Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φονικότερος του SARS ο κορωνοϊός - Στους 908 αυξήθηκαν οι νεκροί, πάνω από 40 χιλ. κρούσματα - Συναγερμός στην Ε.Ε.

Φονικότερος του SARS ο κορωνοϊός - Στους 908 αυξήθηκαν οι νεκροί, πάνω από 40 χιλ. κρούσματα - Συναγερμός στην Ε.Ε.
Στην Κίνα έφτασαν ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Προσπάθειες για εμβόλιο και περιορισμό της νόσου
(upd) Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ο οποίος πλήττει από τον περασμένο Δεκέμβριο τον πλανήτη και κυρίως την Κίνα, όπου ο αριθμός νεκρών και των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτη ένταση.
Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 97 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να κάνει λόγο για 908 νεκρούς και για περισσότερα από 40.000 κρούσματα.
Νεκροί καταγράφονται πλέον και εκτός ηπειρωτικής Κίνας – σε Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία – ενώ τουλάχιστον 350 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 27 χώρες.
Ήδη ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κοροναϊού ήδη έχει ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων που καταγράφηκαν παγκοσμίως από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) την περίοδο 2002-2003, καθώς είχαν ανέλθει σε 774 άτομα παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν σήμερα πίσω στα γραφεία και στις βιομηχανίες που εργάζονται σε όλη την Κίνα καθώς το Πεκίνο προχώρησε σε μερική άρση των περιορισμών για την εργασία και τα ταξίδια.
Στην Ισπανία, το  δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε την Κυριακή 9/2 το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας στη χώρας, στη Βρετανία καταγράφηκε το τέταρτο κρούσμα, ενώ στη Νότια Κορέα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 27.
Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής (8/2) δύο Έλληνες πολίτες από την Κίνα.
Επιπλέον,  ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στην Ιαπωνία.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του νέου κορωνοϊού αναχώρησε για την Κίνα.
Image

Συναγερμός στην ΕΕ για τον κορωνοϊό - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας στις 13/2

Σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση της νόσου, καθώς περίπου 30 κρούσματα της οποίας έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn, στη διάρκεια συνάντησής του με την γαλλίδα ομόλογό του στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενδεχόμενων περιορισμών στην είσοδο προσώπων, όπως αυτοί που αποφασίσθηκαν από την Ουάσινγκτον, ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια όλων των προσώπων που δεν είναι κάτοικοι ΗΠΑ και φθάνουν από την Κίνα.
Οι δύο υπουργοί είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού των αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεδομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον χώρο Σένγκεν.

Βρετανία: Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία η επιδημία του κορωνοϊού


Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, χαρακτήριζει η Βρετανία την επιδημία του κορωνοϊού,  απόφαση που δίνει στην κυβέρνηση επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της.
«Ο υπουργός (Υγείας) κήρυξε ότι την εμφάνιση και τη μετάδοση του νέου κοροναϊού αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Τα μέτρα που περιγράφονται στους κανονισμούς θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος καθυστέρησης ή αποτροπής περαιτέρω μετάδοσης του ιού», πρόσθεσε το υπουργείο.
Εξάλλου το υπουργείο Υγείας όρισε τα νοσοκομεία Arrowe Park και Kents Hill Park ως χώρους «απομόνωσης» και την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα αλλά και την πρωτεύουσά της Ουχάν «μολυσμένες περιοχές».
Παράλληλα η British Airways σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι διακόπτει όλες τις πτήσεις της προς την Κίνα - εκτός του Χονγκ Κονγκ- έως τα τέλη Μαρτίου 2020

Που έχουν καταγραφεί κρούσματα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού

Κίνα: Συνολικά 40.171 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπέκυψαν 908 εξ αυτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 10/2.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (871), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.
* Ένας άνθρωπος έχει υποκύψει στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα.
* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Νότια Κορέα;27 κρούσματα.
Ιαπωνία; 26 κρούσματα και άλλα 70 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, εν πλω προς την Ιαπωνία.
Ταϊβάν: 18 κρούσματα.
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία: 17 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.
Σιγκαπούρη: 43 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 32 κρούσματα.
Βιετνάμ: 13 κρούσματα.
Ινδία: Τρία κρούσματα.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.
Αυστραλία: 15 κρούσματα.
Καναδάς: Επτά κρούσματα.
ΗΠΑ: 12 κρούσματα. Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας αμερικανός υπήκοος υπέκυψε στην Ουχάν.
Γερμανία: 14 κρούσματα.
Γαλλία: 11 κρούσματα.
Ιταλία: Τρία κρούσματα.
Ισπανία: Δύο κρούσματα.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα.
Φινλανδία: Ένα κρούσμα.
Σουηδία: Ένα κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Επτά κρούσματα.

Κίνα: Έκτακτη χορήγηση δανείων 1,44 δισ. δολαρίων από την Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης - Κλειστά έως 1/3 τα σχολεία στην επαρχία Χεμπέι

Την έκτακτη χορήγηση δανείων οικονομικού ύψους 10,07 δισ. γουάν (περίπου 1,44 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ενέκρινε η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κίνα (ADBC), η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής πολιτικής.
Στόχος είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την παραγωγή και την αγορά ιατρικών υλικών ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά και για την αγορά δημητριακών, βαμβακιού και πετρελαίου, σύμφωνα με την ADBC.
Παράλληλα, τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην επαρχία Χεμπέι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με την  εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που επικαλείται την τοπική υπηρεσία εκπαίδευσης.
Η επαρχία Χεμπέι, κοντά στην πρωτεύουσα Πεκίνο, είναι μια από τις επαρχίες και τους δήμους που παρατείνουν τη διακοπή των σχολικών μαθημάτων μέχρι το τέλος του μήνα, μαζί με άλλες όπως η Σαντόνγκ, Τζιανγκσού και Σαγκάη.

Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι 50.000

Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τους αριθμούς που δίνονται για τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό του Wuhan στην Κίνα, καθώς και τον στην Κίνα.
Ωστόσο ένας εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Guo Wengui δίνει μία άλλη διάσταση.
Επικαλούμενος πληροφορίες, που διαρρέουν από την Ουχάν επίκεντρο της επιδημία, αναφέρει πως οι νεκροί ενδεχομένως να φθάσουν τις 50.000 καθώς όπως ισχυρίζεται, Κινέζοι αξιωματούχοι καίνε τις σορούς των νεκρών για να καλύψουν την πραγματική έκταση της κρίσης.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που διακινείται η πληροφορία περί καύσης νεκρών.
Ένας δημοσιογράφος της Epoch Times χρησιμοποίησε χάρτη για να δείξει αυξημένη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ουχάν.
Ο  Wengui είπε επίσης ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στην Κίνα.
Όσο και αν ο αριθμός 50.000 φαντάζει απίστευτος, το ξέσπασμα της επιδημίας είναι η μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το καθεστώς από τα γεγονότα  της 4ης Ιουνίου το 1989.

Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον  κορωνοϊό είναι 50.000

Δύο κρούσματα, σε Βρετανία - Γαλλία, συνδέονται με τους πέντε ασθενείς στις Άλπεις

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν την Κυριακή (9/2/2020) ότι δύο άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ο ένας στη Βρετανία και ο δεύτερος στην Ισπανία, συνδέονται με την ομάδα των πέντε Βρετανών που ασθένησαν σε ένα θέρετρο στις γαλλικές Άλπεις.
Οι πέντε Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό το Σάββατο (8/2) στο ορεινό χωριό Λε Κονταμίν-Μονζουά, όπου διέμεναν όλοι μαζί σε ένα σαλέ.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Agnes Bouzyn, είχαν έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη.

Δεύτερο κρούσμα στην Ισπανία - Στη Βρετανία τέταρτο κρούσμα - Τα 27 έφτασαν στη Νότια Κορέα

Το δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε την Κυριακή 9/2 το Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας της Ισπανίας.
Οι εξετάσεις που έγιναν σε ένα από τα τέσσερα άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι προσβλήθηκαν από τον ιό στη Μαγιόρκα, βγήκαν θετικές στον ιό. Για τους υπόλοιπους τρεις, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Ο ασθενής, μαζί με τους άλλους 3, είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση στη Μαγιόρκα την Παρασκευή 7/2 , αφότου ήρθαν σε επαφή με κάποιον στη Γαλλία, ο οποίος διαγνώστηκε με τον ιό.
Στο μεταξύ, ένα τέταρτο άτομο στην Βρετανία εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοϊό, ενώ προσβλήθηκε από έναν άλλο Βρετανό ασθενή στην Γαλλία που είχε διαγνωστεί προηγούμενα να νοσεί από τον ιό, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου για τις ιατρικές υπηρεσίες στην Βρετανία.


Άλλοι 100 επιβάτες του Diamond Princess αισθάνθηκαν αδιαθεσία

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo το Σάββατο (8/2/2020).
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.
Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες.
Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό.
Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου.
Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα.
Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Πέντε Βρετανοί προσβλήθηκαν στη Γαλλία

Πέντε Βρετανοί πολίτες διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό στη Γαλλία, μετά τη διαμονή τους στο ίδιο σαλέ και την επαφή που είχαν με ένα πρόσωπο το οποίο είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε το Σάββατο (8/2/2020) η υπουργός Υγείας  Agnes Bouzyn.
Στα νέα κρούσματα περιλαμβάνεται ένα παιδί, πρόσθεσε η Bouzyn, αναφέροντας ότι οι ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η υπουργός είπε ότι οι Βρετανοί που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό στη Γαλλία έμειναν όλοι στο ίδιο σαλέ στην ορεινή περιοχή της Σαβοΐας, στην ανατολική Γαλλία.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Γαλλία έχει ανέλθει πλέον στους 11.

Η Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Μόνο ένα εργοστάσιο παραγωγής που η γερμανική εταιρία λειτουργεί με την SAIC στην Σανγκάη και κάποια εργοστάσια στην κοινοπραξία της με την FAW θα λειτουργήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ηλεκτρονικά  η VW.

Image

Πέθανε Αμερικάνος στην Ουχάν

Ένας Αμερικανός που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό πέθανε στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και φαίνεται να πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Αμερικανού από την επιδημία, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη εκπρόσωπο της πρεσβείας στο Πεκίνο.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Αμερικανός πολίτης 60 ετών, που ήταν φορέας του κοροναϊού, πέθανε σε νοσοκομείο της Ουχάν, στην Κίνα, στις 6 Φεβρουαρίου", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.
Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού, που διαγνώστηκαν σε τρεις Ταϊλανδούς και τέσσερις Κινέζους.
Τα νέα κρούσματα αυξάνουν σε 32 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Ελπίδες όλων το εμβόλιο

Τις ελπίδες που διατυπώθηκαν για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έσπευσε να υποβαθμίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες για να κατασκευαστεί και επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή κάποια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού.
Σε ανακοίνωση του στις 6 Φεβρουαρίου 2020 τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει κορυφωθεί.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πλανήτης αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας.
Συνέπεια αυτού, η προσοχή όλων – και κυρίως της Κίνας – στρέφεται στις προσπάθειες να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επιδημία, αν και ήδη το σύστημα υγείας της Κίνας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Αν και το Πεκίνο έχει δαπανήσει ήδη 6,8 δισ. δολάρια για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας (τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και αγορά ιατρικού εξοπλισμού), αν και στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, αναμένεται άλλα οκτώ κτήρια - κλειστά γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα - να μετατραπούν σε νοσοκομεία, οι ελλείψεις παραμένουν σοβαρές.


Διεθνής διάσκεψη επιστημόνων στη Γενεύη σε αναζήτηση θεραπείας

Υπό αυτά τα δεδομένα, σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθούν στη Γενεύη εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Όπως αναφέρεται, η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι έρευνες για την κατασκευή των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων.

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης