Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορατός ο κίνδυνος για εξώσεις τύπου Ισπανίας μετά την κατάργηση προστασίας α' κατοικίας - Θα ξεπεράσουν τις 30 χιλ. οι πλειστηριασμοί

Ορατός ο κίνδυνος για εξώσεις τύπου Ισπανίας μετά την κατάργηση προστασίας α' κατοικίας - Θα ξεπεράσουν τις 30 χιλ. οι πλειστηριασμοί
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βιώσει φαινόμενα με εξώσεις τύπου Ισπανίας είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας.
Τον Μάιο 2020 αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι τράπεζες ανησυχούν και ποντάρουν στον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη μου μίλησαν στο bankingnews ανέφεραν ότι μετά τον Μάιο και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια μεταβιβάζονται σε funds… θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν εικόνες αλά Ισπανίας.
Τι συνέβη στην Ισπανία;
Η οικονομική και τραπεζική κρίση στην Ισπανία συνδέθηκε με ένα κοινωνικό φαινόμενο πρωτόγνωρο.
Οι εξώσεις πολιτών από τις οικίες τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια στιγμάτισε την Ισπανία.
Μέσα σε μια χρονιά στην Ισπανία οι εξώσεις έφθασαν τις 119.442 εμώ συνολικά ξεπέρασαν τις 430.000 οι εξώσεις κατά τα χρόνια της κρίσης.
Σχεδόν 100 οικογένειες την ημέρα εκδιώκονταν από το σπίτι τους με την αστυνομία να έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιβάλλει την τάξη βγάζοντας βίαια από τις οικίες τους πολίτες επειδή προφανώς δεν είχαν να πληρώσουν.
Κανείς από αυτούς δεν ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής.
Το ίδιο φαινόμενο φοβούνται οι τράπεζες ότι θα βιώσουμε στην Ελλάδα από την στιγμή που τα funds έχουν αναλάβει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Υπολογίζεται ότι εάν δεν παρθούν μέτρα να επαναληφθεί το φαινόμενο της Ισπανίας θα μπορούσαν να υπάρξουν 50.000 εξώσεις, ενώ ήδη οι τράπεζες ετοιμάζουν πλειστηριασμούς για 30 χιλιάδες ακίνητα.
Υπάρχει ένας μύθος που καλλιεργήθηκε σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια ότι μεγάλο μέρος των κακοπληρωτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές μάλιστα είχαν αναφερθεί και ποσά ότι 20 δισεκ. είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όμως ο μύθος αυτός κατέρρευσε όταν άρχισαν να θεσπίζονται διάφοροι νόμοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και άλλα.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι σε σχέση με τις εκτιμήσεις ίσως σε σύνολο 74 δισεκ. NPEs να είναι κάτω από 4-5 δισεκ. ευρώ ενώ ειδικά στην στεγαστική πίστη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι ακόμη λιγότεροι.
Μετά τον Μάιο και κατά την πάροδο των μηνών οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα μπορούσαν φαινόμενα Ισπανίας να εμφανιστούν και στην Ελλάδα με εξώσεις.
Βέβαια το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιτρέπει στους πολίτες να κηρύξουν πτώχευση όμως η πτώχευση δεν διασφαλίζει την υφιστάμενη περιουσία.
Η κατάσχεση όλης της περιουσίας θα μηδενίσει τα χρέη οπότε η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου έχει σοβαρές συνέπειες.
Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω αθέτησης πληρωμών θα θεωρηθεί από την δικαιοσύνη δόλια ενέργεια και θα απορριφθεί.
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βιώσει φαινόμενα με εξώσεις τύπου Ισπανίας είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας.

Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Η διαφωνία μου είναι στην απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας

Τη θέση ότι διαφωνεί με την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm και κληθείς να διευκρινίσει τα όσα είπε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας, ο κ.Γεωργιάδης έκανε λόγο για αθλιότητα από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής που τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε «να πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών».
«Η διαφωνία μου ήταν στην απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας λες και είμαστε στο 2010» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η απόλυτη απαγόρευση ίσχυσε για 10 χρόνια όσο η χώρα ήταν στην κρίση.
«Όσο πάμε προς την κανονικότητα δεν πρέπει να επιστρέψουμε προς το 2000 όταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε απόλυτη προστασία της α΄κατοικίας;.
Το να μιλήσουμε για 2-3 χρόνια να το καταλάβω, να μιλάμε για πάντα;.
Η απόλυτη προστασία σημαίνει απαγορεύεται ο πλειστηριασμός» υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι έως «τις 30 Απριλίου υπάρχει απόλυτη προστασία».
«Από τις 30 Απριλίου θα υπάρχει προστασία για τον αδύναμο.
Μέχρι τις 30 Απριλίου ισχύει η πλατφόρμα.
Όποιος πιστεύει ότι είναι κάτοχος μέσης ιδιοκτησίας και αισθάνεται ότι θέλει να πληρώνει και δεν μπορεί, με βάση τα όρια που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κάνει αίτηση και να σώσει το σπίτι του και να πάμε μπροστά ως πολιτισμένοι άνθρωποι.
Αυτοί προφανώς πρέπει να προστατεύονται και θα προστατεύονται.
Αυτός που έχει και δεν πληρώνει στερεί από κάποιον να πάρει στο μέλλον στεγαστικό δάνειο, στερεί από τον οικοδόμο τη δυνατότητα να έχει δουλειά.
Δεν δέχομαι να προστατεύουμε τον μπαταχτσή» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατεύονται».
«Μαζικά δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί γιατί αυτό δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης