Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα - Τον Μάρτιο 2020 το πόρισμα και οι αλλαγές στην προστασία του ν. Κατσέλη

Το χρονοδιάγραμμα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα - Τον Μάρτιο 2020 το πόρισμα και οι αλλαγές στην προστασία του ν. Κατσέλη
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αποτελεί για πάντα μια δεύτερη ευκαιρία
Μέχρι τον Μάρτιο 2020 θα έχουν καταστεί γνωστές οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής για τις αλλαγές που θα πρέπει να επιβληθούν στους δανειολήπτες που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.
Ας σημειωθεί πως πρόκειται για 90.000 περίπου περιπτώσεις δανειοληπτών που εκπροσωπούν 60.000 περίπου υποθηκευμένα ακίνητα.
Οι αλλαγές αυτές θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα γενικότερο πόρισμα με συμπεράσματα για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.
Τούτου δοθέντος οι αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως θα υπάρξει η δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί το νομοθέτημα που θα υιοθετεί την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μέχρι το Μάϊο όπως άλλωστε υπάρχει ησχετική δέσμευση με τους θεσμούς.
Σε περίπτωση που χρειάζονται συμπληρωματικά νομοθετήματα θα υπάρξει χρόνος επαρκής ώστε η πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Κάποιες κρίσιμες αποφάσεις  πάντως έχουν ήδη ληφθεί.
Οι πρώτες αποφάσεις διαμορφώνουν καινοτομίες στο Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο

-Η δεύτερη ευκαιρία θα αφορά τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις μολονότι η χώρα είχε την διακριτική ευχέρεια να εντάξει ή να μην εντάξει του ιδιώτες στο θεσμικό πλαίσιο. Ετσι για πρώτη φορά στη χώρα υιοθετείται η πτώχευση ιδιωτών.
-Η δεύτερη ευκαιρία προβλέπει πως για την πτωχευμένη επιχείρηση ή το νοικοκυριό θα πραγματοποιείται εκποίηση της περιουσίας στο ύψους του χρέους και εάν το χρέος είναι υπέρτερο της περιουσίας μετά την πλήρη εκποίηση αυτής ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται των χρεών του.
-Σε ότι αφορά το κομμάτι της ρύθμισης χρεών πριν την πτώχευση, η πρόταση θα προβλέπει την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού κατά τα πρότυπα που προβλέπονται από την υπάρχουσα πλατφόρμα. Σε αυτήν την πλατφόρμα θα εντάσσονται για ιδιώτες και επιχειρήσεις με την ίδια διαδικασία όλα τα χρέη και θα ρυθμίζονται στο σύνολό τους.

Επομένως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αποτελεί για πάντα μια δεύτερη ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις και ιδιώτες επιθυμούν και μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους και όχι να οδεύσουν προς την πτώχευση.
Σημειώνεται πάντως πως με βάση την εμπειρία των δανείων των τραπεζών από τους υπερήμερους δανειολήπτες ένα 30% μόνον ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση για ρύθμιση από την πλευρά των τραπεζών.
Για τα λοιπά χρέη το ποσοστό ίσως και να είναι μικρότερο.
Θα πάψει ασφαλώς η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα και από την 1η Μαϊου η πορστασία θα λαμβάνει τη μορφή της πρόνοιας (επίδομα στέγασης, εύρεση μιας μικρής κατοικίας κλπ).

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης