Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη - 28η Agrotica: Αποκλεισμός της Εγνατίας και πορεία από αγρότες και κτηνοτρόφους

Θεσσαλονίκη - 28η Agrotica: Αποκλεισμός της Εγνατίας και πορεία από αγρότες και κτηνοτρόφους
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε εκ νέου σε συνάντηση για διάλογο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σε ωραίο αποκλεισμό της οδού Εγνατίας μπροστά από την πύλη εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου διεξάγεται η 28η Agrotica, αλλά και πορεία, προχώρησαν το Σάββατο 1/2 αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, συλλόγων γυναικών και φοιτητών, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει ούτε στρέμμα».
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων και κάλεσε εκ νέου και «για τελευταία φορά», όπως είπε, σε συνάντηση για διάλογο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη.
«Δεν είμαστε στο δρόμο εθιμοτυπικά, αλλά επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα ολοένα και οξύνονται και συσσωρεύονται», ανέφερε και κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να αγωνιστούν».
Ακόμη, σημείωσε ότι προμετωπίδα των αιτημάτων είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής του πετρελαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέτηση της προεκλογικής της δέσμευσης.
Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «συντάξεις αξιοπρέπειας» και αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, κατά την ομιλία του υπογράμμισε ότι «στο άμεσο μέλλον θα καταστεί πλέον σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αφανισμό.
Δουλεύουν για να μας πάρουν τη γη και να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων».
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κρύβεται και αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και πως «ψευδώς λέει ότι λύθηκε το 70% των προβλημάτων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
 Εάν είχε συμβεί αυτό δεν θα ήμασταν στο δρόμο».
 Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Κ. Κατσιμένης, ανέφερε πως «αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες»,  ενώ ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Σπ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις πολιτικές αφανισμού της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ».
Για «αθρόες εισαγωγές σε γάλα και κρέας, τη στιγμή που το γάλα ενός λίτρου πωλείται όσο ένα λίτρο νερό», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπ. Κοτοπούλης, αναφέροντας επίσης πως οι συντάξεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα «είναι της πείνας».         
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στ. Τσοκρίτσης, κατήγγειλε ότι «κλέβουν το όνομα του τσίπουρου και της τσικουδιάς και το δίνουν σε χούφτα ποτοποιών»,  η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, σημείωσε πως «είμαστε αρκετοί για να σταματήσουν τον αφανισμό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», ενώ για δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής, Αντώνης Γιαννακάκης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης