Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 6/2 το βιβλίο προσφορών της Alpha για 500 εκατ. Tier II, με επιτόκιο κάτω από 5% - Δόθηκε η εντολή στους αναδόχους

Στις 6/2 το  βιβλίο προσφορών της Alpha για 500 εκατ. Tier II, με επιτόκιο κάτω από 5% - Δόθηκε η εντολή στους αναδόχους
Πρόκειται για τη διάθεση ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (Tier II), ύψους  τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ
(upd) Tην Πέμπτη 6.2.2020 κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Bank ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ σήμερα 3.2.2020η Alpha Bank έδωσε εντολή στις Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan και NatWest, προκειμένου να οργανώσουν επαφές με επενδυτές για την έκδοση ομολόγου Tier II, η οποία μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, οι επαφές θα αρχίσουν στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση Tier 2, με την επιφύλαξη των όρων της αγοράς, καθώς προτεραιότητα,της τράπεζας είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης τιμολόγησης
Η τράπεζα επιθυμεί να αξιοποιήσει το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αναβάθμιση από την Fitch η οποία  έθεσε υπό  θετική αξιολόγηση (Rating Watch Positive)  και  τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών  μετά την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται πως ο οίκος έθεσε σε Rating Watch Positive τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank(CCC+/ccc+), τους τίτλους με αξιολόγηση ΒΒΒ- της Εθνικής Τράπεζας (CCC+/ccc+) και τους τίτλους με αξιολόγηση ΒΒ της Τράπεζας Πειραιώς (CCC/C/ccc).
Οι κινήσεις αυτές  ακολούθησαν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ/Positive από ΒΒ-.
Τώρα λοιπόν δείχνει να είναι η ώρα.
H Alpha Bank αναμένεται να είναι η πρώτη τραπεζική έκδοση μετά την επιτυχία του Ελληνικού Δημοσίου. Το παράδειγμά της είναι περίπου βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές  τράπεζες προετοιμάζοντας το έδαφος για να ενισχυθούν κεφαλαιακά ενόψει των τιτλοποιήσεων που προετοιμάζουν στο πλαίσιο του Ηρακλή  αντίσταθμίζοντας πιθανές κεφαλαιακές απώλειες εξαιτίας της εξυγίανσης του ισολογισμού τους.
Το στοιχημα παίζεται στο επιτόκιο το οποίο η τράπεζα θα καταφέρει να επιτύχει. Το επιτόκιο άλλωστε είναι αυτό που ενδέχεται να καθορίσει εν πολλοίς  και το αν η έκδοση ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ διότι οι προβλέψεις μιλούν για μεγαλύτερη ζήτηση.
Τα αντίστοιχα ομόλογα της Πειραιώς  κινείται στην παρούσα φάση στο  6,5% ενώ στο 4,2% κινείται το ομόλογο της ΕΤΕ.
Επομένως ένας στόχος για επιτόκιο χαμηλότερο από το 5% δείχνει  να είναι και ρεαλιστικός.
Μια καινούρια έκδοση λένε οι πιο πραγματιστές  θα φέρει ένα premium σε σχέση με την απόδοση της ΕΤΕ. Πόσο όμως θα είναι αυτό το premium μένει να το δούμε
Η επιτύχία της εκδόσης πάντως   θα αποτελέσει ένα ακόμα μήνυμα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας προοπτικές.
Η Αlpha  επιθυμεί  να συμπληρώσει τα κεφάλαιά  της υποστηρίζοντας το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο 2020 -2022, με βασικό πυλώνα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έως 12 δις ευρώ, μέσω την τιτλοποίησης Galaxy και της ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον προτιμητέο επενδυτή της τιτλοποίησης.  
Αναλόγως με τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα εκτιμάται πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μια ακόμη έκδοση πριν το τέλος του έτους για άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης