν υιοθετηθεί.
Η στάθμιση κινδύνου για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θεωρείται δύσκολο να είναι μηδενική όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες ενώ είναι κάποιοι μεταξύ αυτών που επισημαίνουν πως κάθε τιτλοποίηση θα έχει τη δική της τύχη καθώς κάθε τράπεζα δεν το ίδιο προφίλ.
Παράλληλα σημαντικό ρόλο θα παίξει και το asset mix των κόκκινων δανείων που τελικώς θα τιτλοποιηθούν.
Οπως όμως και να έχει οι αξιολογήσεις αυτές θα κινηθούν από ένα εύρος ΒΒ- έως ΒΒ.
Παραμένει σημαντικός ο παράγοντας πως η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα το οποίο θα βαίνει όλο και μικρότερο, όσο η χώρα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτομάτως δε, όταν την αποκτήσει, η στάθμιση κινδύνου θα καταλήξει μηδενική.
Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες οτιδήποτε πέρα από τη μηδενική στάθμιση θα χτυπήσει τα κεφάλαια των τραπεζών.
Εκτιμήσεις για έναν συντελεστή 30% διαμορφώνουν μια εικόνα για επιπλέον κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν οι τράπεζες με βάση τα δεδομένα του Ηρακλή.
Αυτό από μόνο του καθιστά το project για κάποιες από τις τράπεζες απαγορευτικό και αποτελεί τον λόγο για  οποίον ο SSM αναζητά λύση που να επιτρέψει την με ασφάλεια τη μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες  δεν αποκλείεται να υπάρξει μια αντιστάθμιση εάν και εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα το ρίσκο να υπολογιστεί στο μηδέν ενώ για να μην δημιουργηθούν παράπλευρες απώλειες σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου εξετάζονται σενάρια για κάποιου ειδικού τύπου εγγυήσεις.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης